Az EP-képviselők új szabályokat szorgalmaznak az európai politikai pártokkal és alapítványaikkal kapcsolatban

Az Európai Parlament csütörtökön jelentést fogadott el, amelyben kifejezte álláspontját az európai szintű politikai pártokra és alapítványokra vonatkozó szabályok módosításával kapcsolatban.

Forrás: MTI2022. 09. 16. 7:14
null
Brüsszel, 2021. április 26. Az Európai Parlament plenáris ülésének elsõ napja az EP brüsszeli üléstermében a koronavírus-járvány idején, 2021. április 26-án. MTI/EPA/Olivier Hoslet Fotó: Olivier Hoslet
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Bizottság javaslatát kiegészítő jelentésben a képviselők a pártok átláthatóságának és hatékonyságának növelését szorgalmazzák. 

Azt kívánják továbbá elérni, hogy az uniós támogatásokat az EU-val közvetlenül összefüggő kérdésekről szóló népszavazási kampányokban használják fel. 

Emellett szükségesnek tartják annak a biztosítását, hogy a pártok nem uniós tagjai az EU értékeihez igazodjanak.

Az európai parlamenti képviselők a nemek közötti egyenlőségre vonatkozó rendelkezésekkel is kiegészítették a javaslatot. Arra törekszenek, hogy az európai politikai pártok és alapítványok irányító testületei biztosítsák a nemek közötti egyensúlyt, egyenlőségi tervet fogadjanak el, valamint vezessenek be protokollt a szexuális zaklatás ellen.

A parlament készen áll arra, hogy tárgyalásokat kezdjen az uniós tagállamokat tömörítő tanáccsal, és az a célja, hogy a folyamatot a jövő év első felében lezárja, hogy az új szabályok a 2024-es európai választások előtt hatályba léphessenek.

Trócsányi László és Schaller-Baross Ernő, a Fidesz EP-képviselői a vitához való hozzászólásukban elmondták: a szabályok módosítása sértené a nemzeti pártok szabad működését, a pártok szabad értékválasztása felett gyámkodva ideológiai kontrollt valósítana meg.

Trócsányi aggodalmát fejezte ki a javaslat kapcsán. 

Könnyen lehet, hogy aki kritikus hangot ütne meg az uralkodó széljárással szemben, az megkaphatja a vádat, hogy nem tartja tiszteletben az európai értékeket, és szankciókra számíthat. Mi csak olyan szabályt tudunk támogatni, amely kizárólag az európai politikai pártok szabad működésére vonatkozik, és nem kíván burkoltan sem behatolni olyan területre, például a nemzeti népszavazásokba, ahol semmi keresnivalója sincs

 – hangoztatta.

Schaller-Baross Ernő szerint ijesztő, hogy az uniós intézmények a jogállamiság köntösébe bújtatva próbálnak beavatkozni a tagállamok közéletébe, és saját politikai elveiknek és ideológiájuknak alárendelve el akarják dönteni, hogy ki vehet abban részt. 

Ez a javaslat az európai demokráciát alapjaiban veszélyezteti, és sérti a jogállamiság alapvető feltételeit

– fogalmazott a képviselő.

A képviselők hangsúlyozták: 

a nemzeti politikai pártok a nép akaratának kialakításában, kinyilvánításában, így az európai ügyek megítélésében meghatározó szerepet játszanak, ezért megengedhetetlen, hogy egy uniós szintű jogszabály alapján befolyásolni akarják azok működését.

Borítókép: Az Európai Parlament plenáris ülésének első napja az EP brüsszeli üléstermében a koronavírus-járvány idején, 2021. április 26-án (Fotó: MTI/EPA/Olivier Hoslet)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.