időjárás 13°C Ferenc 2023. október 4.
logo

Terrorizmus finanszírozása miatt indult eljárás egy francia cég ellen

Dócza Edith Krisztina
2022.05.19. 14:45
Terrorizmus finanszírozása miatt indult eljárás egy francia cég ellen

Bűnösnek nyilvánított a párizsi fellebbviteli bíróság egy építőanyag-gyártó vállalatot, amelyet emberiesség elleni bűncselekmények elkövetésével és terrorszervezetek finanszírozásával vádoltak. A hatóságok azt állítják, a francia Lafarge olyan fegyveres csoportokkal működött együtt, mint például a közel-keleti Iszlám Állam (ISIS), amelytől 2012 és 2014 között nyersanyagot vásároltak, valamint pénzt is fizettek a szervezetnek, hogy nyitva maradhasson szíriai gyáruk. A megállapodások pénzügyi értéke legalább 13 millió eurót tett ki. A párizsi bíróság szerint a fegyveresek ezt a pénzt különböző terrorcselekményekre, többek közt emberrablásokra fordították. A Lafarge amellett, hogy pénzügyileg támogatta a terrorizmust, alkalmazottai életét is súlyosan veszélyeztette – állítják a hatóságok.

Noha a szíriai polgárháború 2011-es kirobbanása után a nemzetközi vállalatok zöme kivonult az országból, többen ott maradtak, köztük a Lafarge is. A konfliktusövezetben működő vállalatok ugyanakkor nem járulhatnak hozzá sem a háborúhoz, sem az emberi jogok megsértéséhez.

Az ügyben Bruno Lafont korábbi vezérigazgatót, valamint a vállalat nyolc vezető beosztású munkatársát vádolták meg, akiket akár bíróság elé is állíthatnak. A Lafarge azonban úgy látja, nem követett el bűncselekményt, és állítólag a francia hírszerzést is tájékoztatták az Iszlám Állammal fennálló kapcsolataikról, továbbá szíriai gyáruk fenntartására tett erőfeszítéseikről. Feltehetőleg a francia hírszerzés viszont nem adta a vállalat tudtára, hogy ezzel bűncselekményt követnek el.

Az építőanyag-gyártó cég ellen 2017-ben indult először eljárás, miután 2016 őszén tizenegy egykori szíriai alkalmazottjuk panaszt nyújtott be az Alkotmányos és Emberi Jogok Európai Központjánál (ECCHR). A Lafarge 2015-ben a Svájcban bejegyzett Holcim vállalat része lett. Közleményében a vállalatcsoport elutasított a fellebbviteli bíróság döntését és bejelentette, hogy tovább viszik az ügyet a francia legfelsőbb bíróságra. Egyelőre még nem tudni, mikor kezdődik a per, de az biztos, hogy történelmi jelentőségű lesz: a cég lenne az első olyan, jogi személyként működő vállalat, amelyet emberiesség elleni bűncselekményekben való részvétel miatt állítanak bíróság elé.

– Ez hatalmas előrelépés a vállalatok elszámoltathatósága terén

– fogalmazott Claire Tixeire, az ECCHR jogi tanácsadója.

Borítókép: A francia Lafarge vállalat logója (Fotó: AFP/Franck Fife)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.