A franciák közel egynyolcada már étkezéseket hagy ki

A franciák mintegy hetven százaléka szerint a kormányuk nem képes az egyre emelkedő árak kezelésére, közben az ellenzék és a sürgősségi orvosok is élesen bíráltak több francia minisztert és az általuk bevezetni kívánt intézkedéseket is.

Forrás: V4NA HÍRÜGYNÖKSÉG2022. 07. 06. 16:24
null
Párizs, 2022. június 21. A kommunistákat, a zöldeket, a szocialistákat és a radikális baloldalt tömörítõ baloldali szövetség (NUPES) újonnan megválasztott képviselõi a nemzetgyûlés párizsi épülete elõtt 2022. június 21-én, két nappal a parlamenti választások második fordulója után. A NUPES második helyen végzett, és a legnagyobb ellenzéki tömörülés lesz az új nemzetgyûlésben. MTI/EPA/Christophe Petit Tesson Fotó: Christophe Petit Tesson
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az infláció, az egészségügy és a belügyminiszter fennhatóságának kiterjesztése áll azon kritikák középpontjában, melyekkel a július 4-én megalakult új francia kormányt illették politikusok és egészségügyi szakemberek – tudósít a V4NA nemzetközi hírügynökség.

Franciaországban az egyik legégetőbb probléma az egyre fokozódó infláció, amivel minden bizonnyal tisztában van a posztján maradt pénzügyminiszter is. Bruno Le Maire ugyanis a Twitteren jelentette be, hogy újonnan alakult csapatával belevetették magukat a munkába.

A Le Figaro értesülései szerint a tárcavezető és munkatársai gyors fellépést ígérnek az inflációval szemben, hozzátéve, hogy a lakosok és a vállalatok körében is magasak az elvárások, ám egy közvélemény-kutatás során kiderült, hogy a lakosság nem igazán bízik bennük. A megkérdezettek 69 százaléka ugyanis úgy nyilatkozott, hogy szerinte a francia kormány nem képes az egyre emelkedő árak és az infláció kezelésére.

A felmérésből az is kiderül, hogy a szerényebb körülmények között élők bíznak a legkevésbé a francia kormányban, a 900 és 1300 eurós havi bevétellel rendelkező válaszadók 73, míg a 900 euró alatti jövedelműek hetven százaléka egyértelmű nemmel felelt arra a kérdésre, hogy bízik-e abban, hogy a kormány képes hatékonyan kezelni az inflációt.

Az Ifop felmérése arra is rámutat, hogy egyre kevesebb francia lakos tud félretenni. A megkérdezettek csupán 39 százaléka mondta azt, hogy képes valamennyi pénzt megtakarítani a hónap végén, ami jelentős csökkenés a 2010-ben mért 54 százalékhoz képest.

Az infláció nagyban befolyásolja a lakosság vásárlóerejét is, megfelelő anyagi fedezet hiányában a franciák 35 százaléka kénytelen lemondani a nyaralásról, tíz százalék a fűtésen spórol, 12 százalék pedig gyakran étkezéseket hagy ki.

Kiemelt témaként tekint az inflációra a jobboldali Nemzeti Tömörülés is. Marine Le Pen pártja egy közleményt adott ki,

melyben parlamenti vizsgálóbizottság felállítását szorgalmazza annak érdekében, hogy felderítsék az infláció valódi okait és azokat, akik feltehetően hasznot húznak a gazdasági válságból.

Ám nem ez az egyetlen kritika, amely az új francia kormányt érte: Marine Le Pen a Twitteren kommentálta, hogy Gérald Darmanin belügyminiszter hatáskörét kiterjesztették, méghozzá úgy, hogy a belügyminisztérium mellett három további tárcát helyeztek a felügyelete alá, köztük a tengerentúli területekét. Az ellenzéki politikus szerint ez minden bizonnyal büntetés az ott élő lakosság számára, amiért nem a kormány javára döntött a parlamenti választásokon. Mint az ismeretes, a június 19-én tartott második fordulóban a baloldali koalíció jelöltje legyőzte Guadeloupe szigetén Justine Benin államtitkárt és Guyana, Guadeloupe és Martinique szavazói több baloldali képviselőt is bejuttattak a parlamentbe.

Változás volt a francia egészségügyi minisztérium élén is, az ideiglenes minisztert, Brigitte Bourguignont váltotta François Braun korábbi sürgősségi orvos, aki kinevezését követően tartott beszédében betegnek nevezte az egész francia egészségügyi rendszert, mely véleménye szerint kifulladt. Hozzátette, hogy nem megfelelő az állami kórházak működése. Elmondása alapján nem egyformák az egészségügyi szolgáltatások iránti igények az ország különböző részeiben, ezért Agnès Firmin-Le Bodo helyettes miniszterrel az elkövetkező napokban az országot fogják járni, hogy egyeztessenek azokkal, akik személyesen foglalkoznak a betegekkel.

A francia sürgősségi orvosok szövetsége (AMUF) azonban úgy véli, hogy François Braun miniszteri kinevezése felér egy provokációval. A szervezet szóvivője, Christophe Prudhomme szerint a frissen kinevezett miniszter javaslatai katasztrofálisak, és nem a sürgősségi orvosok érdekeit képviselik, írja a France Info nevű lap, példaként kiemelve a miniszter azon javaslatát, hogy az egészségügyre nehezedő nyomás csökkentése érdekében éjszakára be lehetne zárni a sürgősségi osztályokat. Christophe Prudhomme úgy véli, hogy az új egészségügyi minisztert Emmanuel Macron csupán azért bízta meg, hogy időt nyerjen, és a helyhatósági választásokat követően elhalassza a sürgősségi osztályok helyzetéről szóló parlamenti vitát.

Marine Le Pen szintén kemény bírálattal illette az államfőt, a jobboldali politikus a Twitter-bejegyzésében azt kifogásolta, hogy Emmanuel Macron egy egyszerű sajtóközleményben mutatta be az új kormányt, hozzátéve, hogy mindazon politikusokat, akik korábban elbuktak, most újra kinevezték valamilyen kormányposztra. A jobboldali politikus szerint a köztársasági elnök ismét figyelmen kívül hagyja a szavazások eredményét és a francia nép egy másfajta politika iránti vágyát.

A hírösszefoglalót eredetileg a V4NA hírügynökség közölte.

Borítókép: Francia baloldali nemzetgyűlési képviselők csoportja (Fotó: MTI/EPA)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.