Megosztja a briteket Boris Johnson öröksége

A második világháború óta a most leköszönő miniszterelnök teljesítménye volt a legrosszabb a ciklusa alatt a választópolgárok szerint.

2022. 09. 02. 6:54
JOHNSON, Boris
London, 2022. augusztus 31. Boris Johnson brit miniszterelnök (b) és Stephen House, London rendõrfõnöke egy londoni rendõrõrsnél 2022. augusztus 31-én. Látogatása során Johnson a fõvárosi rendõrség állományába jelentkezõkkel és egy erõszakos cselekmények megelõzéséért felelõs munkacsoport tagjaival találkozott. MTI/AP/PA/Peter Nicholls Fotó: Peter Nicholls
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A brit választópolgárok negyvenkilenc százaléka szerint rossz munkát végzett Boris Johnson a miniszterelnöki ciklusa alatt − derül ki az Ipsos közvélemény-kutató vállalat friss felméréséből. Ezzel a leköszönő kormányfő a második világháború óta az Egyesült Királyságban miniszterelnöki pozíciót betöltők közül − negatív értelemben − a kiemelkedő első helyet foglalja el.

Érdekesség, hogy őt közvetlen elődei, Theresa May és David Cameron követik, előbbi negyvenegy, míg utóbbi harmincnyolc százalékkal.

A megkérdezettek szerint a legjobb munkát végző miniszterelnök Winston Churchill, aki toronymagasan, hatvankét százalékkal vezeti a listát, őt követi Margaret Thatcher negyvenhárom százalékkal. Ebből a szempontból egyébként Johnson sem teljesített rosszul: a válaszadók harminchárom százaléka szerint jó munkát végzett, ezzel pedig Tony Blair mögött a negyedik helyen áll.

Forrás: Ipsos

Boris Johnson öröksége

Boris Johnsonnak már csak napjai vannak hátra ügyvezető miniszterelnökként, szeptember 5-én kiderül, hogy Liz Truss jelenlegi külügyminiszter vagy Rishi Sunak korábbi pénzügyminiszter váltja a pozíciójában. A botrányoktól hangos munkásságának örökségéről megoszlanak a vélemények.

2019 decemberében a parlamenti választásokon történelmi győzelmet aratott Johnson és pártja a szavazatok 43,6 százalékát bezsebelve, így 1979 óta nem látott társadalmi támogatottsággal a háta mögött vághatott neki programja legnagyobb feladatának: véghez vinni a brexitet.

Ez aztán megválasztását követően kicsivel több mint egy évvel, 2020 januárjában sikerült is, az Egyesült Királyság ekkortól hivatalosan is kilépett az Európai Unióból. − Az egyetlen biztos öröksége a brexit. Ezt nem lehet elvitatni tőle, az a kérdés, hogy ez jó vagy rossz dolog − mondta Johnsonról a Nottigham Egyetem professzora, Steven Fielding. Habár az uniót elhagyta a szigetország, a válásnak még koránt sincs vége: a Johnson által elfogadott − előtte Theresa May által elutasított − északír protokoll olyan feltételeket szab, melyet az északír unionisták azóta sem tudnak elfogadni. Nevezetesen azt, hogy Észak-Írország gazdaságilag levált az Egyesült Királyságról, s még mindig az európai közös piac része maradt.

A fennálló problémával már Johnson örökösének kell megbirkóznia, az esélyesebbnek tartott Liz Truss külügyminiszterként már januárban kijelentette, hogy London kész egyoldalúan is felmondani a megállapodást, amennyiben nem sikerül egy mindkét félnek megfelelő egyezséget tető alá hozni.

− Észak-Írország státusa és az Egyesült Királyság unióval való kapcsolata semmivel sem lett jobb, mint azelőtt volt, hogy Johnsont miniszterelnöknek választották − fejtette ki véleményét Margaret MacMillan, az Oxford Egyetem nyugalomba vonult professzora.

Miniszterelnöki ciklusának következő embert próbáló feladata a koronavírus-járvány kezelése volt, ennek sikerességéről is megoszlanak a vélemények. Sokan azzal vádolják, hogy túlságosan későn reagált a válságra, melynek következtében rengetegen vesztették életüket a pandémia első szakaszában − jelenleg több mint 180 ezer koronavírushoz köthető halálozást tartanak számon az országban.

Ezzel szemben például a brit oltási kampányt a világ legsikeresebbjei közt tartják számon.

A brexiten túl a másik esemény, amely nagy nemzetközi figyelmet generált Boris Johnson körül, az ukrajnai háború volt. Johnson Volodimir Zelenszkij és Ukrajna egyik legelkötelezettebb partnereként lépett fel, több milliárd fontnyi humanitárius és katonai segélyt biztosított Kijevnek, melynek köszönhetően nemzetközi reputációja megnövekedett. Azonban otthon ebben az időszakban robbant ki a − végül a bukását is előidéző − úgynevezett „partygate botrány”, ami mind a konzervatív, mind a munkáspárti szavazók körében hatalmas felháborodást váltott ki.

Ilyen rövid távlatból egyelőre még nehéz hosszú távú következtetéseket levonnunk Johnson teljesítményéről. Ahogyan az Ipsos politikai kutatásért felelős igazgatója, Keiran Pedley fogalmazott a felméréssel kapcsolatban: „Az idő fogja eldönteni Johnson hagyatékának megítélését, a negatív benyomások enyhülhetnek az eltelt évek során.”

Borítókép: Boris Johnson brit miniszterelnök (b) és Stephen House, London rendőrfőnöke egy londoni rendőrőrsnél 2022. augusztus 31-én (Fotó: MTI/AP/PA/Peter Nicholls)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.