időjárás 4°C Balázs 2023. február 3.
logo

Kelemen Hunor: Erdélyi igen a nemzetpolitikára

Pataky István (Marosvásárhely)
2022.04.12. 06:04
Kelemen Hunor: Erdélyi igen a nemzetpolitikára

Helyesnek tartják az erdélyi, a határon túli magyarok az utóbbi bő évtized nemzetpolitikáját, ezt igazolják vissza a külhoniak szavazatai – nyilatkozta megkeresésünkre Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke. Mint elmondta, Erdélyben huszonnégy százalékkal emelkedett a levélszavazatok száma a négy évvel ezelőtti választásokhoz képest, nőtt azoknak a száma is, akik a konzulátusokon éltek a szavazati jogukkal, oda kérték a szavazólapot.

– Ez azt jelenti, hogy az érdeklődés növekedett a magyarországi megméretéssel kapcsolatban, amit egy jó jelnek tartok. A magyar állampolgársággal is rendelkező erdélyi magyarok a szavazatukkal véleményt mondhattak arról, hogy milyen kapcsolatot ápolt és épített a magyar kormány a határon túli közösségekkel – fogalmazott az RMDSZ vezetője.

Kelemen Hunor szerint a Fidesz–KDNP közel kilencvennégy százalékos külhoni támogatottsága megerősíti azt, hogy az elmúlt bő évtizedben végbement nemzetpolitikai fordulatot, paradigmaváltást a határon túli magyarok helyesnek tartják.

 – Ezen belül az olyan típusú elemekre gondolok, amelyek nem írhatók le pénzzel: a kettős állampolgárság lehetősége, a szolidaritás, az összetartozás érzése. Ezek inkább az érzelmekhez kötődnek, a szívhez szólnak. Valószínűleg ezt nem értette és ezt nem érti a magyar ellenzék – mondta az RMDSZ-elnök.

Hozzátette: a kétharmados győzelem fontos, hiszen nehéz időszakban ad nagy legitimitást, amikor egy megváltozott európai és globális politikai környezetben kell dolgoznia a magyar kormánynak.

A magyar–román államközi viszony alakulására vonatkozó kérdésünkre Kelemen Hunor úgy vélte, a kétoldalú kapcsolatok dinamikáját befolyásolják a választási kampányok.

Ilyenkor a partnerek inkább megvárják a megméretés végét. Az utóbbi időben stagnálás volt a magyar–román viszonyban, de szerintem ebből az állapotból el fogunk mozdulni

– hangsúlyozta a politikus. Elmondta: jó esélyt lát arra, hogy miután megalakul az új magyar kormány, újabb lendületet lehet adni a kétoldalú kapcsolatoknak. – Ez általában is mindkét fél számára hasznos, de most különösen az, hiszen a szomszédunkban háború van, és a következő években minden meg fog változni körülöttünk – fogalmazott Kelemen Hunor.

Borítókép: Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.