időjárás 18°C Amália 2022. október 7.
logo

Nem várják tárt kapukkal a mozgósítás elől menekülő oroszokat Európában

Scheffer Joakim
2022.09.23. 15:11 2022.09.23. 18:28
Nem várják tárt kapukkal a mozgósítás elől menekülő oroszokat Európában

Vlagyimir Putyin orosz elnök részleges mozgósításról szóló szerdai bejelentését követően rengeteg hadköteles férfi és családja próbálja meg elhagyni az országot. A háború kezdete óta bevezetett büntetőintézkedések miatt azonban viszonylag kevés menekülési útvonala van az orosz állampolgároknak: repülővel Szerbia, Törökország, Örményország, valamint a tehetősebb rétegnek Dubai a leggyakoribb célállomás, azonban a bejelentést követően a jegyek ára ugrásszerűen megemelkedett. 

A kevésbé tehetős rétegek számára így maradtak a szárazföldi útvonalak, ugyanakkor számos európai ország – köztük az Oroszországgal határos balti államok – kapuja a közelmúltban bezárult az orosz állampolgárok előtt.

Az orosz–grúz, valamint az orosz–finn határon is több száz méteres sorokról számoltak be. – A legtöbbet a rendkívül forgalmas vaalimaai átkelőnél kellett várni, ahol mintegy ötszáz méteres kocsisor alakult ki. A második legnagyobb határátkelőnél, Nuijamaánál is a szokásosnál hosszabb ideig kellett várakozni – közölte a finn határőrség szóvivője pénteken. A kivándorolni vágyó tömegek ellenére eddig úgy tűnik, az európai vezetők nem változtatják meg álláspontjukat az orosz vízumtilalom kérdésében.

Az, hogy valaki Oroszországban megtagadja állampolgári kötelezettségét vagy erre irányuló szándéka áll fent, nem jelent elegendő alapot arra, hogy egy másik országban menedékjogot kapjon

– mondta el Urmas Reinsalu észt külügyminiszter a Reuters hírügynökségnek. Az ország belügyminisztere ennél keményebb álláspontot fogalmazott meg a kérdésben: Lauri Laanemets szerint az ukrajnai háború kirobbanásában az orosz állampolgároknak kollektív felelősségük van, ezért nem oldják fel a tilalmat.

Lettország biztonsági okokra hivatkozva tagadta meg a humanitárius és egyéb vízumok kiadását az orosz állampolgárok részére, erről Edgars Rinkevics külügyminiszter számolt be Twitteren.

Vilnius sem tervez humanitárius okokból vízumot adni a menekülő oroszoknak. „Az, hogy valakit besoroznak a hadseregbe, nem elegendő indok a menedékjogra” – fogalmazott Arvydas Anusauskas litván védelmi miniszter. 

A balti államokhoz csatlakozott Csehország is, Jan Lipavsky külügyminiszter elmondása szerint Prága nem fog humanitárius vízumot biztosítani az Oroszországból katonai szolgálatuk elől menekülőknek. 

Annak ellenére, hogy Finnország az egyik utolsó olyan nyugati állam, ahova – a közel 1500 kilométeres közös határnak köszönhetően – viszonylag könnyen el tudnak jutni az oroszok, Helsinki már beutazási korlátozások bevezetését fontolgatja. 

Sanna Marin kormányfő csütörtökön bejelentette, hogy a kormány felmérte a Finnországon átutazó és az országba beutazó orosz állampolgárok jelentette kockázatokat, és mérlegeli a beengedettek számának drasztikus csökkentését – számolt be az MTI.

Németország a fent említett országokkal ellentétben tárt karokkal fogadja a dezertőröket. – Bárki, aki ellenzi a putyini rezsimet, és emiatt veszélynek van kitéve, menedékjogot kérhet Németországban – fogalmazott Nancy Faeser német belügyminiszter a Frankfurter Allgemeine német napilapnak. Hozzátette, minden ügyet külön-külön megvizsgálnak, valamint az érkezőknek biztonsági ellenőrzéseken is át kell esniük annak érdekében, hogy vízumot kapjanak.

Az Európai Bizottság még nem foglalt konkrét álláspontot az ügyben, egyelőre a tagállamokra hagyják a döntés jogát, azonban Peter Stano bizottsági szóvivő elárulta, folynak az egyeztetések egy közös eljárás kidolgozásáról.

Menekülnek a fiatalok Az OK Russians civil szervezet becslései szerint eddig több mint háromszázezren hagyták el Oroszországot a háború kirobbanása óta. A szervezet által készített felmérésekből kiderül, hogy legtöbben Törökországba, Grúziába, valamint Örményországba utaztak, a legnagyobb arányban a 25–34 éves korosztály hagyta el az országot. A válaszadók 68 százaléka úgy nyilatkozott, örökre vagy nagyon hosszú időre költözik el.

Borítókép: Hosszú sorok a finn−orosz határon (Fotó: Getty Images/AFP/Olivier Morin)

Háború Ukrajnában

Zajceve elfoglalásáról tett bejelentést az orosz katonai szóvivő

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.