Ukrajnában végleg megszabadulnának az oroszbarát ellenzéktől

Kiöntik-e a fürdővízzel együtt a gyermeket is, avagy feláldozzák-e a háború oltárán a kibontakozó ukrán demokráciát? Az oroszbarát pártokat – érthető okokból – már betiltották, a vezető ellenzéki politikusok elmenekültek vagy rács mögött vannak, de az is kérdés, maradt-e egyáltalán valami a szavazótáborukból?

2022. 05. 11. 6:30
MEDVEDCSUK, Viktor
Kijev, 2022. április 13. Az ukrán elnöki sajtóhivatal által közreadott kép az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) által õrizetbe vett, megbilincselt kezû Viktor Medvedcsuk ukrán politikusról egy meg nem nevezett helyszínen 2022. április 12-én. Medvedcsuk az Ellenzéki Platform-Az Életért elnevezésû oroszbarát párt parlamenti képviselõje és egyik vezetõje. Hazaárulás vádjával házi õrizetre ítélték, de az Oroszország által Ukrajna ellen február 24-én indított háború kezdete óta nem tartózkodott abban a lakásában, ahol lennie kellett volna, ezért idõközben az ügyészség elrendelte a letartóztatását. MTI/AP/Ukrán elnöki sajtóhivatal Fotó: Ukrán elnöki sajtóhivatal
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A háború befejezése után azonnal előre hozott parlamenti és helyhatósági választásokat sürget Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter. No nem annyira a demokrácia iránti elkötelezettsége miatt, hanem hogy „végre végleg leszámoljanak az oroszbarát erőkkel”. Már ha még maradtak ilyenek. Olekszij Reznyikov szerint Moszkva ugyanis óriási hibát követett el azzal, hogy a többségében orosz ajkú városokat porig bombázta, mert ettől még az egyébként oroszbarát lakosság is ellenük fordult. Vagy elmenekült; ugyan kevesebb szó esik róla, de az elvándorlás nem csak nyugati irányú, az ENSZ adatai szerint már majd 728 ezren kerestek menedéket Oroszországban. Ukrajnában most amúgy sem veri senki nagydobra, ha esetleg Vlagyimir Putyinnal ért egyet, a kollaboránsok tizenöt év, sőt akár életfogytiglani börtönbüntetésre számíthatnak, de olyanra is akadt példa, hogy az árulót mindenféle tárgyalás nélkül kivégezték.

Az oroszbarát szavazótábor tehát alaposan megcsappant, de egyébként se lenne kire behúzniuk az x-et.

Május elején az ukrán parlament nagy többséggel megszavazta a Moszkvával együttműködő pártok betiltását, korábban tizenegy „Oroszországhoz köthető” alakulat működését függesztették fel.

Legtöbbjük jelentéktelen erőt képvisel, kivéve az Ellenzéki Platform – Az Életért pártot, amely 2019-ben a második legtöbb szavazatot begyűjtve 44 mandátumhoz jutott a 450 fős törvényhozásban. Megemlíthető még a hat képviselői helyet szerző Ellenzéki Blokk, amelynek tagsága főként a volt elnök, Viktor Janukovics szövetségeseiből állt. De az ellenzék vezető politikusai amúgy is ellehetetlenültek. Az Ellenzéki Platform egyik vezére, Viktor Medvedcsuk nemrégiben bilincsbe verve került elő, a másik meghatározó figura, Vadim Rabinovics Izraelbe menekült. A korábban az Ellenzéki Blokk élén álló Jevhenyij Murajev – akit a brit hírszerzés szerint az oroszok Volodomir Zelenszkij ukrán elnök székébe ültettek volna – pedig állítólag meg sem állt Moszkváig.

A lépés nem jelenti automatikusan, hogy a megválasztott képviselők elvesztenék mandátumukat, vagy ne alapíthatnának új pártot. Az Ellenzéki Platform még próbálkozik is, a párt parlamenti frakciója új névvel új csoportot hozott létre a törvényhozásban. De sok babér nekik már nem fog teremni. Olekszij Danyilov, az Ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács vezetője (ő volt az, aki szerint Orbán Viktor magyar miniszterelnök előre tudott az Ukrajna elleni támadásról, és Kárpátaljára fáj a fogunk) sokat sejtetően arra figyelmeztetett, hogy 

sürgősen húzzanak el az országból, mielőtt még utoléri őket a népharag.

Demokratikusan megválasztott pártok betiltása jogilag aggályos lehet, több alakulat jelezte is, hogy a bíróságon támadja meg a döntést. Kijev viszont azzal érvel, hogy háborús helyzetben az ország túlélése a tét, nem a szólásszabadság, hanem a nemzetbiztonság a kérdés. Az valóban belátható, hogy oroszbarát erőket a hatalom közelébe engedni, mikor hadban állnak Oroszországgal, felér az öngyilkossággal. Az összefonódások mélységét pedig jól jelzi, hogy Viktor Medvedcsuk egyik lányának Vlagyimir Putyin a keresztapja.

Hogy mikor lesz vége a háborúnak, és egyáltalán mit jelent az, hogy vége – azt még megbecsülni is nehéz. Egy előre hozott választás nyertese azonban kétségtelenül a Nép Szolgája lenne. Bár a jelenleg kormányzó párt támogatottsága a háborút megelőzően bezuhant, azóta az ukrán elnökkel azonosított alakulat új erőre kapott. Míg Volodimir Zelenszkij népszerűsége februárban a 25 százalékot sem érte el, mára a 90 százalékhoz közelít, minden kihívó teljesen esélytelen ellene.

Borítókép: Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) által őrizetbe vett, megbilincselt kezű Viktor Medvedcsuk ukrán politikusról egy meg nem nevezett helyszínen 2022. április 12-én. Medvedcsuk az Ellenzéki Platform-Az Életért elnevezésű oroszbarát párt parlamenti képviselője és egyik vezetője. (Fotó: MTI/AP/Ukrán elnöki sajtóhivatal)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.