Gál Kinga: Hisztérikakeltés folyik Várhelyi Olivér személye ellen!

A Fidesz alelnöke reagált a magyar uniós biztost ért támadásokra.

Magyar Nemzet
2023. 01. 18. 22:06
null
Fotó: Frédéric MARVAUX
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Valóságos hisztériakeltés zajlik Várhelyi Olivér bővítési biztos személye körül, amely persze figyelemelterelésként is szolgálhat a nemrég egy baloldali politikus ügye kapcsán kirobbant korrupciós botrányról. A valóság az, hogy a bővítési biztos szakmai teljesítménye kiemelkedő, megnyilatkozásaiban az unió hivatalos álláspontját képviseli, amit alátámaszt a bizottság szóvivőjének álláspontja is – szögezte le Gál Kinga, a Fidesz európai parlamenti delegációjának elnöke, a Fidesz alelnöke Strasbourgban.

A Fidesz európai parlamenti frakciójának közleménye emlékeztetett rá, hogy szerdán szavazást tartottak az Európai Parlament plenáris ülésén a közös kül- és biztonságpolitika végrehajtásáról szóló éves jelentésről. Ezt követően Gál Kinga hangsúlyozta, az NGO-kra jellemző aktivista típusú parlamenti jelentések károsak az Európai Unió külpolitikájának egészére nézve. 

Ahogyan azt a tegnapi felszólalásomban hangsúlyoztam, erre példa a külügyi jelentésben az Európai Bizottság bővítési biztosával, Várhelyi Olivérrel szemben megfogalmazott példa nélküli méltatlan bírálat, aki kulcsszerepet játszik abban, hogy az unió bővítési politikája újra lendületet kapott. Ez elfogadhatatlan!

– tette hozzá a képviselő.

VÁRHELYI Olivér
Várhelyi Olivér, az Európai Bizottság bővítésért és szomszédságpolitikáért felelős tagja az észak-macedón küldöttség uniós vezetőkkel tartott egyeztetését követő sajtóértekezleten Brüsszelben 2022. július 19-én, Albánia és Észak-Macedónia uniós csatlakozási tárgyalásainak kezdőnapján
Fotó: MTI/EPA/Georgi Licovszki

Gál Kinga felháborodásának háttere, hogy az Európai Parlament „független” vizsgálatot indítana Várhelyi Olivér magyar uniós biztos hivatali tevékenysége ellen, mert úgy vélik, hogy „szándékosan törekszik arra, hogy megkerülje és csorbítsa az EU-hoz csatlakozó országok demokratikus és jogállamisági reformjainak központi jelentőségét.”

Szerintük „egyes megnyilvánulásai rendkívül aggasztók, például a nyugat-balkáni vezetőknek nem utasítja vissza elég határozottan a szeparatista, nacionalista retorikáját.” 

Az állásfogalást egyébként Thijs Reuten holland szociáldemokrata európai parlamenti képviselő fogalmazta meg.

Ő úgy érvelt, a parlament szeretne tisztán látni, hogy Várhelyi Olivér „mindenféle politikai befolyástól függetlenül és az EU általános érdekeinek figyelembevételével végzi-e a munkáját”.

Különösen érdekes, hogy a szociáldemokraták a magyar uniós biztos munkája miatt aggódnak, miközben frakciójukban sorra derülnek ki a korrupciós botrányok. Az Európai Bizottság egyelőre nem döntött a vizsgálatról, csupán arról, hogy alaposan áttanulmányozzák a jelentést.

Valóságos hisztériakeltés zajlik Várhelyi Olivér személye körül, amely persze figyelemelterelésként is szolgálhat a nemrég az Európai Parlamentben kirobbant brüsszeli korrupcióról

 – emelte ki Gál Kinga is. – A bővítésellenes baloldal tényszerű bizonyítékok nélküli vádaskodása súlyos kockázat az Európai Unió jövője szempontjából, hiszen ez akár komoly akadályt is jelenthet a bővítés menetében. Várhelyi Olivér ráadásul az uniós csatlakozásra váró országok vonatkozásában olyan gyakorlati és az unió számára gazdasági haszonnal bíró szempontokat is figyelemben tart, mint az infrastruktúra és az energiahálózatok fejlesztése, a zöldenergiára történő áttérés, illetőleg a hozzájárulás egyes kulcsfontosságú beruházásokhoz – zárta közleményét.

Borítókép: Gál Kinga, a Fidesz alelnöke felszólal az Európai Parlamentben (Fotó: Facebook/Frédéric Marvaux)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.