Idősebb korban nehezebb a gyermekvállalás?

Az elmúlt évtizedekben egyre többen váltak idősebb korban szülővé.

2022. 10. 19. 9:17
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Míg a nőket gyakran emlékeztetik „biológiai órájukra”, sok férfi egyszerűen nem érzi ugyanazt a nyomást, amikor a családalapításról van szó. Utóbbiak közül sokan nem gondolnak arra, hogy mikor szeretnének gyermeket.

Az elmúlt évtizedekben egyre többen váltak idősebb korban szülővé. Angliában és Walesben a férfiaknak átlagosan 34 éves korukban születik az első gyermekük, miközben ötven évvel ezelőtt, az 1970-es évek közepén, 29 év körül lettek szülők. A Központi Statisztikai Hivatal szerint 2016-ban a hazai születések 45 százalékánál 35 évesek vagy idősebbek voltak az apák. 

Az idősebb korban, 45 éves kor utáni gyermekvállalás valamelyest nőtt 2000 óta, de csak a gyermekek öt százaléka születik ilyen életkorú apától. (Az ötvenéves kor utáni gyermekvállalás a magyar férfiak körében továbbra is igen ritka.) 

A jelenség egyik magyarázata, hogy sok férfi úgy gondolja, rengeteg ideje van a gyermekvállalásra. Kivételes példákat hoznak fel, mondjuk a Rolling Stones énekeséét, Mick Jaggerét, akinek 73 éves korában született gyermeke.

A családalapítás kitolódásának okai között emlegetik, hogy a fiatalok egyre nehezebben jutnak lakáshoz, a bizonytalan gazdasági környezet is elrettenti őket. 

Másik tényező, hogy a nők és a férfiak több időt töltenek az oktatásban, több időt szánnak karrierjük beindítására – olvasható a Theconversation.com portálon. Emellett egyre nagyobb a nyomás, hogy akkor szülessen meg az első gyermek, amikor már mindent megadhatnak neki.

A magány is szerepet játszik abban, hogy a férfiak és a nők nem ideális időben vállalnak gyermeket – és maradnak sokan gyermektelenek akkor is, ha utódot szeretnének. Az sem segít, ha valaki túl sokáig él együtt a családalapításra nem megfelelő személlyel. Ez csökkenti annak esélyét, hogy megtalálja azt, akivel gyermeket vállalhat.

Csakhogy míg egyeseknek könnyedén lehet gyermekük harmincas, negyvenes éveikben vagy annál idősebb korban, mások fiatalon is nehézségekkel küzdhetnek. Gyakori tévhit, hogy az idő előrehaladásával csak a nők szembesülnek termékenységi problémákkal, egyre több bizonyíték utal arra, hogy az életkor a férfiak termékenységét is befolyásolja. 

Kimutatták, hogy az életkor negatívan befolyásolja a spermiumok minőségét, csökkenti a termékenységet, nagyobb a vetélés és egyes betegségek – autizmus, skizofrénia, bipoláris zavar, gyermekkori leukémia – valószínűsége. (A nők termékenysége az életkor előrehaladásával csökken. Amennyiben ehhez a férfi partner csökkent spermiumszáma társul, a termékenységi esélyek tovább romlanak. Magyarországon ma mintegy százötvenezer meddő pár él.)

Egy férfi szervezete nagyjából hetvenéves koráig termel hímivarsejteket, a nemzőképes spermiumok aránya azonban az évek múlásával fokozatosan csökken. Negyvenöt éves korra már feleannyi a termékenyítőképes spermium, mint harmincévesen, és a DNS-állomány minősége is gyengül. 

Az utóbbi évtizedekben megfigyelhető a spermiumok számának jelentős csökkenése, különösen a fejlett országokban. 

Ezt jelzi, hogy a WHO által megállapított – a természetes megtermékenyítéshez szükséges – „normál” spermiumszám határértéke is csökkent: kezdetben hatvanmillió/milliliter volt, amely később negyvenmillió/milliliterre, majd 2010-ben 15 millió/milliliterre módosult. 

Az adatok szerint – erről a Növekedés.hu is írt – a magyar férfiak spermaszáma az 1970-es évekbeli milliliterenkénti nagyjából hetvenmillióról harmincmillió körülire csökkent a kétezres évekre, és a hímivarsejtek mozgékonysága sem éri el a megtermékenyítéshez szükséges szintet.

A férfiak termékenységének fenntartását több tényező segíti. Ilyen a megfelelő életmód, a dohányzás és a túlzott alkoholfogyasztás kerülése. Egészségesen és mértékletesen kell táplálkozni, hogy ne legyenek túlsúlyosak. 

Az előbbiekhez hasonlóan fontos, hogy ne használjanak szűk alsónadrágot, kerüljék a drogok és a szteroidok szedését. Mindezek alapvetőek a termékenység szempontjából.

Folyamatosan megjelennek új technológiák, eljárások, amelyek segíthetnek az embereknek, hogy idősebb korban is szülőkké válhassanak. A nők esetében a fiatalkorban levett petesejtek lefagyasztása terjed. A fiatalabb felnőttkorban levett spermiumok lefagyasztása azért hasznos, mert a legjobb minőségű spermiumukat használják a férfiak majdani gyermekük fogantatásához.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.