A Budapester Zeitung hazai lap ellen intézett támadást a német közmédia

Levélben intézett támadást a német közszolgálati média egyik munkatársa a hazánkban megjelenő, magyar ügyekkel foglalkozó Budapester Zeitung német nyelvű hetilap ellen: az újságnál hirdető német cégeket kereste fel, és a laphoz való viszonyukról kérdezte őket, valamint arról, hogy miért támogatnak egy „szélsőjobboldali” újságot. A Budapester Zeitung alapítóját, Jan Mainkát telefonon értük utol, aki a levélre úgy tekint, mint „súlyos támadás a magyar sajtószabadság ellen”.

Munkatársunktól
2022. 09. 02. 19:34
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jól tudják, hogy a hirdetésekből származó bevételek létfontosságúak. Ha viszont ezt a csatornát megszüntetik vagy részben kiszárítják, azzal létünket veszélyeztetik

– válaszolta a Budapester Zeitung alapítója, Jan Mainka arra a kérdésre, miért támadhatta meg a több mint húsz éve Magyarországon működő hetilapot a Rundfunk Berlin-Brandenburg (RBB) munkatársa. A német újságírótól azt is megtudtuk, nem indítottak pert az ügyben, azonban ügyvéd által írt levélben felhívták az RBB figyelmét a jogi konzekvenciákra, ugyanis „hírnévrontásról van szó”.

Jan Mainka közösségi oldalán nyilvánosságra hozta azt a levelet, amelyet több olyan vállalatnak küldött meg az RBB/ARD közszolgálati televízió, amelyek a Budapester Zeitung oldalain hirdetnek.

A levélben azt írták, egyik műsorukban szeretnének foglalkozni a hazánkban megjelenő hetilappal, ezzel kapcsolatban hat kérdést intéztek a címzettekhez.

Úgy vélem, ezek a kérdések csak azt a célt szolgálták, hogy becsomagolják a harmadik, legfontosabb kérdést: miért támogatnak egy szélsőjobboldali lapot. Abban sem vagyok biztos, hogy tényleg terveztek-e adást, lehet, hogy csak ürügyként használták, hogy elküldhessék a levelet azzal a bizonyos kérdéssel. Ami valójában nem is kérdés, hanem inkább „költői sugallat”, illetve egyenesen egy információ átadása. Méghozzá annak az információnak az átadása, hogy az újságom szélsőjobboldali

– magyarázta a német újságíró a Híradó.hu megkeresésére.

Jan Mainka szerint a levélíró azt gondolhatta, hogy ha a Budapester Zeitungot szélsőjobboldalinak titulálja, akkor a cégek „menekülni fognak” tőlük, majd a teljes elszigeteltség a gazdasági kapcsolatok megszüntetéséhez fog vezetni.

Németországban ugyanis – folytatta az újságíró – az ilyen vádaskodások különösen veszélyesek, mert ha valakit megbélyegeznek a radikális jobboldali terminussal, az azt jelenti, hogy az illetővel nem szabad semmilyen kapcsolatot fenntartani.

– Miután jogilag nincs módjuk leépíteni a Budapester Zeitungot, az önbíráskodást választották az újság megsemmisítésére – jelentette ki lapunknak a német újságíró. A levélíró azonban nem érte el céljait: Jan Mainka rámutatott, a hetilap hirdetői nem véletlenül jelezték felé, hogy kaptak egy ilyen levelet. Hozzátette: a hirdető vállalatok tudják, hogy sem ő maga, sem a lap nem szélsőjobboldali.

Ráadásul a Twitteren megosztott levél szövegére számos olyan hozzászólás érkezett, amelyek arról szólnak, hogy az RBB és az egész német közszolgálati média jobban tenné, ha a saját háza táján sepregetne, és nem olyanokat venne célba, mint a Magyarországon működő Budapester Zeitung.

Jan Mainka hangsúlyozta, cikkeikben mindig a hiteles tájékoztatásra törekednek és valós tények alapján tudósítanak Magyarországról. Hozzátette,

megdöbbentette maga a tény is, hogy egy németországi televíziós társaság egy magyarországi lapot próbál tönkretenni, mindezt úgy, hogy közben a magyar sajtószabadság és jogállamiság mellett szólalnak fel.

A Budapester Zeitung alapítója szerint Németország többek közt az energiakrízis miatt nagyon nehéz ősz és még nehezebb tél elé néz. Lapunknak elmondta, hatalmas méreteket ölt az elégedetlenség az egész országban, és egyre jobban formálódik a tiltakozás, éppen emiatt a független sajtó ellen is kőkemény fellépés várható. Ennek jele éppen az a levél, amelyet a hetilap hirdetői számára is megküldtek.

Mindenkit, aki fontos lehet ősszel, megpróbálnak a sakktábláról levenni

– hangsúlyozta Jan Mainka.

Borítókép: Jan Mainka, a Budapester Zeitung alapítója (Fotó: Facebook.com)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.