időjárás 4°C Stefánia 2022. november 28.
logo

Rendelet írja elő az EU-ban a népességre és a lakásokra vonatkozó adatok felvételét

Forrás: V4NA hírügynökség
2022.10.05. 11:34 2022.10.05. 11:42
Rendelet írja elő az EU-ban a népességre és a lakásokra vonatkozó adatok felvételét

Az Európai Unió csaknem tizenöt éve döntött arról, hogy a tagországoknak mikor és milyen adatokat kell összegyűjtenie a lakosságról és az otthonaikról.

Az Európai Bizottság 2008-ban döntött arról, hogy kötelezővé teszi a nép- és lakásszámlálásokat a tagállamok számára. Ezek az adatszolgáltatások az európai statisztikai jogszabályokon alapulnak, amelyek meghatározzák a legfontosabb statisztikai területeket, valamint az uniós országok által készítendő adatokat – olvasható a V4NA nemzetközi hírügynökség beszámolójában.

 

 

Az uniós országoknak be kell nyújtaniuk a népességre vonatkozó adatokat, például azt, hogy milyen demográfiai, társadalmi és gazdasági jellemzői vannak az egyes háztartásoknak és személyeknek, erről a lehető legszélesebb körben kell megkérdezni az embereket.

 

A tagországok kötelesek arra is adatot gyűjteni, hogy az emberek milyen körülmények között élnek az otthonaikban, ezt országos, regionális és helyi szintekre is külön le kell vetíteni az Európai Bizottság számára.

 

Ahhoz, hogy az EU képes legyen regionális, társadalmi és környezetvédelmi politikáinak fejlesztésére, összehasonlítható és megbízható adatokkal kell rendelkeznie a lakosság és az emberek főbb családi, társadalmi, gazdasági és lakóhelyi jellemzői tekintetében

 

– olvasható az uniós rendelet összefoglalójában.

A nép- és lakásszámlálás során természetesen minden uniós országnak biztosítani kell az adatvédelmi követelmények teljesítését. Vannak olyan adatok, amelyek titoktartási kötelezettség alá esnek, ilyen esetben az erről szóló hatályos uniós jognak megfelelően kell eljárniuk.

A tagországok azt maguk dönthetik el, hogy milyen módszertan alapján bonyolítják le a nép- és lakásszámlálásokat, az Európai Bizottság azonban – szorosan együttműködve az adott ország hatóságaival – különböző ajánlásokat fogalmaz meg ennek kapcsán.

Az Európai Unióban több országban is tavaly tartották volna a népesség- és lakásszámlálást, a koronavírus-járvány miatt azonban sok tagállamban 2022-re halasztották a felmérést, így többek között Németországban, Magyarországon és Írországban is idén tartják – a magyarok éppen ezekben a hetekben válaszolhatnak a kérdésekre.

A tudósítás eredetileg a V4NA nemzetközi hírügynökség oldalán jelent meg.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: MTI/Balázs Attila)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.