Nem halad a döntéshozatal Boris Johnson lemondása után

Hátráltatja a kormányzást a miniszterelnöki és a brit Konzervatív Párt vezetői székéért folytatott harc.

Munkatársunktól
2022. 07. 15. 14:15
SEFCOVIC, Maros; JOHNSON, Boris
London, 2022. június 15. Boris Johnson brit miniszterelnök (k) a parlamentbe indul a képviselõi kérdések és azonnali miniszterelnöki válaszok szokásos alsóházi félórájára a kormányfõi rezidenciáról Londonban 2022. június 15-én. Maros Sefcovic uniós biztos bejelentette, hogy az Európai Unió kötelezettségszegési eljárást indít az Egyesült Királysággal szemben a brit EU-tagság megszûnésének (Brexit) feltételrendszeréhez kapcsolódó észak-írországi jegyzõkönyvnek az elõzõ napon bejelentett, egyoldalú brit módosítási terve miatt. MTI/AP/Matt Dunham Fotó: Matt Dunham
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megtorpant az előrehaladás több fontos ügyben az Egyesült Királyságban, miután Boris Johnson bejelentette, távozik a kormány és egyben a kormányzó Konzervatív Párt éléről. A párt most igyekszik megtalálni Johnson utódját, ám a szavazások miatt több olyan kérdéskörben nem tud döntést hozni a brit vezetés – melyet tétovasága miatt többen zombikormánynak neveznek –, ahol szükséges lenne a mihamarabbi előrehaladás. Megtorpant például a rezsiárak emelkedése és az infláció ellen folytatott harc. Ezekkel kapcsolatban semmilyen új lépést nem jelentett be London, a legutóbbi intézkedéscsomagot májusban vezették be.

Fontos pénzügyi döntéshozatali aktusok hiányoznak a londoni tömegközlekedési vállalat éves keretszerződésének megkötéséhez, illetve az esélyegyenlőségi és felzárkóztatási program finanszírozását sem állapították meg, noha Johnson annak idején kormánya meghatározó küldetésének nevezett.

Utóbbival kapcsolatban Lisa Nandy, az ellenzéki Munkáspárt felzárkóztatási és esélyegyenlőségi árnyékminisztere úgy fogalmazott:

míg a tory vezetés magát a Westminsteren körbehordozva igyekszik a legmeggyőzőbb Margaret Thatcher-utánzást bemutatni, a kormányzat egyszerűen megállt.

A tétovázás problémákat hozhat az élelmezésben is. A The Grocer fogyasztói csomagolt árukkal foglalkozó brit hetilap arról írt, hiányzik a jóváhagyás az ország nemzeti élelmezési stratégiájáról, ugyanis az ukrajnai háború miatt csupán rövid vészmegbeszélésekre van lehetőség, hosszabb távú döntések előkészítését nem tudják folytatni. A műanyag csomagolások adóztatása, az üzlethelyiségekre kivetett és a pandémia miatt lecsökkentett adó visszaemelésének problémája mind olyan kérdések, amikre nincs válasz.

Többen amiatt aggódnak, hogy a már beterjesztett tervezetek – mint például Sajid Javid volt egészségügyi miniszter által kezdeményezett egészségügyi egyenlőtlenségek elleni intézkedéseket tartalmazó csomag – egyszerűen eltűnnek a süllyesztőben.

Miért karolna fel egy új hivatalban lévő [miniszter] valamit, ami valaki teljesen másnak a gyereke?

– tette fel a kérdést Ben Reynolds, a Sustain nevű földművelési, élelmezési kérdésekkel foglalkozó szervezeteket tömörítő szövetség ügyvezetője.

Mindeközben megtartották a Konzervatív Párt vezetői tisztségéért folyó versengés második frakciószavazási fordulóját csütörtökön. Az eredmények szerint Suella Braverman, a brit kormány jogi főtanácsadója esett ki. A legtöbb voksot a szerdai első fordulóhoz hasonlóan Rishi Sunak volt pénzügyminiszter kapta, a második helyre ismét Penny Mordaunt, a külkereskedelmi minisztérium kereskedelempolitikai államtitkára, volt védelmi miniszter került.

Borítókép: Boris Johnson brit miniszterelnök (középen) (Fotó: MTI/AP/Matt Dunham)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.