Összecsapott Emmanuel Macron és Marine Le Pen + videó

Alig pár nappal a francia elnökválasztás második fordulója előtt, szerda este televíziós vitán vett részt a két elnökjelölt, Marine Le Pen és Emmanuel Macron. A vitán előtérbe kerültek a két jelölt programjának főbb pontjai, több kulcsfontosságú témakörről vitáztak a résztvevők.

Forrás: V4NA nemzetközi hírügynökség2022. 04. 21. 8:44
MACRON, Emmanuel; LE PEN, Marine
La Plaine-Saint-Denis, 2022. április 20. Emmanuel Macron francia elnök (b) és Marine Le Pen, a francia ellenzéki Nemzeti Tömörülés párt vezetõje az elnökjelöltek televíziós vitájának kezdetén a Párizs közelében fekvõ La Plaine-Saint-Denis településen 2022. április 20-án, négy nappal a francia elnökválasztás második fordulója elõtt. MTI/AP/AFP pool/Ludovic Marin Fotó: Ludovic Marin
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A két elnökjelölt nem sokkal nyolc óra előtt érkezett a Párizzsal szomszédos Seine-Saint-Denis település La Plaine Saint-Denis városnegyedében lévő stúdióba.Először a jobboldali elnökjelölt érkezett meg, aki az újságírók kérdésére elmondta, hogy nyugodtan néz a vita elébe és szeretné kihasználni a vitát arra, hogy elmagyarázza a franciáknak, hogy az ő programja az igazi – írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.

Nem sokkal Marine Le Pen után megérkezett Emmanuel Macron is felesége, Brigitte társaságában.

Az államfő elmondása alapján készen áll a vitára, amely lehetővé teszi, hogy elmagyarázza az elképzeléseit és a Franciaországgal kapcsolatos projekteket, illetve hogy tisztázza mindazt, amit szükséges – írta a vitáról tudósító Le Figaro.

A két jelölt egymással szemben foglalt helyet a stúdióban, pont fordított pozícióban, mint öt évvel ezelőtt.

A két és fél órás vitát Marine Le Pen kezdte, a sorrendet sorsolással döntötték el. A vita során nyolc fő témáról volt szó, az első téma a kampány egyik kulcsfontosságú eleme, a vásárlóerő volt.Az Odoxa-Backbone Consulting közvélemény-kutató cég a Le Figaro számára készített felmérése alapján a megkérdezettek 54 százaléka úgy gondolta, hogy ezt a problémát Marine Le Pen jobban tudja kezelni, mint Emmanuel Macron.Le Pen azzal kezdte beszédét, hogy elmondta, az egyetértés és a nemzeti testvériség elnöke kíván lenni. Szerinte Franciaország legnagyobb értéke a nép, egy önkéntes, szolidáris, kreatív nép, amely öt éve szenved a bizonytalanság miatt és aggódik a jövőért – írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.Marine Le Pen véleménye szerint ő lesz a szuverén, demokratikus újjászületés az ország számára, aki odafigyel a mindennapi életre, a munka értékére, a vásárlóerőre, az oktatásra, az egészségügyre, elnöke kíván lenni a franciák közötti összhangnak, az igazságszolgáltatásnak, a nemzeti testvériségnek és a polgári békének.

Emmanuel Macron válaszképp azt mondta, hogy Franciaország akkor válik erőssé, ha meg tudja ragadni a fenntarthatóság kérdését annak érdekében, hogy a 21. század nagy ökológiai hatalmává váljon, hozzátéve, hogy újraválasztása esetén ez fogja vezérelni a döntéseit az elkövetkező években.

A találkozón szóba kerültek az Oroszországgal szembeni szankciók is, melyekről Marine Le Pen úgy véli, hogy Oroszországot Kína szövetségesévé tehetik.

Macron erre azt válaszolta, hogy Marine Le Pen az orosz hatalomtól és Vlagyimir Putyintól függ.

Az államfő fenti vádaskodására Marine Le Pen azt felelte, hogy nem igaz, amit Macron mondott, mivel ő egy teljes mértékben szabad nő. Macron azon vádaskodását, hogy Oroszországtól függ, egy 2014. november 9-én közzétett Twitter-bejegyzésével cáfolta, melyben azt írta, hogy egy olyan szabad Ukrajnát támogat, amely nem függ sem az Egyesült Államoktól, sem az Európai Uniótól, sem Oroszországtól.

Ami az Európai Unióban való maradást illeti, Marine Le Pen azt mondta, hogy szeretne az unióban maradni, ugyanakkor meg szeretné változtatni és a nemzetek szövetségévé tenni, mivel nem ért egyet a szabad kereskedelemmel és azzal sem, hogy az úgynevezett kiküldött munkásokat nem Franciaországban, hanem a származási országukban fizetik ki. Le Pen kiemelte, hogy EP-képviselőként soha nem tapasztalta azt, hogy a francia vezetők megvédték volna országuk érdekeit, majd felrótta Macronnak, hogy a francia szuverenitást európai szuverenitásra akarja cserélni. Marine Le Pen leszögezte, hogy nem kíván kilépni az EU-ból, de úgy véli, hogy az Európai Bizottságnak tiszteletben kell tartania azokat a társadalmi döntéseket, amelyeket a franciák hoznak – jegyzi a V4NA.

Egy másik rendkívül kényes témával, az Emmanuel Macron által bevezetni kívánt 65 éves nyugdíjkorhatárral kapcsolatban azt mondta a jobboldali elnökjelölt, hogy mérhetetlenül igazságtalannak tartja, Marine Le Pen egy fokozatos rendszer bevezetését javasolja, elképzelése szerint 40-42 munkában töltött év után 60-62 éves korukban nyugdíjba mehetnének az emberek.

Az egészségüggyel kapcsolatban Marine Le Pen kiemelte, hogy krízisben vannak a francia kórházak, hozzátéve, hogy a jelenlegi államfőt csak a válságok késztették arra, hogy reagáljon. A jobboldali elnökjelölt szerint öt év alatt 20 milliárd eurót kellene az egészségügybe invesztálni.

A környezetvédelemről az a véleménye Marine Le Pennek, hogy a szabad kereskedelemre épülő gazdasági modell a felelős az üvegházhatást okozó gázokért, ezért ő a helyi termékeket részesítené előnyben az importtal szemben.

Az oktatás volt a következő téma, melynek kapcsán Emmanuel Macron kifejtette, hogy további fejlesztéseket tervez az alapok elsajátítása érdekében és szeretné fellendíteni a gyakornoki képzést is, kiemelve, hogy ötéves mandátuma alatt 300 ezerről 700 ezerre nőtt a számuk – írja a V4NA.

Az iskolákkal kapcsolatban Marine Le Pen megemlítette, hogy Emmanuel Macron nem beszélt az iskolákban tapasztalható biztonságról, hozzátéve, hogy bizonyos személyek egész osztályokat tartanak rettegésben.Le Pen szerint szigorúbbnak kell lenni, nem szabad a problémát a szőnyeg alá söpörni.

Ami az erőszakot illeti, Marine Le Pen szerint nagyon rossz a helyzet az országban, barbár vadság uralkodik mind a városokban, mind vidéken.

Le Pen úgy véli, hogy először is a tömeges bevándorlás problémáját kell megoldani, amihez határozott fellépés szükséges, mivel a bűnelkövető bevándorlók azt hiszik, hogy büntetlenül megúszhatják – olvasható a V4NA cikkében.

Emmanuel Macron ezt hallván azzal védekezett, hogy elmondta, ötéves ciklusa során betartotta, amit ígért, tízezer rendőri és csendőri posztot hoztak létre és ezzel párhuzamosan 30 százalékkal növelték az igazságszolgáltatás számára rendelkezésre álló eszközöket.

Marine Le Pen az államfő fenti állítására egy adattal válaszolt, mely szerint Franciaországban 44 másodpercenként történik egy támadás.

A szekularizmusról és a vallási szimbólumok nyilvános helyen való viseletéről a jobboldali politikus azt mondta, hogy ő nem egy vallás, hanem az iszlamizmus ellen akar küzdeni, mivel a Macron által folytatott politika nem hatékony.

Macron erre azt felelte, hogy ő az 1905-ös törvény mellett áll, és úgy véli, hogy a szekularizmus nem harcol egy vallás ellen sem, majd hozzátette, hogy a törvényeknek tiszteletben kell tartaniuk az alkotmányt.

A vita lezárásaként Marine Le Pen felszólította honfitársait, hogy hallgassanak a józan eszükre és részesítsék előnyben azokat az értékeket, amelyek Franciaország alapját képezik, hozzátéve, hogy ez egy életképes és létfontosságú projekt, amit az összes franciáért tervez véghezvinni.

Borítókép: Emmanuel Macron francia elnök és Marine Le Pen, a francia ellenzéki Nemzeti Tömörülés párt vezetője az elnökjelöltek televíziós vitájának kezdetén (Fotó: MTI/AP/AFP pool/Ludovic Marin)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.