Migránsok tömegeit nyelte el a Földközi-tenger

A Földközi-tenger országaiból szinte hetente érkeznek a hírek felborult, migránsokat szállító hajókról, tutajokról, a szárazföldön haladó útvonalakon pedig egyre többen vesztik életüket járműbalesetben és erőszakos támadások következtében. Az elmúlt nyolc évben több mint 29 ezer halálesetet regisztrált a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM), noha a valós szám jóval magasabb lehet a meg nem talált holttestek miatt.

2022. 10. 27. 6:40
Földközi-tenger, 2018. augusztus 13. Az SOS Méditerranée civil szervezet 2018. augusztus 13-án közreadott felvételén Európába igyekvõ afrikai bevándorlók integetnek a szervezet munkatársainak, mielõtt felveszik õket a közelben várakozó Aquarius mentõhajóra a Földközi-tengeren augusztus 10-én. Az Aquarius európai kikötõt keres 141 migránssal a fedélzetén. (MTI/EPA/SOS Méditerranée/Guglielmo Mangiapane) Fotó: Guglielmo Mangiapane
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Háromszáznál is több embert mentettek ki a Földközi-tenger vizeiből a hétvégén, továbbá egy kéthetes kislány eltűnését jelentették a hatóságok, miután egy hat méter hosszú, több mint hetven embert szállító migránshajó felborult. Vasárnap pedig nem messze az olaszországi Lampedusa szigetétől négy ember, két férfi és egy nő holttestére bukkantak. Mindez csupán csak néhány eset, ugyanis a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) adatai szerint 2014 óta több mint 29 ezer migráns vesztette életét az Európába tartó migrációs útvonalakon, közülük legalább 5684-en 2021 év eleje és 2022 szeptembere között hunytak el. A szervezet ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, a halálos áldozatok valós száma jóval magasabb lehet.

Afrikából Európába igyekvő illegális bevándorlók érkeznek a Kanári-szigetekhez tartozó Fuerteventura szigetére 2022. október 5-én. Fotó: MTI/EPA/EFE/Carlos de Saa 

Az áldozatok többségét – több mint húszezer embert – a Földközi-tenger hullámai nyeltek el, amely a legtöbb halálos áldozattal járó migrációs útvonalnak számít. Az itt életüket vesztő migránsok jelentős része Líbiából és Tunéziából indult, hogy Málta vagy Olaszország partjait elérje.

Ugyanakkor a többi migrációs útvonalon is jelentősen megnőtt a forgalom (lásd grafikánkat), ezzel együtt pedig az áldozatok száma is: veszélyes szállítással összefüggő járműbalesetben például 308-an vesztették életüket 2014 és 2021 között, ez időszak alatt 199 hunytak el a nem megfelelő környezeti feltételek, valamint élelem- és folyadékhiány következtében, 85-en pedig erőszak áldozatai lettek. A több mint 29 ezer azonosított áldozat nagy része szíriai, marokkói és algériai állampolgár volt, azonban 17 ezer ember esetében nem sikerült megállapítani a származási országot.

 

Noha a legtöbb európai ország az ukrajnai háború menekültjeire koncentrál, a kontinensre továbbra is erős illegális migrációs nyomás nehezedik a Földközi-tenger térségéből.

Az Ocean Viking nevű civilhajót üzemeltető SOS Méditerranée francia szervezet éppen arról számolt be szerdán, 73 embert vett a fedélzetére a hajó a Földközi-tenger vizein, közel a líbiai partokhoz – velük együtt 146-ra nőtt a hajón tartózkodó migránsok száma. A közlemény szerint négy kiskorú is van kimentettek között. A bejelentésre éppen azt követően került sor, hogy kedden Matteo Piantedosi, az új olasz jobboldali kormány belügyminisztere rendelettel nemet mondott az Ocean Viking és a Humanity 1 nevű NGO-hajók kikötésére.

A jelenleg a Földközi-tengeren tartózkodó hajók tevékenysége nincs összhangban az európai és az olasz jogszabályokkal, ami a biztonságot és a határok védelmét illeti, valamint az illegális bevándorlás elleni fellépést

– indokolta döntését Piantedosi az MTI értesülései szerint.

A Giorgia Meloni vezette kormány beiktatása óta az Ocean Viking és a Humanity 1 a két első olyan hajó, amely Olaszország partjai felé tarthat, a belügyminiszter azonban a nemzetbiztonság védelme érdekében fenntartja magának a jogot, hogy megtiltsa a két hajó belépését az olaszországi felségvizekre.

A hajókat működtető civil szervezetek egyébként egyre több kritikát kapnak, mondván, elősegítik az illegális migrációt. Bírálóik szerint ugyanis azt az üzenetet sugallják az Európába tartó migránsoknak, hogy jöjjenek, hiszen úgyis kimentik és a kontinens partjaira szállítják őket.

Olaszországban továbbra is súlyos problémákat okoz az illegális migránsok elszállásolása. Két héttel ezelőtt az ország északkeleti felében fekvő Trieszt lakosai közül több százan kérték arra a hatóságokat, hogy biztosítsanak menedéket a város utcáin élő bevándorlóknak. A trieszti menekültközpont azonban megtelt, nem tud több migránst elszállásolni biztonságosan.

Borítókép: Az SOS Méditerranée civil szervezet 2018. augusztus 13-án közreadott felvételén Európába igyekvő afrikai bevándorlók integetnek a szervezet munkatársainak, mielőtt felveszik őket a közelben várakozó Aquarius mentőhajóra a Földközi-tengeren augusztus 10-én (Fotó: MTI/EPA/SOS Méditerranée/Guglielmo Mangiapane)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.