Korrupcióval, sikkasztással, hivatali visszaéléssel vádolják a WHO szíriai vezetőjét

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szíriai képviseletének több alkalmazottja korrupcióval, sikkasztással, hivatali visszaéléssel és a Covid-szabályok súlyos megszegésével vádolja az irodavezetőt olyan belső dokumentumok szerint, amelyekbe betekinthetett az AP hírügynökség.

Forrás: MTI2022. 10. 20. 21:35
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

WHO-tisztségviselők több mint száz irat és üzenet tanúsága szerint a nyomozóknak elmondták, hogy a képviselet-vezető, Akdzsemal Magtimova elsikkasztott több millió dollárt, ajándékokkal – egyebek között számítógépekkel, aranyérmékkel, gépkocsikkal – halmozott el szíriai kormánytisztviselőket, visszaélésszerűen kötött velük szerződéseket, különböző állásokban helyezte el magas rangú szíriai tisztségviselők rokonait, valamint hűtlenül kezelte a WHO pénzforrásait és az adományozók pénzét. Ezenkívül többször titokban találkozott a szíriai kormányhadsereget támogató orosz erők tagjaival, amivel feltehetőleg megsértette az ENSZ-szervezet semlegességét.

Az AP hírügynökség megkereste a türkmén állampolgárságú, orvos végzettségű Magtimova asszonyt az ügyben, de ő elhárította a kérdéseket azzal, hogy mint WHO-tisztségviselőnek titoktartási kötelezettsége van. Mindazonáltal kijelentette, hogy az AP által megismert vádak becsületsértők.

A tucatnyi alkalmazottól származó panaszok az utóbbi évek egyik legjelentősebb bűnügyi vizsgálatát indították el a WHO-n belül. Volt olyan pillanat, amikor több mint húsz nyomozó foglalkozott az üggyel. A WHO hivatalosan csak annyit közölt az AP-vel, hogy az ügyben hosszúnak ígérkező és összetett nyomozás folyik, amelynek részleteiről, részben az alkalmazottak védelmében, nem közölnek semmit.

A polgárháború sújtotta Szíriában a lakosságnak csaknem 90 százaléka szegénységben él, és több mint 50 százalék szorul humanitárius segélyre. A WHO szíriai irodájának tavaly mintegy 115 millió dolláros költségvetése volt. A WHO regionális igazgatója májusban szabadságra küldte Magtimovát, és kinevezett a helyére egy ügyvivő képviselet-vezetőt, de az ENSZ-szervezet hivatalos alkalmazotti listáján még mindig ő szerepel a szíriai iroda élén.

 

Számos alkalmazott arra is panaszkodott, hogy a képviselet-vezető nem vette komolyan a koronavírus-járvány kezelését Szíriában, és ezzel több millió ember életét veszélyeztette. Magtimova súlyosan megsértette a WHO saját belső Covid-szabályait is – állítják.

 

Az utóbbi években több más botrány is kipattant a WHO-n belül, de szakértők szerint ez a legsúlyosabb.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Unsplash)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.