A balti államok készek megvédeni a NATO teljes területét

A Lengyelországba csapódott két rakéta miatt Varsó nemzetbiztonsági ülést hívott össze. Moszkva cáfolta, hogy orosz rakéták lettek volna.

Magyar Nemzet
2022. 11. 15. 21:08
null
Herszoni terület, 2022. november 7. 2022. november 7-én közreadott képen ukrán katonák amerikai nagy mozgékonyságú rakétatüzérségi rendszerrel (HIMARS) tüzelnek a Herszoni területen november 5-én. MTI/EPA/Hannibal Hanschke Fotó: Hannibal Hanschke
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„A Lengyelországból érkező hírek nagyon aggasztók. Egyeztetünk Varsóval és a többi szövetségesünkkel. Észtország készen áll megvédeni a NATO-területek minden négyzetcentiméterét. Együttérzünk lengyel barátainkkal” – olvasható az észt külügyminiszter Twitter-posztjában.

„Együtt érzünk lengyel barátainkkal. Oroszország már nemcsak ártatlan civileket, hanem NATO-területeket is céloz. Lettország teljes mellszélességgel kiáll Lengyelország mellett” – írta a lett védelmi miniszter a Twitteren. A litván miniszterelnök is hasonló szavakkal állt ki Varsó mellett.

Annak ellenére, hogy az AP hírügynökség egy amerikai hírszerzőforrásra hivatkozva korábban azt állította, hogy a becsapódott rakéták orosz, és nem ukrán légvédelmi-elhárító rakéták voltak, az amerikai védelmi minisztérium (Pentagon) szóvivője, Patrick Ryder a Reuters hírügynökségnek úgy fogalmazott „nincsenek információink arról, hogy ezek valóban orosz rakéták voltak, alaposabban meg kell vizsgálnunk a helyzetet”.

A Kelly O’Donnell, a Fehér Ház magas rangú tisztviselője ugyancsak a Pentagon állításait erősítette meg. „Nem tudjuk megerősíteni a híreszteléseket. A helyszínen kell kiderítenünk, hogy pontosan mi az igazság. Ezen jelenleg is dolgozunk” – fogalmazott. 

Az orosz védelmi minisztérium közleményében cáfolta azokat a híreket, hogy orosz rakéták csapódtak volna be lengyel területeken.

Mariusz Gierszewski, a lengyel ZET rádió munkatársa – aki elsőnek számolt be az incidensről – úgy fogalmazott, hogy a rakéták valószínűleg az ukrán légvédelmi elhárító rakéták maradványai.

A lengyel miniszterelnök Mateusz Morawiecki az ügy kapcsán rendkívüli nemzetbiztonsági ülést hívott össze este kilenc órára. 

Hasonlóan tett Orbán Viktor miniszterelnök is. A Védelmi Tanács ülése este nyolc órakor kezdődött el.

 

Borítókép: 2022. november 7-én közreadott képen ukrán katonák amerikai nagy mozgékonyságú rakétatüzérségi rendszerrel (HIMARS) tüzelnek a Herszoni területen november 5-én (Forrás: MTI/EPA/Hannibal Hanschke)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.