Közel kerülhet a bukáshoz a szlovák kormánykoalíció

Az ellenzéki pártok előre hozott választásokat követelnek, akadályozzák a költségvetés elfogadását.

2022. 10. 12. 16:39
null
BELGIUM-EU-UKRAINE-RUSSIA-POLITICS-DIPLOMACY Fotó: LUDOVIC MARIN
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az előre hozott választások kikényszerítésére törekednek Szlovákiában az ellenzéki pártok, amelyet a kisebbségbe került jobbközép-liberális kormány megbuktatásával akarnak elérni.

Egy országot a kormánynak kell irányítania, de ez a jelenlegi romokban hever és képtelen kormányozni, és csak egyetlen megoldás van, az előre hozott választás

 – idézte a Ma7 felvidéki hírportál Robert Fico volt miniszterelnököt, az ellenzéki Irány–Szlovák Szociáldemokrácia (Smer–SSD) vezetőjét, aki kétoldalú tárgyalást akar folytatni minden ellenzéki párttal az előre hozott választás elérése érdekében. A költségvetés 1,3 milliárd eurós módosítását az infláció kordában tartására és az energetikai válság kezelésére ahhoz a feltételhez köti, hogy a 2024 februárjában esedékes választások helyett már 2023 első felében az urnák elé járulhassanak a szavazópolgárok.

A négypárti kormánykoalíció szeptember elején zsugorodott hárompártivá és vesztette el parlamenti többségét, a liberális Szabadság és Szolidaritás (SaS) kiválásával. A kibékíthetetlen ellentétet elsősorban a legnagyobb kormánypártot, az OLANO-t irányító Igor Matovic pénzügyminiszter és a SaS-t vezető Richard Sulík gazdasági miniszter közötti személyes ellentétek okozták. A kormánypártoknak jelenleg 68 mandátumuk van a 150 fős nemzeti gyűlésben, az ellenzék támogatása nélkül nem tudja elfogadtatni a költségvetés módosítását. A legutóbbi, keddi ülés is kudarcba fulladt, a parlament ezúttal sem volt határozatképes – írja az Új Szó felvidéki magyar lap.

Az ellenzéki képviselők nagyon jól tudják, hogy nehéz helyzetbe kerülnek az emberek, ha nem segítünk nekik. Szükségük van a parlament segítségére, és önök hátat fordítanak nekik

– közölte még vasárnap Eduard Heger miniszterelnök, aki szerint felelőtlenség az energetikai válság idején előre hozott választásnak kitenni az országot. A SaS elsősorban azt kifogásolja a törvénymódosítás kapcsán, hogy nem tudni, a kormány pontosan mire költené a pénzt. – Ebben a formában tulajdonképpen biankó csekket írnánk alá a pénzügyminiszternek, hogy csináljon ezzel a pénzzel, amit akar – jelentette ki Richard Sulík, ismét bírálva Igor Matovicot. A SaS azonban egyelőre elzárkózik attól, hogy összefogjon a többi ellenzéki párttal.

Ha mégis előre hozott választásokra kerülne sor, a jelenlegi felmérések szerint a Smer–SSD a második helyen végezne 15 százalékos eredménnyel, természetes szövetségese, a Smerből kivált ellenzéki Hang–Szociáldemokrácia (Hlas–SD) a szavazatok 20 százalékát szerezné meg.

Potenciális koalíciós társukként szóba jöhet a radikális jobboldali Republika, amely nyolc százalékon áll. Míg a SaS is nyolc százalékra számíthatna, a kormánypártok nem állnak jól: az OLANO és a konzervatív Család vagyunk egyaránt hétszázalékos eredményt érne el, Az emberekért nevű liberális párt viszont a 2,5 százalékával be sem jutna a parlamentbe. Robert Ficoék hatalomra kerülésével a magyar kormány tevékenységével szimpatizáló, a Moszkva-ellenes uniós szankciókkal és az ukrajnai fegyverszállításokkal kapcsolatban szkeptikus kormánya lenne Szlovákiának.

 

Borítókép: Eduard Heger szlovák miniszterelnök Brüsszelben 2022 márciusában (Fotó: AFP/Ludovic Marin)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.