Még mindig sok a migráns Boszniában

Mintegy kétezer illegális bevándorló tartózkodik jelenleg Bosznia-Hercegovinában. A helyi hatóságok 5500 férőhelyet alakítottak ki a migránsoknak, hogy befogadóközpontokban legyenek. A migránsok továbbra is az EU-ba szeretnének eljutni – írja a V4NA Hírügynökség.

Forrás: V4NA Hírügynökség2022. 04. 06. 14:04
null
Szarajevó, 2020. június 19. Az Európai Unió nyugati országaiba igyekvõ migránsok egy volt laktanyában kialakított befogadóközpontban a Szarajevó közelében lévõ Blazujban 2020. június 19-én. A legutolsó adatok szerint Bosznia-Hercegovinában több mint 6 ezer illegálisan érkezett bevándorló tartózkodik befogadóközpontokban. MTI/EPA/Fehim Demir Fotó: Fehim Demir
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Romló közbiztonság, félelemben élő helyiek

A 2010-es évek közepétől kezdve óriási problémát jelent Boszniában a migrációs nyomás. Az illegálisan, papírok nélkül érkező bevándorlók a magyar–szerb határon épült kerítés miatt nem tudtak Magyarországon keresztül az Európai Unió területére jutni, így alternatív útvonalakat kerestek. A Balkánon, Szerbián át jutottak el a Boszniába. Ott azonban a horvát határőrizet miatt zsákutcába kerültek. A helyiek életét nagyon megkeserítette a horvát–bosnyák határon feltorlódott migránsáradat. Az ott lakók azt mondták: a közbiztonság oly mértékben megromlott, hogy nem merik egyedül iskolába engedni gyermekeiket, de a parkba, a játszóterekre sem.

Fotó: Pannon RTV

A bosnyák állam éppen ezért igyekszik keményebben fellépni az illegális migrációval szemben. Slobodan Ujić, a külföldiekkel foglalkozó boszniai szolgálat vezetője azt mondta, az ország jó úton halad afelé, hogy fél évtizeddel a gondok kezdete után teljes ellenőrzés alá vonja a migránshelyzetet. Külön sikerként élte meg ezt a tisztségviselő, mert mint fogalmazott: erre a célra az elmúlt két évben szinte semmilyen pénzt nem kaptak.

A helyi illetékesek szerint annak köszönhető a bevándorlók számának csökkenése, hogy mobilcsapatokat állítottak fel, akik felfedik a rejtekhelyeket, és visszaszállítják a migránsokat az előző biztonságos országba. Oda, ahonnan beléptek Boszniába. Ez általában Szerbia vagy Montenegró. A hatóságok abban bíznak, hogy folytatódik a mostani trend, és egyre kevesebb migráns marad, mert az országnak nincs pénze eltartani őket.

Jelenleg mintegy 250 illegális bevándorló próbálkozik átlépni illegálisan a bosnyák–horvát határt. Őket rendszerint elkapják, majd később újra próbálkoznak. A helyzet azonban most jobb, mint pár évvel ezelőtt volt – tette hozzá Ujić.

 

Hatékonyabb intézkedések az állam részéről

Kevesebb illegális migránst fogunk látni az utcákon, gyorsabban megkapjuk a biometrikus adataikat, vagyis gyorsabban regisztráljuk és ideiglenes befogadóállomásokra szállítjuk őket – magyarázta Ujić.

Összességében úgy tűnik, hogy az államnak komoly szándéka van a migránsok visszaküldésére oda, ahonnan jöttek – akár abba a távoli országba, ahonnan származnak.

Szakértők szerint több minden is hatott arra, hogy javult a migránshelyzet Bosznia-Hercegovinában. Gorana Mlinarević kiemelte: tavaly összesen 16 ezer illegális bevándorló érkezett a balkáni országba, ez a fele a 2019-es adatoknak, amikor is a legnagyobb volt a nyomás az országon. Tavaly a legtöbben Afganisztánból érkeztek Boszniába, mintegy hatezren. Közülük azonban senki sem kapott menekültstátuszt. Az illegális bevándorlók célja, hogy a határok átlépésével az Európai Unióba jussanak. Szarajevó ezért jelenleg azon dolgozik, hogy visszatoloncolási egyezményt kössön az afganisztáni tálib vezetéssel.

Fotó: Pannon RTV

A helyiek nagyon örülnek annak, hogy kevesebb migráns lesz az utcákon. Már csak azért is, mert korábban főként egyedülálló férfiak érkeztek Boszniába.

Borítókép: Az Európai Unió nyugati országaiba igyekvő migránsok egy befogadóközpontban Bosznia-Hercegovinában. (Fotó: MTI/EPA/Fehim Demir)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.