Hamarosan már Ruandában köthetnek ki a brit partokat elérő migránsok

Hamarosan jelentősen szigorodhat az Egyesült Királyság migrációs politikája, London ugyanis megkezdheti az illegális bevándorlók átszállítását a közép-afrikai Ruandába. Az utolsó pillanatokat sokan szeretnék kihasználni: a hatóságok május második hetében öt nap leforgása alatt 685 illegális bevándorlót fogtak el, a hónap teljes átlaga pedig várhatóan a háromszorosa lesz a tavalyi év azonos időszakának.

2022. 05. 30. 6:44
null
Dover, 2021. július 22. Franciaországból a La Manche-csatornán átkelõ illegális bevándorlók a délkelet-angliai Doverbe érkeznek a brit határõrség hajóján, amely egy csónakról vette fedélzetére õket 2021. július 22-én. Franciaországból eddig annyi migráns érkezett a La Manche-csatornán át Nagy-Britanniába, amennyi az egész tavalyi évben összesen. MTI/EPA/Vickie Flores Fotó: Vickie Flores
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Év eleje óta több mint kilencezer illegális bevándorló kelt át a La Manche csatornán Nagy-Britannia irányába, a brit Press Association (PA) hírügynökség pedig a brit kormány adataira hivatkozva azt írta: május második hetében mindössze öt nap alatt 685 migráns ért partot a szigetországban, a hónap teljes átlaga így várhatóan a háromszorosa lesz a tavalyi év azonos időszakának. A Nagy-Britanniát a kontinenstől elválasztó tengerszoros a világ egyik legnagyobb forgalmú hajózóútvonala, és az átkelés rendkívül veszélyes. A BBC brit közszolgálati csatorna portálja szerint egyébként 2022 első hónapjaiban az Afganisztánból menekülők alkották a csatornán átkelők legnagyobb csoportját: január és március között csaknem annyi afgán (1094)  kelt át a La Manche-on, mint tavaly egész évben (1323). Az elmúlt évben a brit belügyminisztérium adatai szerint tízből kilenc esetben menekültstátust is kaptak az Afganisztánból menekülők.

A brit sajtó szerint az Egyesült Királyságba érkező illegális bevándorlók számának ugrásszerű növekedése nem független attól, hogy a konzervatív brit kormány jelentősen szigorítani készül bevándorláspolitikáján.

A Magyar Nemzet is írt róla: Londonnak az a terve, hogy Ruandába küldi az Egyesült Királyságba érkező illegális bevándorlókat menedékkérelmük feldolgozásának idejére. Az új törvénytervezet értelmében repülővel szállítanák el a közép-afrikai országba azokat a migránsokat, akik a La Manche csatornán keresztül érik el a brit partokat. A gyakorlatban ez azzal is jár, hogy a jövőben sok migráns, még ha valódi menekült is, többé nem kap menedékjogot a szigetországban, csupán egy védelemhez hasonló státust kap, amely kevesebb juttatással jár. Az embercsempészek által gyakran becsapott bevándorlóknak így most gyorsan kell cselekedniük, hogy elérjék a brit partokat, mielőtt a menekültügyi törvények megváltoznának.

 

A menedékkérelmek elbírálásának lebonyolításáért cserébe Ruanda 120 millió fontot kap. A közép-afrikai ország 2009-ben csatlakozott a Nemzetközösséghez, így Nagy-Britannia azóta is az egyik fő pénzügyi támogatója és szövetségese. 

Noha a megállapodást már aláírták, szakértők megkérdőjelezik annak jogszerűségét, valószínűsíthetően tehát London arra vár, hogy a bíróság ítéletet hozzon az új migrációs rendszer ellen emelt jogi kifogásokkal kapcsolatban. 

Erre várhatóan június 6-án kerül sor, ezt követően azonban – amennyiben az ítélet a brit kormánynak kedvez – el is kezdődhet az illegális bevándorlók Ruandába szállítása. Az Infomigrants című szakportál ugyanakkor azt írta, hogy ennek ellenére már számos, az Egyesült Királyságba nemrégiben érkező migránst vettek őrizetbe azzal a céllal, hogy a közép-afrikai országba küldjék őket. Ezt a brit belügyminisztérium is megerősítette; a hatóságok azonban nem voltak hajlandók nyilvánosságra hozni a Ruandába küldendő személyek pontos számát.

A The Guardian című lap információi szerint a Ruandába való deportálás szándékával fogva tartottak között van egy csoport szudáni állampolgár, akik május 9-én keltek át a La Manche csatornán, meghatározatlan számú albán állampolgár és legalább egy afgán menekült is.

Borítókép: Franciaországból a La Manche-csatornán átkelő illegális bevándorlók a délkelet-angliai Doverbe érkeznek a brit határőrség hajóján, amely egy csónakról vette fedélzetére őket 2021. július 22-én. Franciaországból eddig annyi migráns érkezett a La Manche-csatornán át Nagy-Britanniába, amennyi az egész tavalyi évben összesen (Forrás: MTI/EPA/Vickie Flores)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.