időjárás 11°C Zalán 2023. március 30.
logo

Újabb fiaskóra derült fény a botrányos párizsi BL-döntő kivizsgálása körül

Forrás: Mediaworks-Hírcentrum
2022.06.14. 20:37 2022.06.14. 20:45
Újabb fiaskóra derült fény a botrányos párizsi BL-döntő kivizsgálása körül

A Párizs keleti szomszédságában lévő település, Bobigny ügyészségén tehetnek feljelentést azok a brit és spanyol szurkolók, akik május 28-án a Stade de France stadionnál, a BL-döntő idején elszenvedett erőszakos támadások áldozatává váltak. 

A bejelentésekhez a francia hatóságok egy olyan formanyomtatványt tettek elérhetővé – Franciaország nagy-britanniai és spanyolországi nagykövetségeinek a weboldalán –, amelyen a nyomozati kérdésekre csak előre megfogalmazott válaszok közül lehet választani.

Csakhogy a megadott válaszlehetőségek között éppen a BL-döntő eseményeihez társítható tételek nem szerepelnek a kérdőíven. A támadás helyszínéül a sértettek választhatnak például a múzeum, a bevásárlóközpont, a butik, a repülőtér, a hotelszoba és a hotel aulája lehetőségek közül, azonban nem tudják megjelölni a stadiont vagy a stadion környékét helyszínként, mert ezek nem szerepelnek a felsorolásban. A támadás jellege szintén nem adható meg pontosan. A felsorolás ugyanis kizárólag a személyes vagyontárgyak elrablásának különböző módozatait sorolja (zsebtolvajlás, táska letépése), de hiányzik a fizikai bántalmazás (ütlegelés) és a szexuális erőszak is a listáról. A támadó személyével kapcsolatban – például huligánok vagy rendőrök – sem kérdés, sem bekarikázható válasz nem található a kérdőíven.  

Így a francia hatóságok által kiadott bejelentőlap nem teszi lehetővé a sértettek számára az őket ért agresszió pontos leírását.  

Eközben a francia miniszterelnök, Elisabeth Borne – aki a BL-döntő eseményeit korábban „diszfunkciónak” nevezte – a normandiai Calvados megyében tett látogatása során bejelentette, hogy a hatóságok adatmentéssel próbálják meg visszanyerni azokat a videófelvételeket, amelyeket a Stade de France stadion térfigyelő kamerái rögzítettek május 28-án, s amely képsorokat a rendszer automatikusan letörölt, mivel a francia igazságszolgáltatás nem kérte be időben a bizonyítékként szolgáló hatalmas mennyiségű felvételt.

Forrás: sports.orange.fr, francetvinfo.fr

Borítókép: Sok liverpooli szurkoló nem tudott időben bejutni a stadionba (Fotó: MTI/EPA/James Speakman)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.