időjárás 2°C Adél 2023. január 29.
logo

Vizsgálatot kezdeményez a holland király az uralkodóház gyarmatosító szerepéről

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.12.07. 12:53 2022.12.07. 13:34
Vizsgálatot kezdeményez a holland király az uralkodóház gyarmatosító szerepéről

Vilmos Sándor holland király független tanulmány elkészítését rendelte el az Orániai–Nassaui-ház Hollandia gyarmati történelmében betöltött szerepéről – írta az NlTimes hírportál szerdán.

A holland kormány információs szolgálata szerint a kutatás három évig tart majd, és a XVI. század végétől a posztkoloniális korszakon át egészen napjainkig terjedő időszakot öleli fel.  A tanulmányt a leideni egyetem fogja készíteni Gert Oostindie, a gyarmati és posztkoloniális történelem szakértője által vezetett bizottság felügyelete mellett.

A múlt alapos ismerete elengedhetetlen ahhoz, hogy a történelmi tényeket és fejleményeket megértsük, és a lehető legvilágosabban és legőszintébben szembe tudjunk nézni emberekre és közösségekre gyakorolt hatásukkal

– idézte a közlemény a királyt. Vilmos Sándor fontosnak tartja továbbá, hogy a kutatás eredményei mindenki számára hozzáférhetőek legyenek.

Gert Oostindie, a kutatást vezető történész 2006-ban Gyöngyök és a Korona címmel könyvet adott ki az Orániai–Nassaui-ház gyarmatokhoz fűződő viszonyáról. A professzor a NOS közszolgálati televíziós csatornának úgy nyilatkozott, hogy Vilmos Sándor felmenői minden valószínűséggel rabszolgatartók voltak, és a Nyugat-indiai Társaságon keresztül részt vettek a transzatlanti rabszolga-kereskedelemben is.

Ez önmagában nem meglepő, mivel ők voltak az elit és a vezetők, de hogy pontosan mennyi hasznot húztak a rabszolga-kereskedelemből, azt nem lehet még tudni

– tette hozzá.

A holland kormány a múlt hónapban bejelentette, hogy december 19-én hivatalosan is bocsánatot kér Hollandia gyarmati múltja miatt. A bocsánatkéréseket a kabinet különböző tagjai fogják felajánlani Hollandiában, Suriname-ban és a Holland Antillákon.

Ugyancsak novemberben a kormány információs szolgálata közölte, hogy szakértői vizsgálatot indítanak a királyi ház gyűjteményeiben található gyarmati műtárgyak eredetét illetően. Egy különbizottság a becslések szerint 10 ezer műtárgyat fog megvizsgálni, hogy kiderítse, hogy ezek törvényesen vannak-e az Orániai–Nassaui-ház birtokában.

 

Borítókép: Vilmos Sándor holland király David Grossman izraeli író kitüntetésén az amszterdami királyi palotában (Fotó: ANP MAG/ANP via AFP/Ramon van Flymen)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.