Az egészséges és fenntartható táplálkozásra dolgoz ki új stratégiát a német szövetségi kormány, ez a célkitűzés fontos pontja volt a koalíciós tárgyalásoknak is. Cem Özdemir zöldpárti szövetségi mezőgazdasági miniszter a napokban mutatta be a készülő stratégia legfontosabb pontjait, amely komoly ellenérzéseket váltott ki a legnagyobb gazdaszervezetektől.
A stratégia alapja, hogy a német lakosság kevesebb húst és cukrot fogyasszon, az alacsonyabb cukortartalmú ételek mellett az embereket a növényi alapú táplálkozás irányába terelnék. Az Euractiv összegzése szerint a tervezet fontos pontja, hogy a munkahelyi és közétkeztetésben, valamint a gyermekétkeztetésben az alapanyagok jelentős része biotermesztésből származzon.
Korlátoznák emellett az elsősorban gyermekeknek szánt, ám magas cukor- és zsírtartalmú ételek reklámozását, népszerűsítését is. A stratégia kiemelt célja lesz az élelmiszer-pazarlás visszaszorítása is. A tervezet várhatóan jövőre készül el, és szintén 2023-ban kerülhet a szövetségi törvényhozás, a Bundestag elé.
Komoly vita van az ökológiai művelésből származó élelmiszerek és alapanyagok kötelező arányának meghatározása körül. A zöldpárti agrárkormányzattól több zöldszervezet is azt követeli, hogy a közétkeztetésben a bioélelmiszerek aránya jövőre elérje már az ötven százalékot.