Amerika már békülne Venezuelával az olajáért

A republikánusok a hazai kitermelést ösztönöznék és nem külföldön lobbiznának az olajért. A demokraták ezzel szemben a venezuelai olajkincsek segítségével csökkentenék a világpiaci árakat.

2022. 10. 10. 6:40
VENEZUELA-POLITICS-MADURO Fotó: JHONN ZERPA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Aggodalommal tölt el bennünket, hogy a Biden-adminisztráció enyhítené a terrorista Maduro-rendszer elleni szankciókat. Az emelkedő globális olajárak ellen a hazai kitermelést kellene ösztönözni és nem bűnözőkkel egyeztetni, akik tárgyalást színlelve zsarolják ki a szankciók mérséklését – fogalmazott az amerikai képviselőház republikánus külügyi bizottsága hétvégére szánt közleményében.

Mint ahogy arról lapunk is beszámolt korábban, a The Wall Street Journal a múlt héten arról írt, hogy Washington a Caracasra kivetett szankciók enyhítését szorgalmazza, ha Nicolás Maduro venezuelai elnök és ellenzéke tárgyalásokat folytat a választásokról. A javaslat elfogadásával az amerikai olajcégek folytathatnák az ottani kitermelésüket. A Fehér Ház közlése szerint a büntetőintézkedések mérséklése nem jöhet szóba a dél-amerikai kormány konstruktív lépései nélkül.

Noha az Egyesült Államok már több mint 15 éve szankcionálja Venezuelát, a retorziók 2017-ben erősödtek fel, hogy az emberi jogokat figyelmen kívül hagyó Maduro elnök és szűk köre ne profitálhasson az illegális aranybányászatból és az állami olajkitermelésből. 2019-ben az büntetőintézkedések köre tovább szélesedett, miután a venezuelai ellenzék, a nemzetközi megfigyelők, majd Washington is választási csalással vádolta meg Madurót, az ellenzéki Juan Guaidót tekintve győztesnek. A történtek miatt megszűntek a formális diplomáciai kapcsolatok a két ország között.

– Itt az ideje, hogy a Biden-adminisztráció – úgy mint a nemzetközi közösség többsége – elfogadja a venezuelai ellenzék kudarcát és továbblépjen. A Fehér Ház politikájának tényeken kell alapulnia, minthogy Maduro Venezuela elnöke és nem Guaidó – olvasható a The New York Times hétvégi véleménycikkében.

Köszönhetően a nemzetközi elszigeteltségnek és a venezuelai ellenzék válságának, az elmúlt években Maduro elnök megerősítette a hatalmát. Az ellenzék helyzetét nem segítette a venezuelaiak kiábrándulása sem, mondván „őket az egymás elleni harc és nem a választók érdeklik”, vagy azok a pletykák, melyek szerint az ellenzék soraiban egyesek a jelenlegi elnök hatalmának fennmaradásában érdekeltek. Maduro elnök magabiztosságát mutatja pénteken elmondott beszéde is. – Készen állunk a hatalmas választási győzelemre – utalt a 2024-ben esedékes voksolásra.

Temérdek az olaj

Fokozott figyelmet kapott a venezuelai olaj, miután a múlt héten a kőolaj-kitermelő országok kibővített tanácsa (OPEC+) a kitermelés napi kétmillió hordós csökkentéséről állapodott meg. Mindezt annak ellenére, hogy Biden elnök hónapokon keresztül az ellenkezőjét kérte tőlük. Most mégis úgy fogalmazott: „még rengeteg az alternatíva”.

Ilyen alternatíva lehet Venezuela, ugyanis a dél-amerikai ország birtokolja a világ olajkészletének majd ötödét. Azonban amíg Caracas húsz éve napi több mint hárommillió hordó olajat pumpált a világpiacra, az állami kézben lévő olajvállalatok eszközparkja a modernizáció elmaradása és a korrupció, majd a gazdasági válság és szankciók hatására elavultak.

Az elmúlt években az exportra termelt mennyiség mintegy félmillió hordó volt, amelyet Caracas az amerikai szankciókat megkerülve Kínának és más ázsiai vásárlóknak adott el busás haszonnal.

Elemzők szerint az amerikai cégek érkezésével a kitermelés hónapok alatt napi 1,5 millió hordóra bővülhetne.

Mások mellett azonban Guy Benson konzervatív politikai kommentátor sem külföldön keresné a válaszokat. Szerinte hiába szabadított fel Biden elnök újabb stratégiai olajtartalékokat, a hazai termelést kellene ösztönözni, nem pedig „diktátorok zsebét kitömni” és „mindenkitől olajat kérni”. Benson szerint a Biden-kormánynak nem számít a karbonkibocsátás, ha az külföldön történik.

A lényeg számukra csak az, hogy ők jó és zöld polgárok maradhassanak

– fogalmazott.

– Biden elnök mindent ígéretét felrúgja a benzinárak mérséklésére, hogy a közelgő választásokon jobb eredményt érhessenek el – mondta a Fox Business hírműsorában Ryan Sitton korábbi olajszabályozásért felelős szakember utalva arra a kritikára, hogy az elnök a politikai és üzleti érdekeket olykor hajlandó az emberi jogok elé helyezni.

Borítókép: Nicolás Maduro venezuelai elnök (Forrás: Johnn Zerpa/Venezuelan Presidency/AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.