időjárás 19°C Tekla 2023. szeptember 23.
logo

A bíróság felfüggesztette a radikális imám kitoloncolását Franciaországból

Forrás: V4NA
2022.08.08. 13:00 2022.08.08. 14:05
A bíróság felfüggesztette a radikális imám kitoloncolását Franciaországból

Hiába rendelte el a belügyminiszter a gyűlöletbeszédeket tartó marokkói imám Franciaországból való kiutasítását, a közigazgatási bíróság a jogállamiságra hivatkozva felfüggesztette az eljárást. Gérald Darmanin belügyminiszter sajtóközleményben jelentette be, hogy az Államtanácshoz fordul és fellebbez a bíróság döntése ellen – olvasható a V4NA nemzetközi hírügynökség cikkében.

Továbbra sem tisztázott, hogy mi lesz a sorsa annak a marokkói állampolgárságú radikális imámnak, aki évtizedek óta Franciaországban él, ám a belügyminiszter a minap bejelentette, hogy a Francia Köztársaság értékei, valamint a szekularizmus elvei ellen tartott gyűlöletbeszédei miatt elrendelte a férfi elfogatását és kitoloncolását. A miniszter meg is állapodott Marokkóval, hogy befogadják a férfit, ám Hassan Iquioussen nem akar szülőhazájába visszamenni, mivel korábbi rezsimellenes kritikái miatt úgy érzi, ott nem lenne biztonságban.

A párizsi közigazgatási bíróság pontosan erre a vonalra hivatkozva függesztette fel az imám kiutasítási eljárását, mivel az indoklás szerint a kitoloncolás aránytalan támadást okozna a marokkói férfi magánélete és családja ellen, ami jogállamban nem elfogadható, írja a Le Figaro.

Gérald Darmanin belügyminiszter sajtóközleményben reagált a bírósági döntésre, azt írta, hogy a párizsi közigazgatási bíróság annak ellenére függesztette fel a Hassan Iquioussen elleni kiutasítási határozatot, hogy az intézkedés jogszerűségét az Emberi Jogok Európai Bírósága megállapította. A bírósági döntésre való tekintettel Gérald Darmanin belügyminiszter az Államtanácshoz fordul és fellebbezést nyújt be a bírósági határozat ellen, mivel eltökélt szándéka, hogy harcoljon azok ellen, akik a nők és férfiak közötti egyenlőséggel ellentétes, valamint antiszemita megjegyzéseket tesznek és terjesztenek.


A radikális imám esete egyébként rendkívül megosztotta a francia közvéleményt és a politikusokat egyaránt, a mecsetek és a muszlim közösségek kiálltak a prédikátor mellett, még petíciót is indítottak a kiutasítása ellen.

A politikusok is hangot adtak véleményüknek a témával kapcsolatban. David Guiraud, a Nupes baloldali koalíció tagja közleményt adott ki, amelyben azt kérdi, hogy miért kell kiutasítani az országból a muszlim férfit, aki ellen előzőleg még soha nem indítottak eljárást bűncselekmény vagy vétség miatt.

A lakosság ugyanakkor egybehangzóan a kitoloncolás mellett voksolt, egy felmérésből ugyanis kiderült, hogy a válaszadók 91 százaléka úgy véli, hogy igenis ki kell toloncolni az országból azokat a külföldi imámokat, akik a Francia Köztársaság értékeivel ellenes gyűlöletbeszédeket tartanak.

Borítókép: Hassan Iquioussen imám (Fotó: YouTube/Képernyőkép)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.