Románia tengeralattjárókat vásárol Franciaországtól

A két ország már megállapodott, Bukarest rövidebb határidőt írna elő a védelmi közbeszerzési eljárásokra.

Forrás: Wikipedia
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Scorpene tengeralattjárók és úgyszintén francia gyártású helikoptereket tervez vásárolni Románia. Vasile Dincu védelmi miniszter egy interjúban számolt be arról, hogy az üzletről levélben írt alá szándéknyilatkozatot párizsi kollégájával.

A tárcavezető azt is elmondta: olyan törvénytervezeten dolgozik, amely rövidebb határidőket írna elő a védelmi közbeszerzési eljárásokra. Dincu szerint az utóbbi időben, az ukrajnai háború kezdete óta megnőtt a várakozási idő a katonai beszerzéseknél.

Románia és Franciaország katonai kapcsolatai jelentősen megerősödtek. Márciusban ötszáz francia katona érkezett Romániába az ukrajnai háború miatt most először mozgósított NATO Reagáló Erőinek részeként. Ezeknek a csapatoknak az átminősítése révén hozták létre az északatlanti szervezet állandó romániai harccsoportját. Franciaország egy MAMBA légvédelmi rakétarendszert és egy száztagú légvédelmi különítményt is küldött a román légelhárítás midia-foki kiképző és gyakorlatozó támaszpontjára.

Egy nappal a román védelmi miniszter interjújának megjelenése előtt Nicolae Ciuca miniszterelnök hivatalában fogadta az amerikai General Dynamics European Land System Romania (GDELS) képviselőit. Románia a cég által gyártott a Piranha 5 csapatszállító páncélosok vásárlásáról már korábban megállapodott. Néhány új páncélos a tavaly december 1-jei nemzeti ünnepi parádén volt látható. A román hadsereg nyolc nagyszabású beruházási programot indított, ezek mindegyikének értéke meghaladja a százmillió eurót.

Sajtóértesülések szerint a 2026-ig tartó hadi beszerzések sorában Románia 370 millió eurót fordítana 227 Piranha típusú nyolckerékmeghajtású páncélosokra. A mostani egyeztetéseken állítólag a GDELS által gyártott M1 Abrams harckocsik vásárlásáról is szó volt.

Az amerikai M1A2 Abrams SEPv3 típusú páncélosokat a T–14 Armata orosz harckocsikat ellensúlyozására fejlesztették ki, és Lengyelországban állítják őket először hadrendbe Európában. Lengyelországba hétfőn érkeztek meg az első Abramsok. A használt páncélosokat kiképzésre használják a Washingtonnal kötött megegyezés keretében beszerzendő, 250 M1A2 Abrams SEPv3 szállítása előtt.

Borítókép: Scorpene típusú tengeralattjáró (Fotó: Wikipedia)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.