Élesedik a vita a schengeni bővítéséről

Hollandia után Ausztria és Svédország is jelezte: nem ígér zöld jelzést Bukarestnek.

Forrás: MTI2022. 11. 22. 6:30
ROMANIA-MOLDOVA-EU-SHENGEN Fotó: DANIEL MIHAILESCU
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyre bővül azon uniós országok köre, amelyek ellenzik vagy fenntartással kezelik Románia, Bulgária és Horvátország schengeni csatlakozását. Néhány hete még csak Hollandia tűnt a román törekvés egyetlen akadályának, azóta azonban Ausztria és Svédország is jelezte: nem ígér zöld jelzést Bukarestnek.

Gerhard Karner osztrák belügyminiszter többször is azzal érvelt, hogy a balkáni útvonalon Közép-Európába érkező migránsok miatt ellenzi a schengeni övezet bővítését. A kijelentés azért meglepő, mert a román határőrség az ország déli határán eddig hatékonyan tette a dolgát, ráadásul nem az az illegális bevándorlók fő útvonala. Pavel Popescu, a kormányzó Nemzeti Liberális Párt (PNL) politikusa Facebook-bejegyzésben fejtette ki véleményét.

Ha ne adj’ isten Románia nem lép be a schengeni övezetbe az év végéig, akkor elmondom, mit fogok tenni én, egyszerű parlamenti képviselő: mostani mandátumom utolsó két évét annak szentelem, hogy törvényhozói és politikai vonalon a Romániában jelen lévő osztrákokat és hollandokat vegyem célba

 – fogalmazott Popescu. Hozzátette: parlamenti kollégáinak jó része készen áll csatlakozni hozzá. A bejegyzéshez fűzött kommentek túlnyomó többsége is támogatja a PNL-képviselő álláspontját.

Victor Negrescu szociáldemokrata európai parlamenti képviselő aggasztónak tartja az osztrák belügyminiszter kijelentését. Szerinte Bécs végül mégis támogatni fogja Romániát, mivel nagyon jó a gazdasági együttműködés. – Ausztria álláspontja kissé eltért a belügyminiszter álláspontjától – emlékeztetett Negrescu. 

Hollandia volt az első ország, amely inkább elutasító hangnemben nyilatkozott Románia schengeni csatlakozásával kapcsolatban. 

Később a svéd ellenzék jelezte: nem szavazza meg a parlamentben a román tagságot, holott a kisebbségi stockholmi kormány támogatja Bukarest felvételét. Mindkét ország képviselői a migrációval és a jogállamisággal kapcsolatos problémákra hivatkoztak. Bulgária, Románia és Horvátország esetleges csatlakozásáról az uniós belügyminiszterek december 8-i ülésén szavaznak.

Adrian Cioroianu volt külügyminiszter szerint az osztrák okfejtés inkább a jelenlegi tagállamok bírálata. 

Ausztria belügyminisztere azt mondta: »nem tudunk kiterjeszteni egy olyan rendszert, amely nem működik«. Csakhogy ez nem Románia, hanem a jelenlegi Schengen-tagok hibája

 – érvelt Cioroianu. Szerinte a schengeni övezet bővítése egyes országok belpolitikai kérdésévé vált a migráció kapcsán. 

George Ripa elemző a bukaresti diplomáciát kifogásolja. Mint az Adevarul című napilapnak elmondta, a román kormánynak számos lehetősége lett volna arra, hogy feltételhez kösse bizonyos projektek támogatását, halasszon, esetleg blokkoljon európai kezdeményezéseket. – Azon kevés országok közé tartozunk, amelyek nem érvényesítik nemzeti érdekeiket Brüsszelben – mondta az elemző.

Borítókép: A román–moldáv határ (Fotó: Daniel Mihailescu)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.