időjárás 4°C Adél 2023. január 29.
logo

Élesedik a vita a schengeni bővítéséről

Pataky István (Marosvásárhely)
Forrás: MTI
2022.11.22. 06:30 2022.11.22. 14:32
Élesedik a vita a schengeni bővítéséről

Egyre bővül azon uniós országok köre, amelyek ellenzik vagy fenntartással kezelik Románia, Bulgária és Horvátország schengeni csatlakozását. Néhány hete még csak Hollandia tűnt a román törekvés egyetlen akadályának, azóta azonban Ausztria és Svédország is jelezte: nem ígér zöld jelzést Bukarestnek.

Gerhard Karner osztrák belügyminiszter többször is azzal érvelt, hogy a balkáni útvonalon Közép-Európába érkező migránsok miatt ellenzi a schengeni övezet bővítését. A kijelentés azért meglepő, mert a román határőrség az ország déli határán eddig hatékonyan tette a dolgát, ráadásul nem az az illegális bevándorlók fő útvonala. Pavel Popescu, a kormányzó Nemzeti Liberális Párt (PNL) politikusa Facebook-bejegyzésben fejtette ki véleményét.

Ha ne adj’ isten Románia nem lép be a schengeni övezetbe az év végéig, akkor elmondom, mit fogok tenni én, egyszerű parlamenti képviselő: mostani mandátumom utolsó két évét annak szentelem, hogy törvényhozói és politikai vonalon a Romániában jelen lévő osztrákokat és hollandokat vegyem célba

 – fogalmazott Popescu. Hozzátette: parlamenti kollégáinak jó része készen áll csatlakozni hozzá. A bejegyzéshez fűzött kommentek túlnyomó többsége is támogatja a PNL-képviselő álláspontját.

Victor Negrescu szociáldemokrata európai parlamenti képviselő aggasztónak tartja az osztrák belügyminiszter kijelentését. Szerinte Bécs végül mégis támogatni fogja Romániát, mivel nagyon jó a gazdasági együttműködés. – Ausztria álláspontja kissé eltért a belügyminiszter álláspontjától – emlékeztetett Negrescu. 

Hollandia volt az első ország, amely inkább elutasító hangnemben nyilatkozott Románia schengeni csatlakozásával kapcsolatban. 

Később a svéd ellenzék jelezte: nem szavazza meg a parlamentben a román tagságot, holott a kisebbségi stockholmi kormány támogatja Bukarest felvételét. Mindkét ország képviselői a migrációval és a jogállamisággal kapcsolatos problémákra hivatkoztak. Bulgária, Románia és Horvátország esetleges csatlakozásáról az uniós belügyminiszterek december 8-i ülésén szavaznak.

Adrian Cioroianu volt külügyminiszter szerint az osztrák okfejtés inkább a jelenlegi tagállamok bírálata. 

Ausztria belügyminisztere azt mondta: »nem tudunk kiterjeszteni egy olyan rendszert, amely nem működik«. Csakhogy ez nem Románia, hanem a jelenlegi Schengen-tagok hibája

 – érvelt Cioroianu. Szerinte a schengeni övezet bővítése egyes országok belpolitikai kérdésévé vált a migráció kapcsán. 

George Ripa elemző a bukaresti diplomáciát kifogásolja. Mint az Adevarul című napilapnak elmondta, a román kormánynak számos lehetősége lett volna arra, hogy feltételhez kösse bizonyos projektek támogatását, halasszon, esetleg blokkoljon európai kezdeményezéseket. – Azon kevés országok közé tartozunk, amelyek nem érvényesítik nemzeti érdekeiket Brüsszelben – mondta az elemző.

Borítókép: A román–moldáv határ (Fotó: Daniel Mihailescu)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.