Brüsszel nem engedi, hogy a Manneken Pis megünnepelje Hongkong visszacsatolását

A pisilő szökőkút az eredeti terv szerint hongkongi kosztümöt viselt volna, de a hatóságok felülvizsgálták az ügyet.

2022. 06. 30. 17:04
null

A pisilő szökőkút az eredeti terv szerint hongkongi kosztümöt viselt volna, de a hatóságok felülvizsgálták az ügyet.

Hosszas huzavona után a brüsszeli hatóságok végül úgy döntöttek, mégsem engedik, hogy pénteken hongkongi kosztümbe öltözzön a város jelképének számító Manneken Pis-szobor a volt brit koronagyarmat Kínához való visszatérésének huszonötödik évfordulója alkalmából rendezett kínai ünnepség egyik elemeként. A brüsszeli Politico szerint 

az eredeti terv az volt, hogy a pisilő kisfiút ábrázoló bronz szökőkút központi része lesz az ünnepségnek, az ötlet azonban a demokráciapárti aktivisták éles tiltakozását és felháborodását váltotta ki,

tekintve, hogy a negyedszázados évforduló megünneplése szimbolikus jelentőségű Hszi Csin-ping (Xi Jinping) kínai elnöknek, aki a „nemzeti megújulási program” beindításával idén immár harmadszor készül öt évvel meghosszabbítani hivatali idejét a kormányzó Kínai Kommunista Párt főtitkáraként és államfőként. Hongkong 1997-ben, július 1-jén került vissza különleges közigazgatási övezetként Kína fennhatósága alá, a 25. évforduló pedig a metropolisz számára létrehozott „egy ország, két rendszer” elnevezésű időszak felezőpontja, amely elvileg legalább ötven évre biztosítja Hongkong korábbi szabadságjogait és lakosainak életmódját, Peking azonban igyekszik egyre szűkebb pórázon tartani a közel nyolcmillió lakosú világvárost – ezt jelzi az is, hogy Hszi az évforduló alkalmából személyesen is Hongkongba látogatott.

Emiatt döntött úgy a brüsszeli önkormányzat, hogy felülvizsgálják az eredeti programot, s arra jutottak, hogy a pisilő kisfiú pénteken inkább egy reneszánsz kosztümöt fog viselni a hongkongi helyett, mégpedig az Ommegang (körmenet) felvonulás évfordulója alkalmából, amelyet először V. Károly német-római császár, spanyol király és Németalföld uralkodó hercege, valamint fia, II. Fülöp tiszteletére 473 évvel ezelőtt rendeztek meg Brüsszel belvárosában. 

Az illetékes hatóságok közül senki nem akarta kommentálni, miért álltak el végül a kínai tervtől.

A 61 centiméteres közkedvelt szökőkút egyébként Jérome Duquesnoy barokk mester műve, a belga főváros egyik közkedvelt látványossága. Az eredeti szobor 1619-ben készült, ma már egy brüsszeli múzeum gyűjteményének darabja, egy másolat helyettesíti a Grand Place mellett, a belga főváros középkori központjában. A Manneken Pis bronzszobor a legendák egyike szerint egy kisfiúnak állít emléket, aki ily módon oltotta el a Brüsszel ostromlói által gyújtott tüzet. A meztelen fiúcskának csaknem ezer ruhája van, és az év 130 napján ezekbe öltöztetik.

Borítókép: A brüsszeli Manneken Pis-szobor (Forrás: NurPhoto/Romy Arroyo Fernandez)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.