Politikai egységgel küzd Dánia a válsághelyzet ellen

A jólétiállam-modell megreformálását és a védelmi kiadások növelésének felgyorsítását is célul tűzte ki a napokban megalakult új dán kormány. A rendkívüli intézkedések egy rendkívüli koalíciótól származnak, amely összefogja a bal- és a jobboldalt annak érdekében, hogy együtt legyőzzék a háború miatt Dániában is kialakult válsághelyzetet.

2022. 12. 15. 16:00
RASMUSSEN, Lars Lokke; FREDERIKSEN, Mette
Marienborg, 2022. december 14. (B-j:) Jakob Ellemann-Jensen, a liberális-konzervatív Liberális Párt (Venstre) vezetõje, Mette Frederiksen ügyvivõ dán miniszterelnök, a Szociáldemokrata Párt miniszterelnök-jelöltje és Lars Lokke Rasmussen korábbi kormányfõ, a centrista Mérsékeltek párt vezetõje sajtóértekezletet tart a hivatalos kormányfõi rezidencián, a Koppenhágától északra fekvõ Marienborgban 2022. december 14-én. Frederiksen az elõzõ este bejelentette az új dán kormánykoalíció megalakulását, amelyet hetekig húzódó koalíciós tárgyalások elõztek meg. A kabinet a szociáldemokraták, a liberálisok és a centrista Mérsékelt párt képviselõibõl fog állni, tagjai a következõ napon mutatkoznak be. MTI/EPA/Ritzau/Mads Claus Rasmussen Fotó: Mads Claus Rasmussen
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bemutatta hárompárti kormánykoalíciójának tagjait tegnap Mette Frederiksen dán kormányfő, aki több kulcsfontosságú tisztségbe is korábbi jobboldali vetélytársait nevezte ki. A november elsejei parlamenti választásokat a miniszterelnök vezette szociáldemokraták nyerték meg, akik egyedülálló módon szövetségre léptek a liberális-konzervatív Liberális Párttal és a centrista Mérsékeltekkel.

Az új kormány megalakulása ezzel véget vetett az eddig szemben álló politikai blokkok – a baloldali „vörösek” és a liberális-konzervatív „kékek” – versengésének.

Ráadásul évek óta először lesz parlamenti többsége a kormánynak, hiszen a szociáldemokraták 2019 óta kisebbségben vezették az országot más baloldali pártok támogatásával.

A miniszterelnök tegnapi bejelentése szerint a külügyi tárca élére Lars Lokke Rasmussen korábbi miniszterelnök került, aki a nemrég megalapított Mérsékeltek pártjával a politikai középen kialakult szakadékot igyekezett áthidalni. Jakob Ellemann-Jensen liberális párti vezető pedig miniszterelnök-helyettes és védelmi miniszter lesz az új kormányban. Mette Frederiksen ezzel beváltotta a választási kampány során tett ígéretét, miszerint összefogná a jobb- és a baloldalt, hogy leküzdjék az ukrajnai háború miatt Dániát is sújtó válsághelyzetet.

Egyértelmű célunk, hogy olyan döntéseket hozzunk, amelyekkel Dánia jövőjét biztosítjuk

 – fogalmazott Frederiksen, miközben ismertette az új koalíció politikai programját. Koppenhága a jólétiállam-modell megreformálást tűzte ki célul, többek között adócsökkentéssel. Bár a dán lakosok azok közé tartoznak, akik a világon a legmagasabb adókat fizetik a szociális ellátás finanszírozására, a kormány érvelése szerint ösztönözni kell a munkavállalást, mivel az ország az elmúlt négy évtized legmagasabb inflációjával néz szembe. A termelékenység növelése érdekében továbbá a hivatalos munkaszüneti napok számát tizenegyről tízre csökkentik. 

Az orosz–ukrán háború árnyékában a kormány tagjai arról is megállapodtak, hogy a tervezettnél három évvel korábban, 2030-ig a bruttó hazai termék (GDP) két százalékára növelik a védelmi kiadásokat, összhangban a NATO követelményeivel. A politikai blokkokon átívelő koalíció a migráció kérdésében is hamar megtalálta a közös hangot.

Úgy tűnik, a kormány folytatja a korábbi baloldali vezetés bevándorláspolitikáját, amely évek óta az egyik legszigorúbb Európában. 

Az előző kormány tárgyalásokba kezdett Ruandával egy olyan eljárás kidolgozásáról, amelynek során a közép-afrikai országba helyeznék át a Dániába érkező menedékkérőket. Az Európán kívüli menedékközpont felállításáról a mostani vezetés sem tett le, csupán annyiban módosított az ötleten, hogy azt az Európai Unió égisze alatt vinné véghez. – Más uniós tagországokkal vagy magával az Európai Unióval együtt szeretnénk egy új menekültügyi rendszert kialakítani – hangsúlyozta Mette Frederiksen. 

 

Borítókép: Jakob Ellemann-Jensen, a liberális-konzervatív Liberális Párt (Venstre) vezetője, Mette Frederiksen dán miniszterelnök és Lars Lokke Rasmussen korábbi kormányfő, a centrista Mérsékeltek párt vezetője sajtóértekezletet tart a hivatalos kormányfői rezidencián, a Koppenhágától északra fekvő Marienborgban 2022. december 14-én (Fotó: MTI/EPA/Ritzau/Mads Claus Rasmussen)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.