A Pentagon szerint még mindig jelentős az orosz túlerő

Egy tisztségviselő arra figyelmeztetett, elhúzódó háborúra kell készülni.

Magyar Nemzet
2022. 05. 20. 9:24
null
Enerhodar, 2022. május 2. Az orosz hadsereg által szervezett mariupoli sajtóút során készült kép gépfegyveres katonákról a zaporizzsjai atomerõmû bejárata elõtt a délkelet-ukrajnai Enerhodarban 2022. május 1-jén. MTI/EPA/Szergej Ilnyickij Fotó: Szergej Ilnyickij
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Pentagon egyik névtelenül nyilatkozó tisztségviselője óvatosságra intette azokat az elemzőket, akik szerint az oroszok elérték képességeik határait, és néhány héten belül teljesen kifullad a támadásuk. Az amerikai védelmi minisztérium illetékese úgy vélte, az ukrán harci sikerek és történelmi helytállásuk ellenére a háború még hosszan elhúzódhat, és eredményét egyelőre korai megjósolni.

Az oroszok még mindig túlerőben vannak, jelentős tartalékok állnak rendelkezésükre, és megvetették a lábukat a Donbaszban

– figyelmeztetett.

Az AFP hírügynökség emlékeztetett rá, hogy korában több vezető elemző úgy vélte, a következő hetekben kimerülhet az orosz offenzíva. Mick Ryan egykori ausztrál tábornok szerint például „Moszkva erői testileg, morálisan és intellektuálisan is tönkre mentek”. Michael Kofman, a washingtoni CNA kutatóintézet szakértője szerint „Oroszország lehetőségei beszűkültek” és elértek oda, hogy a háború nem fenntartható. A háború eseményeit naponta elemző amerikai Institute for the Study of War arra a következtetésre jutott, hogy a támadók egyes területeken állományuk 20 százalékát is elveszítették, amit nem tudnak pótolni a titokban zajló sorozás ellenére sem. Több elemzés pedig arról szólt, hogy kifogyhattak az irányított rakétáikból.

Azt ugyanakkor a Pentagon forrása is elismerte, hogy önmagában a képességek nem nyernek háborút – szükség van a harci kedvre, a jó vezetésre, a jól működő parancsnoki láncra, ezekben pedig az oroszok kihívásokkal küzdenek.

Hasonló következtetésekre jutott egyébként Kijev is. Olekszij Danilov, a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) titkára a minap egy interjúban arról beszélt, hogy 

Oroszország nem annyira gyenge, mint amennyire szeretnék.

– Azok, akik azt mondják, hogy májusban vagy egy hét múlva véget ér a háború, komolytalanok. Ez egy nagyon nehéz és több összetevőből álló folyamat, és a helyzet meghatározásában kulcsfontosságú partnereink segítsége a fegyverek terén. Attól függően, hogy mit és milyen határidőn belül adnak ide, a mérleg az egyik vagy a másik irányba lendül – idézte őt a Karpatinfo.net.

Miközben nyugati szakértők az orosz offenzíva kimerülését várják, ezzel párhuzamosan az amerikai titkosszolgálat szerint Moszkvában a nyugati segítség kifulladásával számolnak. 

A Kreml arra számíthat, hogy a háború okozta infláció, élelmiszerhiány és magas energiaárak miatt kifullad Ukrajna támogatása az Egyesült Államok és az Európai Unió részéről

– magyarázta nemrégiben Avril Haines, az amerikai Országos Hírszerzési Igazgatóság (DNI) vezetője.

 

 

Borítókép: Orosz gépfegyveres katonák a zaporizzsjai atomerőmű bejárata előtt (Fotó: MTI/EPA/Szergej Ilnyickij)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.