időjárás 3°C Taksony 2022. november 29.
logo

A Pentagon szerint még mindig jelentős az orosz túlerő

Magyar Nemzet
2022.05.20. 09:24 2022.05.20. 13:03
A Pentagon szerint még mindig jelentős az orosz túlerő

A Pentagon egyik névtelenül nyilatkozó tisztségviselője óvatosságra intette azokat az elemzőket, akik szerint az oroszok elérték képességeik határait, és néhány héten belül teljesen kifullad a támadásuk. Az amerikai védelmi minisztérium illetékese úgy vélte, az ukrán harci sikerek és történelmi helytállásuk ellenére a háború még hosszan elhúzódhat, és eredményét egyelőre korai megjósolni.

Az oroszok még mindig túlerőben vannak, jelentős tartalékok állnak rendelkezésükre, és megvetették a lábukat a Donbaszban

– figyelmeztetett.

Az AFP hírügynökség emlékeztetett rá, hogy korában több vezető elemző úgy vélte, a következő hetekben kimerülhet az orosz offenzíva. Mick Ryan egykori ausztrál tábornok szerint például „Moszkva erői testileg, morálisan és intellektuálisan is tönkre mentek”. Michael Kofman, a washingtoni CNA kutatóintézet szakértője szerint „Oroszország lehetőségei beszűkültek” és elértek oda, hogy a háború nem fenntartható. A háború eseményeit naponta elemző amerikai Institute for the Study of War arra a következtetésre jutott, hogy a támadók egyes területeken állományuk 20 százalékát is elveszítették, amit nem tudnak pótolni a titokban zajló sorozás ellenére sem. Több elemzés pedig arról szólt, hogy kifogyhattak az irányított rakétáikból.

Azt ugyanakkor a Pentagon forrása is elismerte, hogy önmagában a képességek nem nyernek háborút – szükség van a harci kedvre, a jó vezetésre, a jól működő parancsnoki láncra, ezekben pedig az oroszok kihívásokkal küzdenek.

Hasonló következtetésekre jutott egyébként Kijev is. Olekszij Danilov, a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) titkára a minap egy interjúban arról beszélt, hogy 

Oroszország nem annyira gyenge, mint amennyire szeretnék.

– Azok, akik azt mondják, hogy májusban vagy egy hét múlva véget ér a háború, komolytalanok. Ez egy nagyon nehéz és több összetevőből álló folyamat, és a helyzet meghatározásában kulcsfontosságú partnereink segítsége a fegyverek terén. Attól függően, hogy mit és milyen határidőn belül adnak ide, a mérleg az egyik vagy a másik irányba lendül – idézte őt a Karpatinfo.net.

Miközben nyugati szakértők az orosz offenzíva kimerülését várják, ezzel párhuzamosan az amerikai titkosszolgálat szerint Moszkvában a nyugati segítség kifulladásával számolnak. 

A Kreml arra számíthat, hogy a háború okozta infláció, élelmiszerhiány és magas energiaárak miatt kifullad Ukrajna támogatása az Egyesült Államok és az Európai Unió részéről

– magyarázta nemrégiben Avril Haines, az amerikai Országos Hírszerzési Igazgatóság (DNI) vezetője.

 

 

Borítókép: Orosz gépfegyveres katonák a zaporizzsjai atomerőmű bejárata előtt (Fotó: MTI/EPA/Szergej Ilnyickij)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.