Az eddigi legtöbb halálos áldozatot követelő kolerajárvány pusztít Dél-Afrikában

Több mint ezer halálos áldozata van Malawiban a 2022 márciusa óta tartó kolerajárványnak – jelentette be az dél-afrikai ország egészségügyi minisztériuma. Az Egészségügyi Világszervezet szerint ez a legtöbb halálos áldozattal járó kolerajárvány, ami valaha Malawiban kitört.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 01. 25. 12:58
null
Harare, 2018. szeptember 19. Koleragyanús betegek a hararei Beatrice kórház udvarán 2018. szeptember 19-én. Emmerson Mnangagwa zimbabwei elnök rendkívüli állapotot rendelt el, miután a kolerában elhunytak száma az elmúlt két hétben 18-ról 31-re emelkedett, és több mint hatezren megbetegedtek. A betegség azt követõen ütötte fel a fejét a dél-afrikai országban, hogy Harare külvárosában több szennyvízelvezetõ megrongálódott, és a lakosok által használt kutak vize szennyezetté vált. (MTI/EPA/Aaron Ufumeli) Fotó: Aaron Ufumeli
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Malawi egészségügyi minisztériuma azt közölte, a fertőző betegségben elhunytak száma keddre elérte az 1002-t. Tavaly március óta eddig 30 621-e fertőződtek meg, a legtöbb haláleset Lilongwében és Blantyre-ben történt. Ezért ezekben a nagyvárosokban a közelmúltban ismét megnyitották a járvány terjedésének megakadályozása érdekében bezárt iskolákat. 

Az ENSZ tavaly novemberig csaknem hárommillió adag szájon át adható vakcinát küldött Malawiba, de az egészségügyi tárca szóvivője szerint azokat már felhasználták. Emlékeztetett: mivel a kolera elleni oltóanyagnak a világon csak egy gyártója van, ez megnehezíti a beszerzést. Emellett az ország lakosai közül sokan vallási okokból utasítják el az oltást. 

Az egészségügyi tárca a közleményében a higiéniai szabályok betartására, az alapos kézmosásra és fertőtlenítésre hívta fel a figyelmet. A halottakat ugyanis a helyi szokások szerint a családtagok mosdatják, akik később a torra szánt ételt is készítik, és nem megfelelően fertőtlenítenek, ezért a kolerás esetek száma a temetések után sokszor emelkedik. Legutóbb 2001–2002-ben volt hasonló helyzet, amikor 968-an haltak meg kolerában a dél-afrikai országban. 

A kolerafertőzést baktériummal szennyezett víz vagy élelmiszer okozhatja, a betegség hasmenéssel és hányással jár, főleg a kisgyermekekre veszélyes. Kolerában évente 1,3–4 millióan szenvednek, a betegség közel 143 ezer ember halálát okozhatja évente. 

Az Egészségügyi Világszervezet, a WHO tavaly szeptemberben arra hívta fel a figyelmet, hogy a kolera világszerte egyre több helyen üti fel a fejét az évekig tartó csökkenő esetszám után. A világszervezet a szegénységgel, a háborús konfliktusokkal és a klímaváltozással magyarázta ezt.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, az ENSZ humanitárius szervezeteinek idén mintegy 51,5 milliárd dollárra lesz szükségük, ami 25 százalékos növekedést jelent 2022-höz képest. Ez az összeg fedezné a legkiszolgáltatottabb helyzetben lévő 230 millió, 68 országban élő ember megsegítését. Az ENSZ rámutatott: a humanitárius szükségletek, amelyek a Covid–19-világjárvány után tetőztek, azóta sem csökkentek. Halálos aszályok és árvizek szedik áldozataikat Pakisztántól Afrikáig, Az ukrajnai háborúnak egyre több áldozata van, világszerte több mint százmillió ember kényszerül lakóhelye elhagyására – részletezték. Hozzátették: az egészségügy is nyomás alatt áll világszerte, mivel a Covid–19 és a majomhimlő-fertőzés (mpox) továbbra is szedi áldozatait, az ebola Ugandában ismét felbukkant, és világszerte több kolerajárvány is kitört, a többi között Szíriában és Haitin.

Borítókép: Kolerások Dél-Afrikában (Fotó: MTI/EPA/Aaron Ufumeli) 
    
    
   

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.