Írország „védett tulajdonságnak” tartja a transzneműséget

A javaslat ugyanakkor nem zárja ki az észszerű és valódi társadalmi vitát bizonyos keretek között.

2022. 10. 29. 6:40
Paris annuel LGBTQ gay pride parade
epa09623617 Participants wave rainbow flags as they take part in the annual LGBTQ (Lesbian, Gay, Bisexual, Transgender and Queer) pride parade in Paris, France, 26 June 2021. EPA/IAN LANGSDON Fotó: IAN LANGSDON
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Helen McEntee, Írország igazságügyi minisztere a napokban mutatta be az ír kormány azon új törvényjavaslatát, amely büntetné a gyűlöletkeltést a transzneműekkel és a fogyatékkal élőkkel szemben. A javaslat a történelmi eseményeket tagadókkal szemben sem lenne elnéző, így az új törvény kiterjedne a népirtást, például a holokausztot és más háborús bűnöket relativizálókra is.

A törvényjavaslat felveszi a gendert, ideértve a nemi önkifejezést és identitást, valamint a fogyatékosságot a védett tulajdonságok listájára, amely már tartalmazza a fajt, a bőrszínt, a nemzetiséget, a vallást, az etnikai vagy nemzeti származást és a szexuális irányultságot is.

A miniszter elmondása szerint a védett tulajdonságokat a nemzetközileg bevált gyakorlatok alapján bővítik. Amelyre – mint elmondta – azért volt szükség, mert bizonyos csoportok tapasztalatai szerint a gender és nemi jellemzők a gyűlölet-bűncselekmények célpontjaivá váltak.

A törvény értelmében az, aki a felsorolt kategóriába eső személy vagy csoport ellen gyűlöletet szít, bűncselekményt követhet el, amely akár öt évig terjedő szabadságvesztéssel is sújtható.

Az új jogszabály célja az lenne, hogy megkönnyítse a vádemelést, amelyet azonban pontos kritériumokhoz – egyértelmű, gyűlöletre vagy erőszakra való szándékos hergeléshez – kötnek. A javaslat ugyanakkor nem zárja ki az észszerű és valódi társadalmi vitát az irodalmi, művészeti, politikai, tudományos vagy akadémiai tevékenységek során. Ezenkívül a törvényjavaslat tartalmaz egy általános rendelkezést a véleménynyilvánítás szabadságára vonatkozóan, védelmet nyújtva azoknak, akik egyszerű véleményt vagy kritikát fogalmaznak meg.

A törvényjavaslatot egy nyilvános konzultáció, valamint akadémikusokkal és szakértőkkel – ide értve az LMBTQ-közösséget – folytatott egyeztetést követően terjesztették a kabinet elé.

Írország az utóbbi időben élen jár az LMBTQ-jogok kiterjesztésében.

Ékes példa erre, hogy tavaly ősszel módosították a nemek elismeréséről szóló törvényt, megszüntetve azokat az akadályokat, hogy a transzneműek a választott nevüket feltüntethessék a hivatalos dokumentumokon.

Dublin úgy könnyítette meg az LMBTQ-közösséghez tartozó helyzetét, hogy a névváltoztatáshoz már az erről szóló hivatalos kérvényre sincsen szükség, így a nyomtatványon csupán a választott új nevet kell feltüntetni.

Az ír kormány liberális politikájával azonosulni tud a lakosság: a Sunday Independent nyári közvélemény-kutatása szerint a megkérdezettek 48 százaléka értett egyet – 29 százaléka nem értett egyet – azzal a mondattal, hogy „a transznemű férfiak ugyanúgy férfiak”, a transznemű nők esetében 45 százalékos volt a helyeslők aránya.

Borítókép: Az LMBTQ-közösség zászlaja leng a párizsi pride parádén 2021. június 26-án (Forrás: EPA/Ian Langsdon)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.