időjárás 1°C Balázs 2023. február 3.
logo

Elégedetlenek a tagállamok az unió migrációs politikájával

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.11.12. 19:27 2022.11.12. 19:37
Elégedetlenek a tagállamok az unió migrációs politikájával

Elégedetlen az uniós migrációkezelés szigorával négy EU-tagország: Olaszország, Görögország, Málta és Ciprus, szerintük túl nagy terhet ró rájuk, emiatt szombaton követelték az Európai Bizottság beavatkozását. Belügyminisztereik közös nyilatkozatukban hangsúlyozták, hogy a teherviselés aránytalanságát érintő panaszuk ellenére továbbra is eleget akarnak tenni nemzetközi kötelezettségeiknek és az uniós szabályoknak. 

Emlékeztettek arra, hogy a tagországok júniusban Luxemburgban megállapodtak egy önkéntes szolidaritási mechanizmus megalkotásában, amelynek keretében az első évben tízezer ember helyezhető át a migrációs frontországokból a többiekbe, de a négy panaszos tagország szerint ennek a mechanizmusnak a működése kiábrándító. 

Panaszuk szerint a mechanizmus lassú, és a tízezer fős keret nagyon kevés ahhoz képest, ahány illegális bevándorló az idén eljutott ezekbe az országokba a Földközi-tengeren keresztül. Ez a négy ország és még Spanyolország is évek óta követeli, hogy a migránsok elosztása kötelező legyen az EU-ban.

A négy ország elítéli azt a gyakorlatot, hogy csak ők lehetnek az első belépési pontok az EU-ban, és hibáztatják azokat a civil szervezeteket, amelyeknek a magánhajói a nemzeti hatóságoktól teljesen függetlenül tevékenykedhetnek a tengeren. Követelik, hogy minden tagország, amely megengedi, hogy mentő civil hajó a zászlajával közlekedjen, kötelezően gyakoroljon joghatóságot és ellenőrzést a hajók tevékenysége felett. A négy ország követeli, hogy az Európai Bizottság kezdeményezze a migráció kezelését és a mentőhajók feletti ellenőrzés megteremtését célzó újabb tárgyalások elindítását.

Borítókép: Illegális bevándorlók a migránsok Európába szállítására szakosodott SOS Méditerranée nemzetközi nem kormányzati szervezet által működtetett, most Franciaország felé tartó Ocean Viking norvég teherhajó fedélzetén, a Földközi-tengeren 2022. november 10-én, miután a francia belügyminiszter bejelentette, hogy kiköthetnek a dél-franciaországi Toulon haditengerészeti támaszpontján. Előzőleg az olasz hatóságok nem engedélyezték a hajó kikötését Szicíliában (Fotó: MTI/AP/Vincenzo Circosta)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.