Szigorít a Kreml a külföldi ügynökökre vonatkozó törvényein

Még az orosz állampolgárokat is ügynöknek kiálthatják ki, ha bármilyen kapcsolatban állnak külföldiekkel.

2022. 06. 08. 17:31
null
RUSSIA-MEDIA-FREEDOM-POLITICS Fotó: NATALIA KOLESNIKOVA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A külföldi ügynökökről szóló törvények szigorítása mellett döntött az orosz parlament alsóháza, az Állami Duma. A módosítások értelmében mindenkit – beleértve az orosz állampolgárokat is –, aki külföldről pénzügyi vagy más támogatást kap, ügynöknek tekintenének. Ezek a személyek a továbbiakban bizonyos pozíciókat nem tölthetnének be, például nem lehetnének tanárok és a kormányközeli posztokat sem tölthetnék be. A javaslat továbbá új kategóriát is bevezetne a külföldi ügynökökkel kapcsolatban álló személyek számára: idetartoznának az ügynökök rokonai és mindenki más, akik segítették őket feladataik végrehajtásában.

Lehetővé tennék az intézkedések azt is, hogy az orosz médiaszabályozásért felelős Roszkomnadzor bírósági határozat nélkül letiltsa a külföldi ügynökök weboldalait az igazságügyi minisztérium kérésére.

A javaslat mellett 346-an szavaztak és mindössze 17-en ellenezték. A törvénymódosításról szóló javaslat társszerzője, Andrej Lugovoj az Állami Duma előtt elmondott beszédében meg nem nevezett, orosz közéleti személyiségeket vádolt meg azzal, hogy „különleges kiképzést” kaptak az Egyesült Királyságban, amelynek célja „Oroszország belülről történő elpusztítása”.

A Nyugat egy ötödik oszlopot próbál felhasználni Oroszország ellen. Az oroszok azonban mindig képesek lesznek megkülönböztetni az igazi hazafiakat a söpredéktől és az árulóktól

– fogalmazott Vlagyimir Putyin orosz elnök még márciusban.

A szigorítások egyértelműen a Nyugattal szembeni bizalmatlanságot, valamint a kapcsolatok megromlását jelzik, mindezt azonban az Ukrajna ellen indított háború eredményezte. A jelenlegi orosz listán körülbelül 166 magán- és jogi személy szerepel, köztük például a Deutsche Welle német közszolgálati médiummal, a Mediazona orosz független híroldallal, valamint a Dozhd szintén orosz független televíziós csatornával. A listára továbbá idén tavasszal orosz újságírók, aktivisták és szakértők is felkerültek.

Garry Kasparov
Garri Kaszparov sakkvilágbajnok is felkerült a külföldi ügynökök listájára. Fotó: AFP/DPA/Lino Mirgeler

Nemrégiben Garri Kaszparov korábbi sakkvilágbajnok és Mihail Hodorkovszkij üzletember, vállalkozó neveivel bővült a külföldi ügynökök névsora, miután az orosz hírszerzés azt állította, mindketten kapcsolatban állnak Ukrajnával. Az 59 éves Kaszparovot Putyin régi ellenfeleként tartják számon. A sakkozó 2015-ben megjelent könyvében Oroszország Ukrajna elleni agressziójáról is írt. Az 58 éves Hodorkovszkij pedig Oroszország egyik legbefolyásosabb üzletembere volt az 1990-es években, de még a kétezres évek elején is az ország leggazdagabb embere volt.

A Kreml ellenszenvét többek közt azzal vívta ki, hogy éveken át vezette és finanszírozta a 2021-ben megszűnt Open Russia ellenzéki szervezetet.

A külföldi ügynöknek minősített személyekre egyébként meglehetősen szigorú szabályok vonatkoznak, például rendszeresen ellenőrzik pénzügyeiket, azonban a szigorítások értelmében még alaposabb vizsgálat alá kerülhetnek.

Milyen feladataik vannak? Milyen papírokat írnak alá?

– tette fel a kérdéseket Lugovoj, aki egyértelműen pártolja a teljes, minden területre kiterjedő, részletes ellenőrzéseket.

Borítókép: Orosz újságíró tüntet a Szövetségi Biztonsági Szolgálat moszkvai épülete előtt a külföldi ügynökök listája ellen 2021. augusztus 21-én (Fotó: AFP/Natalia Kolesnikova)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.