Fehér bőrű zenészek nem játszhatnak reggae-zenét egy svájci kocsmában

A kocsma, ahol a koncert lett volna, azt állítja, hogy a vendégeknek nem tetszett, hogy fehér bőrű emberek olyan zenét játszanak, ami a jamaicaiakat illeti meg. Nem ez az első hasonló eset Nyugat-Európában – olvasható a V4NA nemzetközi hírügynökség cikkében.

Forrás: V4NA2022. 07. 27. 16:14
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Lauwarm együttes reggae-zenét játszik, és kisebb fesztiválokon, nyári rendezvényeken, szórakozóhelyeken és kocsmákban szokott fellépni. Nemrég egy svájci kocsmában koncerteztek volna, de a tulajdonos nem sokkal a kezdés előtt lemondta a fellépést. A probléma az volt, hogy a zenekar tagjai fehér bőrűek, de olyan zenét játszanak, amely kifejezetten a jamaicaiakat illeti meg, és olyan ruhákat viselnek, amilyet általában a jamaicaiak szoktak. Sőt még a raszta hajviseletük is óriási bűnnek számított – legalábbis ezt állítja a kocsma tulajdonosa, aki a vendégekre hárította a felelősséget. Állítása szerint az embereknek nem tetszett, hogy a zenekar – állítólag – ki akarja sajátítani mások kultúráját. A vendéglátó egység tulajdonosa még bocsánatot is kért a vendégektől a hely közösségi oldalán.

Nem sokkal később a zenekar is reagált az esetre. Ők azt írták, hogy több kultúrából származnak a családtagjaik és a barátaik, és ezekből a kultúrákból merítenek ihletet a zenéhez. Leszögezték, hogy soha semmilyen kultúrát nem akartak kisajátítani maguknak, egyszerűen csak szeretnek zenélni. Egyúttal azt is megjegyezték, hogy egy emberként állnak ki a zenekarért, a zenéjükért és mindazért, amit a banda képvisel.

 

Az emberek sem hagyták szó nélkül az esetet, a közösségi oldalakon mondták el a véleményüket. Egyikük azt írta a Twitteren, hogy 

ez az egész tényleg beteg dolog. Ha blueszenét játszok a gitáromon, akkor bűnös vagyok, mert kisajátítom más kultúráját.

Egy másik pedig feltette a kérdést: „Mi történik a világban? Lemaradtam valamiről az elmúlt években? Úgy tűnik, hogy ezek a furcsa, felvilágosult emberek mentális betegségben szenvednek. Nagyon nagy segítségre van szükségük.”

De volt olyan is, aki gúnyosan megjegyezte, hogy sürgősen el kell adnia az IKEA áruházban vett bútorait, mert ezek szerint németként nem lehetnének svéd bútorai.

Hasonló eset történt egy fiatal német zenésszel is. Ronja Maltzahn zenészt meglehetősen kirekesztő indokkal tiltották ki a kirekesztés elleni tüntetésről. A nő fellépett volna a Fridays for Future nevű klímaaktivista csoport egyik németországi megmozdulásán, de a szervezet megdöbbentő indokkal lemondta a koncertet. A szervezet szerint ugyanis fehér bőrűként a fiatal nő nem viselhet raszta hajat, mert az

a kulturális kisajátítás egy formája, hiszen nekünk, fehér embereknek nem kell szembenéznünk a történelemmel vagy az elnyomás kollektív traumájával a kiváltságaink miatt.

A szervezet azt is írta az indoklásban, hogy egy fehér bőrű és raszta hajú résztvevő megakadályozza a csoportot abban, hogy „egy gyarmatellenes és rasszizmusellenes narratívát alkalmazzon ebben a globális sztrájkban”. Ronja Maltzahn az Instagram-oldalán osztotta meg az elutasító üzenetet. Az FFF – hogy megmutassa a nyitottságát – hagyott egy kiskaput a fiatal zenésznek, aki csellón, gitáron, ukulelén és zongorán játszik. A szervezők azt írták a nőnek, hogy „ha úgy döntesz, hogy péntekig levágod a raszta hajat, természetesen szívesen látunk a demóban, és engednénk játszani”. Az FFF később bocsánatot kért a durva hangnemért. A raszta hajat azonban továbbra sem hajlandó megtűrni az eseményén.

Borítókép: Fotó a zenekarról (Forrás: Twitter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.