Nem dolga az Európai Bizottságnak, hogy a tagállamok ügyeibe avatkozzon

– Kelet-Közép-Európa új hatalmi központ Európában, és ezzel Berlinnek is meg kell tanulnia együttélnie – mondta lapunknak Peter Hefele, aki kritikusan nyilatkozott a német energiafordulat térségünknek is ártó végrehajtásáról és Angela Merkel felelősségéről. Az Európai Néppárt hivatalos agytrösztje, a Wilfried Martens Központ német politikai igazgatóját a Mathias Corvinus Collegium esztergomi rendezvényén, az MCC Feszten kérdeztük.

2022. 08. 01. 5:45
null
20220730 esztergom mcc fesztival dr peter hefele nemet kozgazdasz gazdasagtortenesz havran zoltan magyar nmezet
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Noha az Európai Néppárt (EPP) az unió legnagyobb pártcsaládja, nincsen túl jó formában. Németországban ellenzékbe szorultak, a franciáknál és az olaszoknál alig láthatók, Spanyolországban és Lengyelországban szintén legfeljebb az ellenzéket erősítik – és akkor csak a legnagyobb tagországokat soroltuk. Öt-tíz éve egészen másképp festett Európa politikai térképe. Mit történt önökkel?

Valóban rögös út előtt állunk, de nagy erőkkel készülünk a 2024-es európai parlamenti választásokra. Politikai tartalomban, stratégiában és a kommunikációban is meg akarunk újulni. Ami Franciaországot illeti, valóban nem látom át, hogyan tudna megerősödni az ottani tagpártunk, a Köztársaságiak. Olaszországban a mostani folyamatok pár év alatt a pártrendszerüket is átrendezhetik – majd meglátjuk! Spanyolországban jövőre választásokat rendeznek, ami reménykeltő lehet a számunkra. Nagy pártcsalád vagyunk valóban, de ez meg is nehezíti a dolgunkat a többiekhez képest: számos országból sokféle érdeknek, a jobboldali tagpártoktól a centrista-liberális álláspontot elfoglalókig kell elférniük a néppárti ernyő alatt.

– Egyetért-e azzal, hogy mégiscsak Németország a kulcs az európai politikához? Friedrich Merz a Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnökévé választása óta a német konzervatívok reménykednek abban, hogy erőre kaphat az EPP legnagyobb tagpártja.

Németország valóban nagyon fontos, de új hatalmi központok alakultak ki Európában, amihez az ukrajnai háború is hozzájárult. Ezzel Berlinnek is meg kell tanulnia együttélnie.

– Melyek ezek a központok?

– Kelet-Közép-Európa, de említhetném az északi országokat is.

– A lengyel–magyar vezetésű Kelet-Közép-Európa és a Nyugat ellentétei hangsúlyosan jelentek meg az utóbbi években, ami súrlódásokkal járt a néppárton belül is. A Fidesz végül is elköszönt a pártcsaládtól, míg a vele együtt kormányzó KDNP bent maradt. Mennyire látja mélynek a nyugat–kelet törésvonalat Európában?

Vannak másféle törések is, így a nyugati országokon belül, az észak–dél választóvonal mentén. Hány éve is tagja Magyarország vagy Lengyelország az EU-nak? Ne beszéljünk még mindig „régi” és „új” Európáról!

– Nem is a hidegháborús megosztottság továbbélésére gondoltam, hanem az alapvető nézeteltérésekre a mai Európában…

Ez viszont annak a kérdése, milyen Európában akarunk élni. Ezzel az EPP-nek komolyan kell foglalkoznia, és vitát kell folytatnia róla. Mi nem minden áron akarunk még több európai egységesítést. A baloldali és a zöldpártoktól eltérően például az oktatási és kulturális kérdésekben úgy véljük, ezeket a nemzetállamok hatáskörében kell hagyni. Az utóbbiak szintjén kell dönteni az ilyen ügyekben – ezt hívják szubszidiaritásnak, amire mindig visszautalunk. Nem az Európai Bizottság a kompetens ezekben.

– Ezek szerint ön Magyarország nagy barátja, hiszen éppen ebből fakadt a magyar vezetés számos vitája Brüsszellel…

– Nézze, Magyarország demokrácia, és a polgárai választották meg a vezetését. Nem dolga az Európai Bizottságnak, hogy beavatkozzon a tagállamok ügyeibe, hacsak nem alapvető emberi jogok forognak kockán, de nem úgy látom, hogy ez lenne a helyzet.

– Ha az EPP elnöke itt ülne most ön mellett, a kanapén, egyetértene ezzel? Manfred Weber nem mindig ilyen megértő, ha Magyarországról van szó.

– Biztosan egyetértene azzal, hogy a szubszidiaritásnak kell lennie a vezérlőelvnek. Ezt az elmúlt hetekben is világossá tette. De az egyes kérdéseket konkrétan kell megvizsgálni az egyes politikai területeken. Kulturális ügyekben ő is úgy gondolja, hogy ez a nemzetállamok hatásköre. Nekünk, bajoroknak, mint Weber vagy én is, ezt nem is kell nagyon magyarázni: mi is ragaszkodunk a kulturális autonómiánkhoz a szövetségi Németországon belül, amit az alkotmány biztosít a számunkra. Időnként nekünk is huzakodnunk kell Berlinnel, és ilyenkor az alkotmányra hivatkozunk. De ragaszkodunk a sokszínűséghez, amelyben élni szeretnénk. Ez felel meg a kulturális-történeti hagyományunknak.

– Azt mondja tehát, hogy Weber úrról se mondjunk még le?

– A bajorokról egyáltalán ne mondjanak le. Nagyon szorosak a gazdasági kapcsolataink is Magyarországgal, és érdekeltek vagyunk ezek fenntartásában.

– Sajnos, ha Németország tüsszent, Európa megfázik. Nem gondolja, hogy a mai energiapánik nagy ellenérv az elmúlt évek német energiafordulatával szemben?

Mindenképpen változtatnunk kellett az energiafogyasztásunkon, legfeljebb ennek végrehajtásával akadtak gondok. Számos múltbéli hibára lehetne hivatkozni. Hiba volt az atomenergia kivezetése is az energiamixből. Sajnos nem fektettük le megfelelően a jövő energiaellátásának az alapjait, mielőtt nekifogtunk volna az átmenetnek. Németországnak most meg kell fizetnie annak az árát, hogy az elmúlt másfél évtizedben nem ismerte fel időben: az energia esetében nemcsak egy gazdasági ágazat reformjáról van szó, hanem egy olyan komplex egészéről, amelynek geopolitikai és biztonsági aspektusai is vannak. Ezzel a szomszédainknak is kárt okoztunk, akikért pedig Európa erőközpontjaként felelősek vagyunk.

– Elhibázott zöldfordulatról beszélünk, de mégis, ki vezette Németországot másfél évtizedig? Nem Angela Merkel a CDU-ból?

– Persze, nem lehet ezt a Zöldekre kenni. Merkel is felelős természetesen, de mások is benne voltak a nagykoalíciós kormányban, miért nem emelték fel jobban a hangjukat? Meg kell állapítani, az energiafordulat jelentős részben ideológiai célokat szolgált, pusztán gazdasági alapon máshogy alakultak volna a dolgok. A biztonságpolitikára nem gondoltak.

– Megértő a magyar állásponttal kapcsolatban? Korábban az atomenergia létjogosultságának elismertetéséért kellett harcokat vívnunk Brüsszellel, most pedig a gázszállítási embargó ellen kell. Holott függünk ezektől a forrásoktól.

Értem a kényes helyzetet, és nemcsak önök, mások, a szlovákok vagy a bolgárok is hasonló helyzetben vannak. Közös európai megoldást kell találnunk, ezt nem lehet pusztán a tagállamokra hagyni. Jobban össze kell hangolnunk az európai érdekeket.

Borítókép: Peter Hefele, az Európai Néppárt hivatalos agytrösztje, a Wilfried Martens Központ német politikai igazgatója (Fotó: Havran Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.