A kétoldalú találkozók tudják megteremteni a bizalmi alapot

Orbán Viktor és Olaf Scholz hétfői berlini tárgyalása lehet az első lépés a bizalom megteremtéséhez a magyar–német kormányközi kapcsolatokban. A lapunknak nyilatkozó Kiszelly Zoltán szerint erre megvan az esély, hiszen a német szociáldemokraták álláspontja bizonyos kérdésekben nem esik távol a magyar kormányétól.

2022. 10. 09. 7:37
SCHOLZ, Olaf
Erfurt, 2022. október 3. Olaf Scholz német kancellár istentiszteletre érkezik az erfurti székesegyházba a német egység napja, azaz a két Németország újraegyesítésének 32. évfordulóján 2022. október 3-án. MTI/EPA/Hannibal Hanschke Fotó: Hannibal Hanschke
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A kétoldalú találkozók tudják megteremteni a bizalmi alapot, ami megvolt Orbán Viktor és Angela Merkel között. Ők is kritikusak voltak egymással, de közben, főleg a gazdasági érdekek mentén, megtalálták a közös hangot. Ha ehhez a bizalomhoz sikerül visszatalálni, az a két országnak és az Európai Uniónak is jó – mondta lapunknak Kiszelly Zoltán, a Századvég Alapítvány Politikai Elemzések Központjának igazgatója azzal kapcsolatban, hogy hétfőn Berlinbe látogat és Olaf Scholz szociáldemokrata kancellárral tart kétoldalú megbeszéléseket Orbán Viktor miniszterelnök. Ez lesz a két kormányfő első hivatalos kétoldalú tárgyalása, amióta Olaf Scholz tavaly decemberben megalakította kormányát a szociáldemokraták, a Zöldek és a liberális FDP részvételével.

 

Az intenzív egyeztetés valamennyi EU-s és NATO-partnerrel kiemelt jelentőségű a német kormány számára

 

 – hangsúlyozta a találkozót beharangozó Wolfgang Büchner német helyettes kormányszóvivő pénteken.

Orbán Viktorral tart Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, illetve Palkovics László  technológiai és ipari miniszter is. Palkovics László már pénteken Berlinben megbeszélést folytatott Robert Habeck zöldpárti alkancellár-gazdasági miniszterrel. Palkovics László elismerte, hogy egy rendkívül szoros kapcsolatban mindig adódnak ügyek, amelyeket tisztázni kell, így a két kormányfő hétfői találkozóját előkészítő tárgyaláson félreértéseket is tisztáztak az alkancellárral. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a gazdaság területén nincsenek egymástól távoli álláspontok, és az együttműködés sikerét az is mutatja, hogy a Német–Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara felmérési adatai szerint a Magyarországon tevékenykedő német cégek 88 százaléka ismét Magyarországot választaná, ha újra döntenie kellene beruházásáról.

 

A német–magyar gazdasági kapcsolatok kitűnőek, a politikai kapcsolatok Angela Merkel után nem annyira

 

 – mondta Kiszelly Zoltán. A szakértő emlékeztetett arra, hogy a német koalíciós szerződésben számos olyan kitétel szerepel – engedékeny bevándorláspolitikát, föderalista Európát és az egyhangú helyett többségi döntéshozatalt szorgalmaznak például az EU közös külpolitikájában –, amellyel a magyar kormány nem ért egyet. Olaf Scholz az elmúlt hónapokban többször is azt az álláspontját hangoztatta, hogy az EU cselekvőképességének erősítése érdekében át kell térni a többségi döntéshozatali eljárásra.

 

Kiszelly Zoltán hangsúlyozta: a vétójog nélkül Magyarország nem kaphatott volna kivételt az orosz energiaforrások importjára kivetett uniós szankciók alól, amivel veszélybe került volna hazánk energiaellátása.

 

Varga Judit igazságügyi miniszter nemrég fontosnak nevezte, hogy az olyan méretű országoknak, mint Magyarország, legyen egy végső menedék, mely biztosítja a legalapvetőbb nemzeti érdekek érvényesülését.

A német kormányszóvivő szerint a háborúra adott uniós reakció áll a hétfői tárgyalások középpontjában.

 

Az energiaszankciók miatt a német iparnak a léte forog kockán, a Zöldek ezt veszélyeztetik, az ellenzéki kereszténydemokraták az amerikai álláspontot képviselik, a szociáldemokraták és az FDP viszont azok, akik a német ipar jól felfogott érdekei miatt szkeptikusak a szankciókkal kapcsolatban

 

 – hangsúlyozta Kiszelly Zoltán. Olaf Scholzot rengeteg bírálat érte, amiért korábban – a Zöldek sürgetése ellenére – nem volt hajlandó lemondani az orosz gáz és olaj importjáról, illetve fegyvereket szállítani Ukrajnának. A napokban pedig azért támadták más európai államok, mert kormánya kétszázmilliárd eurós hitelfelvételt jelentett be az energia drágulásának ellensúlyozására, amivel Németország versenyelőnyhöz juthat a többi EU-tagállammal szemben.

További programok. A hivatalos tárgyalásai mellett Orbán Viktor hétfőn Berlinben felszólal a német cégek kelet-európai kapcsolatait ápoló szervezet, az Ost-Ausschuss der Deutschen Wirtschaft, illetve a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara és a német ipari és kereskedelmi kamarák szövetségének közös gazdasági fórumán. A rendezvényen külön panelbeszélgetésen vesz részt Palkovics László és Szijjártó Péter. A miniszterelnök kedden a Cicero német magazin által szervezett vitán vesz részt, amelynek témája: Vihar Európa felett – Az ukrajnai háború, az energiaválság és a geopolitikai kihívások.

 

Borítókép: Olaf Scholz német kancellár istentiszteletre érkezik az erfurti székesegyházba a német egység napja, azaz a két Németország újraegyesítésének 32. évfordulóján 2022. október 3-án (Fotó: MTI/EPA/Hannibal Hanschke)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.