Több száz ember óvóhelyét érte bombatámadás Mariupolban

Volodimir Zenelszkij hangsúlyozta: a város ostroma háborús bűncselekményként vonul majd be a történelembe.

2022. 03. 20. 11:30
PUTYIN, Vlagyimir
Mariupol, 2022. március 12. Orosz lövedék becsapódása egy lakóházba a dél-ukrajnai Mariupolban 2022. március 11-én. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai mûvelet végrehajtását Ukrajnában. MTI/AP/Jevhen Maloletka Fotó: Jevhen Maloletka
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mariupolban orosz bombatámadás ért egy óvóhelyül szolgáló művészeti iskolát, ahová négyszáz ember menekült a harcok elől – adta hírül az Azovi-tenger partján fekvő város vezetése. A Telegramon közzétett üzenetük szerint 

az épületet romba döntötte a katonai művelet, aminek következtében nők, gyermekek és idős emberek is a romok alatt rekedtek.

Áldozatokról egyelőre nincs információ. 

A városvezetés arról is beszámolt, hogy az elmúlt héten több ezer helyi lakost deportáltak az ellenséges erők Oroszországba.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vasárnapi videóüzenetében úgy fogalmazott, a kikötőváros ostroma rettenetes cselekedet, amelyre évszázadokon keresztül emlékezni fog az emberiség. Hozzátette: 

Mariupol ostroma háborús bűncselekményként vonul majd be a történelembe.

Mindeközben ukrán tisztségviselők arról tájékoztattak, hogy az egyik legnagyobb európai acélüzemet, a Mariupolban található Azovstalt megsemmisítették az oroszok. Leszja Vaszilenko képviselőnő egy videót is közzétett az ipari területen történt robbantásokról. 

Ahogyan lapunk is megírta, Mariupol polgármestere, Vadim Bojcsenko szombaton arról nyilatkozott a BBC brit közszolgálati médiának, hogy heves utcai harcok zajlanak a városban. Elmondta:

már nem maradt semmi a városközpontból, és nincs már olyan földterület sem, amely ne viselné magán a háború nyomait.

Vadim Bojcsenko arról is tájékoztatott, hogy a csapataik mindent megtesznek, hogy megtartsák állásaikat a városban, de az ellenség  nagyobb erőket vonultat fel. Mariupol tehát az összeomlás szélén áll. 

Az orosz erők által körbevett településen már víz, áram és fűtés sincs. A kommunikáció is nehézkes a helyiekkel, a telefonhálózat ugyanis naponta csak néhány órát működik. A városban ragadt mintegy háromszázezer lakos továbbá az élelmiszerekből és a gyógyszerekből is hiányt szenved, mivel Oroszország blokkolja a humanitárius szállítmányokat.

A helyi hatóságok becslése szerint a lakónegyedek körülbelül nyolcvan százaléka már vagy teljesen megsemmisült, vagy óriási károkat szenvedett az orosz ostrom során. 

A bombatámadások a lakóházakon kívül egy kórházat, egy templomot és egy színházat is romba döntöttek. 

Az Azovi-tenger partján fekvő város fontos stratégiai pont az oroszok számára, mivel az elfoglalásával szárazföldi folyosó jönne létre a 2014-ben bekebelezett Krím félsziget és a Donyec-medencei szakadár területek között.

Borítókép: Orosz lövedék becsapódása egy lakóházba a dél-ukrajnai Mariupolban 2022. március 11-én (Fotó: MTI/AP/Jevhen Maloletka)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.