A visegrádi országok saját kezükbe veszik a sorsukat

– Várhatóan nem fog szűnni a dezinformációs nyomás a V4-eken, amely mérgezni igyekszik a kölcsönös bizalmat. Ez ellen a legjobb védekezés, ha minden szinten közvetlenül folyik a párbeszéd – nyilatkozta a V4-es kormányfők kassai csúcstalálkozóját megelőzően a Magyar Nemzetnek Rosonczy-Kovács Mihály Lengyelország- és Olaszország-szakértő, a Nézőpont Intézet külügyi igazgatója.

2022. 11. 24. 5:50
null

– Várhatóan nem fog szűnni a dezinformációs nyomás a V4-eken, amely mérgezni igyekszik a kölcsönös bizalmat. Ez ellen a legjobb védekezés, ha minden szinten közvetlenül folyik a párbeszéd – nyilatkozta a V4-es kormányfők kassai csúcstalálkozóját megelőzően a Magyar Nemzetnek Rosonczy-Kovács Mihály Lengyelország- és Olaszország-szakértő, a Nézőpont Intézet külügyi igazgatója.

– A találkozó nemcsak azt fogja üzenni a világnak, hogy a közép-európai vezetők igyekeznek legalább részben saját kezükbe venni a sorsukat, Európának is példát ad – fogalmazott Rosonczy-Kovács Mihály a visegrádi országok miniszterelnökeinek csütörtöki csúcstalálkozójával kapcsolatban. A szakértő szerint a V4-es tárgyalásoknak az is kell hogy a célja legyen, hogy a világpolitikában hallhatóvá váljon Európa hangja, megjelenjen az európai érdekképviselet.

Rosonczy-Kovács Mihály elmondta, a kassai csúcstalálkozó legfontosabb témája a biztonságpolitika, hiszen négy olyan NATO-tagország vezetője találkozik, amelyből három is határos a megtámadott Ukrajnával, így a többi tagállamnál jobban fenyegeti őket a háborúba sodródás veszélye.

Véleménye szerint a múlt hét keddi, lengyelországi rakétabaleset után mindenkiben tudatosulhatott, hogy jóval nagyobb ez a veszély, mint azt addig hitték. – A lengyelek a múlt héten meggyőződhettek róla, hogy minden szövetségesükre számíthatnak. Magyarországra a történelem során mindig számíthattak – tette hozzá a szakértő.

Az álláspontok jelenleg különböznek a háború lezárására vonatkozóan, de talán lehet őket valamelyest közelíteni. Arra számíthatunk, hogy Orbán Viktor kormányfő mindent el fog követni az eszkaláció megakadályozásáért, a vérontás lezárásához való közeledésért

– hangsúlyozta. A külügyi igazgató hozzáfűzte: a háború vége Európa gazdaságának is az érdeke, ezért a találkozó témái között várhatóan kiemelt helyen szerepel majd az energetikai kihívás és infláció kérdése is. A szakértő szerint feltehetően ütköznek majd a szankciókra vonatkozó nézetek.

Arra a kérdésünkre, valóban okozott-e törést az ukrajnai háború a négy ország egységében, Rosonczy-Kovács Mihály elmondta: a háború végére vonatkozó eszközvita van Budapest és Varsó között, a két másik, koalíciós feszültségekkel is terhelt kormány igazodik a fősodorhoz. Ugyanakkor fontos látni, hogy 

a V4-ek kovászát adó magyar–lengyel együttműködést illetően sokszor a globalista orgánumok közvetítették egymás álláspontját.

Kitért rá: ezek az orgánumok korábban is a közép-európai szövetség szétveréséért tevékenykedtek, a háború kirobbanása utáni dezinformációs aktivitásuk is ezt a célt szolgálta.

Várhatóan nem fog szűnni a dezinformációs nyomás a V4-eken, amely mérgezni igyekszik a kölcsönös bizalmat. Ez ellen a legjobb védekezés, ha minden szinten közvetlenül folyik a párbeszéd

– hangsúlyozta Rosonczy-Kovács Mihály.

– Az orosz–ukrán háborúnak úgy biztonsági, mint energetikai szempontból egyik legjobban kitett régió vezetői nem engedhetik meg maguknak, hogy ne egyeztessenek közvetlenül egymással – emelte ki. Hozzátette: Mateusz Morawiecki már augusztusban szorgalmazta a visszatértést a V4-ekhez, a szavakat pedig most tettek követik, amiben szerepe lehetett annak is, kitől milyen magatartást tapasztaltak a lengyelek azokban az órákban, amikor nem lehetett kizárni, hogy megtámadták őket.

Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia miniszterelnökei a háború kirobbanása óta először tartanak csúcstalálkozót. A V4-es országok házelnökei szintén ezen a héten találkoztak volna személyesen, ám a cseh parlament mindkét házának elnöke lemondta az összejövetelt az orosz–ukrán háborúval kapcsolatos magyar álláspontra hivatkozva. Petr Fiala cseh miniszterelnök ugyanakkor védelmébe vette hazánkat és a V4-eket, közölve, hogy ő megjelenik a kassai csúcstalálkozón.

– Sokkal lényegesebb a kormányfő viselkedése, Petr Fiala láthatóan sokkal felelősségteljesebb politikus, mint némely koalíciós társa – fogalmazott ezzel kapcsolatban Rosonczy-Kovács Mihály.

Borítókép: a visegrádi vezetők 2022. márciusi találkozójukon (Forrás: Facebook)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.