Az igazság órája: hazánknak nem érdeke a blokkosodás, mert a kereskedelem főútvonalán található

A KARC FM és az Alapjogokért Központ közös műsorának vendége Tóth Erik, az elemzőintézet kutatási igazgatója és Koskovics Zoltán geopolitikai elemző voltak. A műsor témái pedig az orbáni geopolitikai és gazdaságstratégiai vízió, az egyre aggasztóbb migrációs helyzet, valamint az volt, hogy gyermekek számára dolgozott ki nemváltást lehetővé tevő stratégiát Joe Biden amerikai elnök volt államtitkára.

Magyar Nemzet
Forrás: KARC FM2023. 01. 16. 18:04
BIDEN, Joe
Nusa Dua, 2022. november 15. Joe Biden amerikai elnök a világ 19 legfejlettebb gazdaságú és vezetõ feltörekvõ országát, valamint az Európai Uniót tömörítõ húszas csoport, a G20 csúcstalálkozójának ülésén az indonéziai Bali szigetén fekvõ Nusa Dua luxusüdülõhelyen 2022. november 15-én. MTI/EPA/AFP pool/Bay Ismoyo Fotó: Bay Ismoyo
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Átfogó előadásban ismertette Magyarország következő évtizedre szóló gazdaságstratégiáját Orbán Viktor miniszterelnök a Széll Kálmán Alapítvány karácsonyi vacsoráján – kezdte a beszélgetést Czirják Imre szerkesztő-műsorvezető, majd vendégeitől azt kérdezte, szerintük mik a Magyarország előtt álló legnagyobb kihívások?

Tóth Erik, az Alapjogokért Központ kutatási igazgatója válaszában visszanyúlt Orbán Viktor miniszterelnökké választásakor megfogalmazott expozéjához, amikor is a kormányfő azt mondta, „a veszélyek korába léptünk.”

– Ez nyilvánvalóan, józan paraszti ésszel beláthatóan is igaz, hiszen itt van mögöttünk a koronavírus-járvány, itt van most a háború, és a háború nyomán a szankciós politika okozta energiaválság. Ez utóbbinak köszönhetően pedig beléptünk a magas infláció korszakába, és akkor itt van még a 2023-as év legnagyobb kihívása, az európai recesszió réme

– mondta a kutatási vezető.

– Egy ilyen helyzetben minden felelős vezető azon gondolkodik, hogyan lehet ezt elkerülni vagy azt az előnyünkre fordítani: ebben áll az új vagy talán nem is annyira új, hanem finomhangolt magyar stratégia, amelynek kiindulópontja a magyar nemzeti érdek – jelentette ki Tóth Erik.

– Röviden összefoglalva, a miniszterelnök stratégiai víziójának célja az, hogy Magyarország ebben a rendkívül nehéz időszakban képes legyen kitörni a közepes fejlettségű országok köréből, és képes legyen arra, hogy csatlakozzon a fejlett országok köréhez – fogalmazott a miniszterelnöki geopolitikai-gazdasági vízióról a központ kutatási igazgatója.

A magyarokban és egyébként az összes rendszerváltást követő kormányzatban meglévő akarat, hogy Magyarország érje utol fejlettség tekintetében a nyugati államokat, Ausztriát és más fejlettebb országokat, egyfajta lökést kapott 2010-et követően, amikor az Orbán-kormány újraiparosítási stratégiája elindult, hangsúlyozta Tóth.

– Az elmúlt tíz-tizenkét évben tehát volt egy folyamatos, jól meghatározható felzárkózási stratégia – mondta a központ kutatási igazgatója.

Az Orbán Balázs interpretálásában megjelent miniszterelnöki vízióról Tóth Erik pedig azt mondta, „nem blokkokat kell választani, hanem a blokkokat kell összekötni, de nemcsak nyugat–keleti, hanem észak–déli irányokban is”, és erre azt a hozzá közel álló példát hozta Tóth, hogy a BMW debreceni gyára egy nyugati autógyártó vállalkozás, amely a szintén a városba települő kínai CATL akkumulátorait fogja az elektromos autóinak előállításához fölhasználni. – Gondolkodjunk el ezen egy pillanatra geopolitikai értelemben, Magyarország tehát föl tudott építeni egy hidat – hívta fel a figyelmet a nyugat–keleti összekapcsolódásra a központ kutatási igazgatója.

– Ha egy olyan világban élünk, ahol nagyobb a nyitottság egymás országai iránt, akkor Magyarország a kereskedelem és a kultúra főútvonalán található. Abban az esetben viszont, ha kialakul újra a blokkosodás, akkor Magyarország könnyen a Nyugat perifériájára szorulhat

– hívta fel a figyelmet Koskovics Zoltán, az Alapjogokért Központ geopolitikai elemzője. – Ez nem egy kellemes pozíció, és egyáltalán nem előnyös – hangsúlyozta, aki azt is kiemelte, hazánknak az áll érdekében, hogy megőrizhesse kereskedelmi kapcsolatait a formálódóban lévő keleti erődítményekkel is, abban az esetben is, ha Magyarország erőteljes nyomás alatt van, hogy számolja fel ezeket.

A teljes műsor ide kattintva hallgatható vissza.

Borítókép: Joe Biden amerikai elnök (Fotó: MTI/EPA/AFP pool/Bay Ismoyo)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.