Törökországba toloncolná ki az illegális bevándorlókat Liz Truss

Szoros verseny folyik az Egyesült Királyságban Boris Johnson nemrégiben lemondott miniszterelnök székéért, valamint a kormányzó Konzervatív Párt vezetéséért. Liz Truss külügyminiszter jelenleg harmadik helyen áll az öt jelölt közül, a szavazatokat a párt egyik legsürgetőbb, az illegális migráció kezelésének kérdésére adott megoldásjavaslataival nyerné meg. Amennyiben Truss nyerné meg a kormányfői pozíciót, Ruanda mellett Törökországra terjesztené ki a kitoloncolási rendszert.

2022. 07. 17. 6:45
null
Dover, 2022. június 17. Franciaországból a La Manche-csatornán átkelõ illegális bevándorlók érkeznek a délkelet-angliai Doverbe a brit határõrség hajóján, amely egy csónakról vette fedélzetére õket 2022. június 17-én. A brit kormány 2022. áprilisban bejelentette, hogy egy Ruandával kötött megállapodás értelmében a közép-afrikai országba telepítik át a brit földre illegálisan érkezõ migránsokat. MTI/AP/Matt Dunham Fotó: Matt Dunham
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A külügyminiszter négyszemközt közölte a képviselőkkel, hogy ha megválasztják, több országgal is tárgyalásokat kezdeményezne annak érdekében, hogy befogadják az Egyesült Királyságba érkező menekülteket

– értesült a The Times konzervatív brit napilap Liz Truss terveiről.

Christopher Chope, a Konzervatív Párt parlamenti képviselője szerint Truss Törökországgal és Spanyolországgal kötne megállapodásokat. A The Times ugyanakkor arról számolt be, a külügyminiszter végül elvetette, hogy Spanyolországot is bevonja a brit migrációs politikába, azonban Törökországot továbbra is potenciális lehetőségként tartja számon. 

Az, hogy a törökök készen állnak-e erre, egy másik kérdés

– idézett a brit napilap egy Trusshoz közeli, névtelenséget kérő személyt.

Ankara ugyanis már évek óta hangoztatja, hogy a 2015-ös nagy migrációs válság után megtelt, nem tud befogadni több menekültet. Törökország gyakorlatilag élen jár a menekültek befogadásában: az országban mintegy négymillió, főként szíriai migráns él. Noha Recep Tayyip Erdogan török elnök célja, hogy egy részük hazatelepüljön, sokan több lehetőséget látnak Törökországban, mint Szíriában, ezért inkább maradnának.

Tavaly nyáron a tálib hatalomátvétel után is tömegek indultak el a jobb élet reményében Afganisztánból, Erdogan már akkor is úgy üzent az európai országoknak, „viseljék az afgán migráció terhét”.

Franciaországból a La Manche csatornán átkelő illegális bevándorlók érkeznek a délkelet-angliai Doverbe a brit határőrség hajóján. Fotó: Matt Dunham / MTI/AP

Kérdéses azonban, hogy Truss tervei mennyire megvalósíthatók, ugyanis az egy hónappal ezelőtt illegális migránsokkal teli, Ruandába tartó járatot a strasbourgi Emberi Jogok Bíróságának végzése értelmében az utolsó pillanatban leállították és azóta sem indították el. Feltételezések szerint a kormány az új miniszterelnök megválasztásáig felfüggesztette ezt a projektet, mondván, túl sok és heves vitáknak adna helyet a kormányfőjelöltek között. Az, hogy ki lesz Boris Johnson utódja, szeptemberben dőlhet el, de még azután is kételyek övezik, hogy sikerül-e felszállnia az afrikai országba tartó repülőgépnek. A ruandai kitelepítéseket a többi miniszterelnök-jelölt is támogatja.

A brit belügyminisztérium ugyanakkor közölte, csütörtökön 23 külföldi bűnözőt toloncoltak ki az országból, őket Albániába szállították.

Az Egyesült Királyságba irányuló elsődleges migrációs útvonal a La Manche csatornán keresztül vezet. A brit hatóságok idén januártól júliusig mintegy 13 ezer migránst regisztráltak, tavaly egész évben több mint 28 ezret, 2020-ban pedig csaknem 8500 személy próbált bejutni a szigetországba. Idén a legtöbben április 11. és április 19. között érkeztek az Egyesült Királyságba, a kilenc nap alatt összesen 2143 személyt jelentettek. Franciaország ugyanakkor arról számolt be, az átkelési kísérletek mintegy 61 százalékát sikerült meghiúsítaniuk, statisztikai adataik szerint ez az érték 4,2 százalékos növekedést jelent a tavalyi évhez viszonyítva.

Borítókép: Franciaországból a La Manche csatornán átkelő illegális bevándorlók érkeznek a délkelet-angliai Doverbe a brit határőrség hajóján, amely egy csónakról vette fedélzetére őket 2022. június 17-én (Fotó: MTI/AP/Matt Dunham)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.