Majomhimlő: hozhat-e újabb világméretű járványt a fertőzés?

Mi az a majomhimlő? Honnan jött és miért kell tartanunk tőle? Minden, amit tudni kell a betegségről.

2022. 05. 27. 8:12
null
-, 2022. május 23. Az amerikai járványügyi és betegségmegelõzési központ, a CDC által 2022. május 21-én közreadott, 1997-ben ismeretlen helyszínen készített kép egy majomhimlõvel fertõzött beteg felsõtestérõl. 2022 májusának második felében Európa több országában vettek nyilvántartásba majomhimlõvel fertõzött embereket. A hólyagos bõrkiütésekkel és lázzal járó, testnedvekkel terjedõ fertõzés nyugat-afrikai eredetû, és elõször 1985-ben azonosították. A betegség közvetlenül terjed emlõsállatról emberre, lefolyása vírustörzstõl függõen változik. MTI/AP/CDC Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mi az a majomhimlő?

A majomhimlő a feketehimlővel azonos családba tartozó vírus, ám annál kevésbé halálos. Főként állatról emberre terjed és nincs ellenszere. A Közép- és Nyugat-Afrika trópusi esőerdeiben egyébként is ritka vírust máshol eddig egyedi esetekben figyelték meg olyan embereken, akik jártak az afrikai kontinensen. Európában először az Egyesült Királyságban azonosították 2018-ban. Az Európában is felfedezett nyugat-afrikai típus halálozási aránya négy százalék alatti.

Ez egy trópusi vírus, rokona a rettegett feketehimlőnek, de embernél nem okoz súlyos tüneteket

– nyilatkozott róla Duda Ernő immunológusprofesszor.
 

A majomhimlőjárvány kialakulása még nem tisztázott teljesen

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) szerint a betegség most először terjed anélkül, hogy a fertőzött személyek megbetegedésük előtt Afrikába utaztak volna. Az európai kontinensen legelőször május elején, az Egyesült Királyságban fedezték fel a betegséget, majd azóta már Portugáliában, Svédországban, Spanyolországban, Németországban, Belgiumban, Franciaországban, Hollandiában és Olaszországban is jelentettek eseteket.

Marion Koopmans holland virológus úgy véli, aggodalomra ad okot, hogy a vírus ennyi országban megjelent.
 

Miért kell félni a majomhimlőtől?

Duda Ernő immunológusprofesszor tájékoztatása szerint a betegségről nem igazán lehet tudni, hogy a fertőzés melyik állatról, a mókusokról vagy a majmokról, és hogyan terjed át az emberekre.

Több eset is azt mutatja, hogy a majomhimlő egyik emberről a másikra is képes átterjedni. A beteg azonban már csak akkor lesz fertőzőképes, illetve hetekig az is marad, amikor a kiütések is megjelentek a testén, a vírus ugyanis a hólyagokból vagy azok leszáradása után a pörkökből tud kiszabadulni

– magyarázta a szakember.

Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa aggasztónak tartja, hogy nincs meg az indexeset, vagyis az a személy, aki behurcolta a kórt. A fertőzés ugyanis eddig úgy juthatott be a kontinensre, hogy behurcolták azt, a mostani esetek viszont eltérnek ettől, mivel a fertőzöttek – egy kivételével – nem jártak a betegségüket megelőzően Afrikában. Félő tehát, hogy az 1958-ban felfedezett vírus mutálódott, s esetleg könnyebben terjedhet emberről emberre.

Az ember és ember között nehezen terjedő betegségnek nincs ellenszere, kimondott majomhimlő-vakcina nem létezik, de az eredetileg feketehimlő ellen készült vakcinák bizonyos fokú védelmet nyújtanak ellene. Jó hír, hogy a jelenlegi fertőzéshullám során eddig nem jelentettek halálesetet, ám az kevésbé, hogy a vírus akár több hétig is ágyhoz kötheti a betegeket.

Az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ elektronmikroszkóppal készített képe a majomhimlő virionjáról. A majomhimlő betegség jellemzői a hólyagos bőrkiütések, melyek lázzal járnak. A fertőzés testnedvek útján terjed. Először 1958-ban azonosították.
Fotó: MTI/AP/CDC

A betegség tünetei – ezekre figyeljen! 

A majomhimlő-fertőzés tünetei közé tartozik a láz, a fejfájás, az izomfájdalom, hátfájás, hidegrázás, fáradtság és a duzzadt nyirokcsomók. 

Jellemzően a láz kezdetétől számított egy-három napon belül dudoros, bárányhimlőszerű kiütések alakulnak ki, először leginkább az arcon, majd a kezeken és a lábakon is.

Szlávik János tájékoztatása szerint a betegség lefolyása, bár nem vészes, három hétig is eltarthat, valamint a hegek gyógyulásához is sok idő kell.

 

Majomhimlő elleni védekezés – előzze meg a megbetegedést!

Ellenszer hiányában a megelőzés a legjobb védekezés. Bár a feketehimlő elleni oltóanyagok az esetek 85 százalékában hatásosnak bizonyulnak, egyelőre a széles körű oltás bevezetése nem indokolt a majomhimlő ellen. Azok pedig, akik 1979 előtt születtek, védettek a vírussal szemben, ugyanis ők megkapták a himlő elleni védőoltást.

Az ajánlás szerint a fertőzött beteg magas kockázatú, közvetlen kontaktjait viszont be kell oltani feketehimlő elleni vakcinával.

[...] a szoros érintkezés a szexuális vagy intim tevékenység során kulcstényező lehet a vírus továbbadásában

– magyarázta Michael Head, az angliai Southamptoni Egyetem tudományos főmunkatársa.

Szlávik János úgy vélekedett a témáról, hogy

állatról emberre a fertőzés majmok, rágcsálók simogatásával terjed bőrön keresztül, az emberről emberre való továbbadásához viszont szoros kontaktusra van szükség. Az esetek többségében a betegség a homoszexuálisok között terjed, ugyanakkor már olyan érintettet is találtak, aki nem az.

 

Már a szomszédban van a majomhimlő!

Regisztrálták a majomhimlővel fertőzött első beteget Szlovéniában, a férfi kanári-szigeteki nyaralásáról tért haza – közölte a szlovén közegészségügyi intézet (NIJZ) május 24-én. Mario Fafangel, a NIJZ járványügyi központjának vezetője elmondta, a legfrissebb adatok szerint 16 országban vettek nyilvántartásba majomhimlővel fertőzötteket az elmúlt időszakban.

Ugyanezen a napon Csehországban is regisztrálták az első majomhimlővel fertőzött beteget, aki egy május eleji antwerpeni fesztiválról utazott vissza Prágába, és csak a hazatérése után jelentkeztek rajta a betegség tünetei – jelentették be cseh tisztségviselők kedden.

 

Majomhimlő Magyarországon – megjelenhet itt is?

Bár minden bizonnyal Magyarországot is el fogja érni a majomhimlő, a virológusok szerint komolyabb aggodalomra nincs ok, ebből a betegségből ugyanis nem lesz újabb pandémia, nem várható majomhimlő-világjárvány.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) az RTL kérdésére megerősítette, hogy Magyarországon eddig egyetlen gyanús esetről sem érkezett bejelentés, így nem indokolt a majomhimlő elleni oltás széles körű bevezetése sem. Szintén nyugalomra adnak okot a járványügyi szakemberek nyilatkozatai is, akik hangsúlyozzák: ez a fertőzés nem olyan, mint a Covid, tehát a majomhimlőből nem lesz világjárvány.

Rusvai Miklós virológus szerint borítékolható, hogy a fertőzés Magyarországon is megjelenik, viszont a koronavírushoz hasonló állapotokra ő sem számít. Az InfoRádióban azt mondta:

csak szórványos esetek és „családi-közösségi halmozódások” lesznek, azoknak pedig, akik 1979 előtt születtek, nem kell tartaniuk a megbetegedéstől, hiszen megkapták a himlő elleni védőoltást.

 

Hatással lehet a nyaralásra is?

Jelenleg a majomhimlő miatt nem merült fel sehol sem a nyaralásokat érintő korlátozás, ugyanakkor Hans Kluge, a WHO európai regionális igazgatója felhívta rá a figyelmet: a nyári szezon velejárói a különböző fesztiválok, bulik, tömeges rendezvények, ahol felgyorsulhat a járvány terjedése. Mindez akár jelentheti azt is, hogy

egyes európai országokban, főleg, ahol kimondott nyaralási célpontok is találhatóak, szigoríthatják a beutazásokat a nyáron.

Attól tartok, hogy a fertőzések terjedése felgyorsulhat, hiszen hamarosan megkezdődik az európai fesztiválszezon, vagyis tömeges összejövetelekre kerül sor

– hangsúlyozta Hans Kluge, a WHO európai regionális igazgatója.

Belgium az első ország, ahol karanténintézkedést rendeltek el a majomhimlővel kapcsolatosan, több szakember az országban megrendezett, úgynevezett Darklands fétisfesztiválra vezette vissza a járvány kitörését, ott három fertőzöttet is regisztráltak. A fertőzöttekre 21 napos izoláció vár.

Borítókép: Egy majomhimlővel fertőzött beteg felsőteste (Fotó: MTI/AP/CDC)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.