Újabb kémbotrány feszélyezi Moszkva és Szófia kapcsolatát

Az ukrajnai háború árnyékában bolgár közéleti személyiségek az orosz nagykövet hazaküldését sürgetik.

2022. 03. 04. 6:44
PUTYIN, Vlagyimir
Szófia, 2022. február 24. Tüntetõk tiltakoznak az Ukrajnát ért orosz támadás ellen a szófiai orosz nagykövetség épülete elõtt 2022. február 24-én. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én hajnalban katonai mûvelet végrehajtását rendelte el a Donyec-medencében, leszögezve, hogy Oroszország tervei között nem szerepel Ukrajna megszállása, ugyanakkor törekedni fog az ország demilitarizálására. Az orosz erõk mindazonáltal Ukrajna más térségeiben is támadtak katonai célpontokat, és támadást indítottak az oroszbarát szakadárok is az általuk ellenõrzött kelet-ukrajnai területeken. Az ukrán vezetés hadiállapotot vezetett be. A nyugati világ elítélte az orosz hadmûveletet, és súlyos szankciókat helyezett kilátásba Moszkva ellen. MTI/EPA/Vaszil Donev Fotó: Vaszil Donev
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagy hullámokat vetett Bulgáriában a szófiai főügyészség szerdai bejelentése, miszerint kémtevékenységgel vádolnak egy orosz diplomatát, akivel egy bolgár tábornok is együttműködött.

Valentin Cankov tartalékos tábornokot azzal gyanúsítják, hogy 2016 óta szivárogtat ki államtitkokat Oroszország javára.

A tábornok állítólag a begyűjtött információkat egy orosz diplomatának, a szófiai orosz nagykövetség tanácsosának adta át. Az ügyészség szerint a tábornok az EU-t és a NATO-t érintő bizalmas információkhoz férhetett hozzá. A tábornok korábban a honvédelmi minisztériumban dolgozott, régebben Londonban és Washingtonban katonai attaséként szolgált.

Cankov a bolgár politikai életben jól ismert személyiség. 2020-ban támogatta a Rumen Radev államfő által elindított tüntetéssorozatot a törvényesen megválasztott Boriszov-kormány megbuktatására, illetve 2019-ben tagja volt annak a jelölő bizottságnak, amely Maja Manolovát indította Szófia főpolgármesteri címéért.

Szerdán Teodora Gencsovszka külügyminiszter bekérette Oroszország szófiai nagykövetét, Eleonora Mitrofanovát. A nagykövet asszony azonban akadályoztatására hivatkozva nem jelent meg a minisztériumban, egy követségi diplomatát küldött maga helyett.

A bolgár külügyminisztérium két orosz diplomatát utasított ki, akiknek 48 órán belül kell elhagyniuk az országot.

A külügyi tárca emellett tiltakozását fejezte ki, amiért a szófiai orosz nagykövetség a honlapján „euróatlanti alávalókként” említette Washington európai szövetségeseit.

A diplomáciai botrány közepette emlékeztek meg csütörtökön az 1877/78-as orosz-török háborút lezáró, Bulgária felszabadulását elhozó San Stefanó-i békeszerződés évfordulójáról. Hogy ne kelljen a hivatalos ünnepnapon a bolgár kormánytagokkal együtt megemlékezni az évfordulóról, a nagykövet asszony és munkatársai egy nappal korábban helyeztek el koszorút a történelmi Sipka-szorosban a Szabadság-emlékműnél a háborúban elhunytak emlékére.

A csütörtöki hivatalos megemlékezésen Kiril Petkov miniszterelnök is koszorút helyezett el az emlékműnél. Az oroszbarát Vazrazsdane ellenzéki párt szimpatizánsai füttykoncerttel, Árulók!”, „Ki a NATO-ból!” kiáltásokkal fogadták, sőt hógolyókkal dobálták meg a miniszterelnököt és küldöttségét.

– Két és fél év alatt kilenc orosz kémet utasítottak ki eddig Bulgáriából – kommentálta Anton Todorov politológus, újságíró a történteket. Szerinte Bulgáriának nagyon határozottnak kell lennie az orosz befolyás elleni küzdelemben. – Valószínűleg sokkal több orosz kém van még – mondta a politológus. Legutóbb 2021 márciusában nyilvánítottak nemkívánatos személlyé Bulgáriában két orosz diplomatát, szintén feltételezett kémtevékenység miatt. Tavaly a bolgár hatóságok lelepleztek egy bolgárokból álló kémhálózatot, amely Oroszországnak dolgozott, és akkori közlésük szerint a szófiai orosz nagykövetség is érintett volt az ügyben.

– Ma a Sipka-szorosban ismét világossá vált, hogy március 3. nem lehet nemzeti ünnep, mert az idegenek előtti meghajlást jelenti. Bulgária soha nem lesz sikeres, amíg egyensúlyozgat. Hála Istennek, hogy az euroatlantizmust választottuk és sikerült az EU és a NATO tagjaivá válnunk. Most azt látjuk, hogy egy őrült ember nukleáris katasztrófa szélére sodorja a világot – nyilatkozta Momcsil Dojcsev, a nyugatbarát Bulgáriai Atlanti Szövetség elnöke, aki más közéleti személyiségekkel együtt úgy véli, Mitrofanovát azonnal haza kellene küldeni.

Borítókép: Tüntetők tiltakoznak az Ukrajnát ért orosz támadás ellen a szófiai orosz nagykövetség épülete előtt 2022. február 24-én (Fotó: MTI/EPA/Vaszil Donev)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.