Hortay Olivér: Fontos mérföldkő a bukaresti megállapodás

A román sajtóban nagy visszhangot kapott Orbán Viktor kijelentése.

null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Négyoldalú megállapodás született Bukarestben, melynek eredményeként Magyarország Azerbajdzsánból Grúzián és Románián keresztül, egy új vezetéken zöld villamos energiát tud majd importálni a jövőben. Az elsősorban szél- és napenergia-termelésből Azerbajdzsánból villamos energiát szállító, tenger alatti vezeték 1195 kilométer hosszúságú lesz, ami gyors internetes adatátvitelre alkalmas optikai kábellel is összeköti majd Romániát és Grúziát. Kapacitása eléri az 1000 megawattot. A szerződést szombaton, Bukarestben Orbán Viktor mellett Nicolae Ciuca román kormányfő, Ilham Aliyev azerbajdzsáni elnök és Irakli Garibasvili grúz miniszterelnök írta alá Ursula von der Leyen európai bizottsági elnök jelenlétében.

A magyar miniszterelnök felszólalásában azt mondta, hogy a mostani európai helyzet „olyan zavaros, amilyenre emberemlékezet óta nem volt példa”. – Véget ért az európai gazdaságtörténetének az a korszaka, amelyben olcsó nyersanyagot és energiát hoztunk be Oroszországból, cserében nyugati technológiát adtunk, és ez mindkét fél számára gazdasági növekedést és katonai biztonságot eredményezett. Új stratégia viszont nincs, ezért alakult ki stratégiai vákuum – fogalmazott Orbán Viktor. Hozzátette: ebben a helyzetben csak az innováció jelent megoldást, és a most bejelentett vezeték igazi innovatív beruházás. – Mi most a világ leghosszabb tenger alatti villamosenergia-vezetékének megépítésére készülünk. Ha harminc évvel fiatalabb lennék, azt mondanám, hogy ez az igazi rock and roll – mondta a miniszterelnök.

A projekthez az EU Global Gateway – fenntartható és megbízható digitális, energetikai és közlekedési összeköttetések kialakítására irányuló – európai stratégia részeként uniós finanszírozásra is számíthat. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter arról tájékoztatott, hogy a beruházás megvalósíthatósági tanulmányára már áprilisban megkapta a megbízást egy olasz cég, ennek 2,5 millió eurós költségét a Világbank fedezi, és a dokumentum jövő év végére el fog készülni. A projekt innentől kezdve elvileg három-négy évet vehet igénybe.

Hortay Olivér, a Századvég Konjunktúrakutató Zrt. energia- és klímapolitikai üzletágának vezetője az M1 Ma reggel című műsorában azt mondta: a megállapodással növekszik az energiapiac mozgástere.

Az energiabiztonságról érdemes úgy gondolkodni, hogy az elsődleges törekvés az energiaszuverenitás megteremtése, hogy elegendő energiát állítsunk elő magunk. Mivel Magyarország kis ország, és nincs sok szénhidrogénkészlete, számos energiahordozóból importra szorul. A második szintű törekvésnek annak kell lennie, hogy ezt a legtöbb helyről, a lehető legtöbb útvonalon szerezzük be. Ennek a törekvésnek egy fontos mérföldköve a mostani aláírás

– fogalmazott a szakértő.

A román sajtóban nagy visszhangot kapott Orbán Viktor ismételten kinyilvánított támogatása Románia Schengen-tagságával kapcsolatban. A miniszterelnök Bukarestben azt mondta, Romániát mielőbb be kell fogadni a schengeni térségbe. Hibásnak és korrigálandónak nevezte a román csatlakozást elutasító uniós döntést.

 

Borítókép: Orbán Viktor miniszterelnök Bukarestben (Forrás: Facebook)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.