Donald Trump után most Joe Biden ellen is vizsgálat indul

A Fehér Ház „hanyagságra” hivatkozva próbálja védeni, hogy legutóbb Joe Biden amerikai elnök garázsában titkosított iratokat találtak. Szakértők szerint ez a stratégia keveseket fog meggyőzni, és már a demokraták is érzik, hogy ez egy nagyon kellemetlen ügy. Időközben az igazságügyi miniszter megbízta Robert Hur jogászt a Biden-ügy kivizsgálásával, így olyan egyedülálló pillanat érkezett el az amerikai történelemben, amikor egyszerre folyik vizsgálat a jelenlegi elnök és közvetlen elődje ügyében is.

2023. 01. 13. 20:31
null
US President Joe Biden reads a document before a EU - US summit at the European Union headquarters in Brussels on June 15, 2021. (Photo by Brendan Smialowski / AFP) Fotó: Brendan Smialowski / AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Védhetetlen, ha valaki a garázsában, az autója mellett tárol minősített iratokat – nyilatkozta a Fox News amerikai hírcsatornának Jonathan Turley alkotmányjogi szakértő péntek reggel a Joe Biden amerikai elnökkel kapcsolatos legújabb botrány kapcsán. Mint ahogy lapunk is beszámolt róla, a Penn–Biden Centerben lévő egykori irodáján kívül a minap az elnök delaware-i otthonában is titkosított iratokra bukkantak, amelyek alelnöki idejéből valók.

Az ügy kapcsán a Fehér Ház védekezésbe kezdett, azt állította, hogy a megtalált titkosított iratok csupán „hanyagságból” kerültek rossz helyre.

Az adminisztráció sajtótitkára, Karine Jean-Pierre „folyamatban lévő vizsgálatra” hivatkozva nem válaszolt az azt firtató újságírói kérdésekre, hogy kik fértek hozzá a dokumentumokhoz, és a garázson és az irodán kívül hol tárolták még azokat.

Az elnök fiának, Hunter Bidennek például hozzáférése lehetett az iratokhoz, aki ellen a republikánusok az Ukrajnában folytatott „illegális lobbitevékenysége és korrupciós ügye” miatt egyébként is kongresszusi vizsgálat elindítását tervezik.

– Nehéz elhinni, hogy valóban hanyagságról lenne szó – vélekedett Turley. Mint folytatta: ezeket a minősített dokumentumokat már legalább kétszer elszállították; egyszer alelnöki ciklusa végén, 2017 elején, egyszer pedig amikor a Penn–Biden Centerbe vitték azokat valamivel később, így a dokumentumok egy harmadik helyen is „megpihentek”. 

A szakértő emellett furcsállja, hogy összetartozó dokumentumokat „szedtek szét”, amelyek oldalait különböző helyeken találták meg.

Kérdéses, hogy erre miért lehetett szükség, de mindenképpen aláássa a Fehér Ház „hanyagságról” szóló narratíváját és inkább szándékoságra utal

– fogalmazott.

Az amerikai sajtó egy része továbbra is próbálja szétválasztani a Biden-iratok ügyét Donald Trump korábbi republikánus elnök augusztusi floridai házkutatásától – amelynek során a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) több mint száz titkosított iratot foglalt le –, mondván, „az sokkal súlyosabb eset volt”.

A szakértő szerint nem kell összehasonlítani az eseteket ahhoz, hogy mindkettő komolyságát hangsúlyozzuk. – Ezek törvénysértések, és ahogy megpróbálnak kihátrálni belőle, az csupán keveseket győz meg – zárta gondolatát Jonathan Turley.

Annak ellenére, hogy regnáló elnököket – egy homályos szabály értelmében – nem lehet bűncselekménnyel megvádolni, a demokraták is tudják, az ügy alkalmas, hogy ellenfelei felelőtlennek és hipokritának állítsák be Biden elnököt. „Szerintem így az egész Trump-ügy lekerült a napirendről” – fogalmazott az amerikai Politico hírportálnak egy demokrata forrás.

Időközben Merrick Garland igazságügy-miniszter kinevezett egy különleges jogi képviselőt, Robert Hur jogászt a Biden-ügy kivizsgálására. Hur úgy fogalmazott: igazságos, pártatlan és alázatos munkát fog végezni.

Mindez egy egyedülálló pillanat az amerikai történelemben, amikor egyszerre folyik vizsgálat a jelenlegi elnök és közvetlen elődje ügyében is.

A republikánus képviselőházi többség miatt pedig mindez nemcsak azt jelentheti, hogy a következő két évben Biden elnök folyamatos védekezésre szorul, hanem akár azt is, hogy legbelső körének – akik alelnöksége idején is vele dolgoztak – eskü alatt kell majd tanúskodnia.

 

 

Borítókép: Joe Biden amerikai elnök az EU–USA-csúcs során olvas fel dokumentumokat Brüsszelben, az Európai Unió épületében 2021. június 15-én (Forrás: Brendan Smialowski / AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.