Milyen következményei lehetnek a részleges mozgósításnak?

A részleges mozgósítás a gazdasági szereplőkre is hatással lehet, ekkor a háború szempontjából kiemelt jelentőségű területek élvezhetnek prioritást.

2022. 09. 21. 10:14
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szerda reggelre Vlagyimir Putyin bejelentette, hogy az ukrajnai konfliktus miatt részleges mozgósítást rendel el. Az orosz elnök szavai szerint egyelőre csak azokat sorozzák be, akik rendelkeznek releváns katonai tapasztalattal. 

Mi az a részleges mozgósítás?

− Sokféle mozgósításról beszélhetünk: egyrészt létezik rejtett mozgósítás, amit eddig is tapasztalhattunk az ukrajnai háború kitörése óta, másrészt van részleges, valamint teljes mozgósítás − magyarázta megkeresésünkre Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő.

A részleges mozgósítást korlátozhatják bizonyos területekre, korra, valamint ennek keretein belül megtilthatják, hogy adott életkorú személyek elhagyják az országot

− mutatott rá a Nemzeti Közszolgálati Egyetem oktatója. Hozzátette, a részleges mozgósítás a gazdasági szereplőkre is hatással lehet, ekkor a háború szempontjából kiemelt jelentőségű területek élvezhetnek prioritást, míg más szektorok ennek elszenvedői. 

Katonai következmények

Az orosz elnök beszéde óta napvilágot láttak olyan információk, melyek pontosítják, miről is van szó. Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter szerint a részleges mozgósítás részeként körülbelül háromszázezer tartalékost hívhatnak be. 

Erre azért van szükség, mivel jelenleg úgy tűnik, Moszkvának a frontvonalakon nincsen elegendő katonája és fegyverzete ahhoz, hogy felvegye a harcot a Nyugat által támogatott ukrán haderővel

− fogalmazott a szakértő. Hozzátette, ezt mutatják azok a hírek is, hogy az orosz börtönökben próbálnak toborozni, különböző zsoldosokat vetnek be, valamint hadi eszközöket és fegyverrendszereket telepítenek át más területekről, például Szíriából. 

A részleges mozgósítás ezt a problémát − elsősorban a bevethető katonák hiányát − hivatott orvosolni, ugyanakkor a hadigazdaságra történő átállás − ezzel kapcsolatban már júliusban is hoztak törvényeket − elősegítheti a megsemmisített, valamint hátrahagyott hadi eszközök pótlását. A haderő létszámának megerősítésével több katonát tudnak bevetni nagyobb területek bevonásával. 

Jelenleg két katonai körzet, a nyugati és a központi van jelen Ukrajnában, a jövőben ez is megváltozhat további körzetek bevonásával. 

Putyin szerdai bejelentését megelőzően kedden az orosz törvényhozás alsóháza a büntető törvénykönyv katonákra, katonai szolgálatra vonatkozó pontjainak módosításáról szavazott. Sokan ezt az általános mozgósítás bevezetésének előjeleként könyvelték el, azonban a részleges mozgósítás kihirdetésével is komoly következményei lehetnek a változtatásoknak. 

A szigorítások értelmében azokat, akik nem tesznek eleget a katonai szolgálatuknak, súlyos börtönbüntetéssel sújthatják

− mutatott rá Kis-Benedek József. Az önkéntes megadás „bűntettét” például három–tíz év börtönnel büntethetik.

Borítókép: Orosz katona áll őrt egy luhasznki erőműnél (Fotó: AFP/Getty Images/Alekszander Nemenov)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.