Brüsszelnek csak szavakban fontos a demokrácia

Orbán Viktor miniszterelnök országgyűlési évadnyitó beszéde és az olasz jobboldal győzelme volt a téma a KARC FM és az Alapjogokért Központ közös műsorában, az Igazság órájában. Czirják Imre szerkesztő-műsorvezető vendégei Szikra Levente, az Alapjogokért Központ jogi elemzője, valamint Pindroch Tamás vezető elemző volt.

Forrás: Karc FM2022. 09. 30. 19:48
HABECK, Robert; SZIJJÁRTÓ Péter; JETTEN, Rob
Brüsszel, 2022. szeptember 30. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Robert Habeck német gazdasági és klímavédelmi miniszter és Rob Jetten holland energiaügyi és klímavédelmi miniszter (b-j) az európai uniós tagországok energiaügyekért felelõs minisztereinek rendkívüli ülésén Brüsszelben 2022. szeptember 30-án. MTI/AP/Virginia Mayo Fotó: Virginia Mayo
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Talán csak szavakban demokraták. Sokat hangsúlyozzák a demokráciát és a jogállamot, de amikor fontos kérdések kerülnek szóba, mint a szankciók, az energiaügyek, miből fogunk élni és mi van a háborúval, akkor azt mondja például a német külügyminiszter, hogy a választói nem befolyásolják, nekik megvan az álláspontjuk, na ez antidemokratikus – válaszolta Pindroch Tamás arra a műsorvezetői kérdésre, hogy vajon máshol miért nem jutott senkinek sem eszébe, hogy megkérdezze a szankciókról az embereket. 

Ezzel szemben pedig Orbán Viktor pedig választói felhatalmazást kér a magyaroktól, hogy hogyan képviselje a magyar álláspontot Brüsszelben 

– fogalmazott a vezető elemző.

Szikra Levente erre reflektálva azt mondta, a nyugat-európai országokban nincs érdemi párbeszéd, hogy a szankciós politika jó irány-e, fenntartható-e, egyáltalán ez a politika-e az, amit képviselni és követni kell. A nyugati politikusok egy felfokozott érzelmi reakciót kötöttek össze a nagyon is fizikai, nagyon is kézzelfogható ügyekkel – fogalmazott az elemző. 

Elsőként az Európai Unió vetette fel, hogy az energiahordozókra is szankciókat kell kivetni. Kezdték a szénnel, aztán jött az olajszankció, ami hazánkat súlyosan érintette volna, ha eredeti formájában kerül elfogadásra. Ezért tiltakozott hazánk a bevezetése ellen, és harcolt ki mentességet végül. A harmadik pedig a gázszankció, amit nem fogadtak el, de folyamatosan lebegtetik – fogalmazott az Alapjogokért Központ jogi elemzője, aki arra is rámutatott, hogy a politika asztalán lévő javaslatokat a piac szereplői, eladók és vevők egyaránt beárazzák. 

Hiába mondja a baloldal, hogy még nem fogadtak el gázszankciót, tehát ez nem lehet a magas gázár oka, hát dehogynem, nem is mondták, hogy nem lesz ilyen, ezért a piacok már beárazták ezt a szankciót

– fogalmazott Szikra, majd így folytatta: – Tehát az energetikapolitika összekapcsolódott a háború kérdésével, ezért válaszul Oroszország is elkezdte csökkenteni az Európának értékesített gáz mennyiségét.

A szeptember 28-i adást itt hallgathatják meg: 

Borítókép: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Robert Habeck német gazdasági és klímavédelmi miniszter és Rob Jetten holland energiaügyi és klímavédelmi miniszter az európai uniós tagországok energiaügyekért felelős minisztereinek rendkívüli ülésén Brüsszelben 2022. szeptember 30-án (Fotó: MTI/AP/Virginia Mayo)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.