Már Törökországban is a menekültkérdés a kampány egyik fő témája

Az egyik bevándorlásellenes párt már egyirányú buszjegyeket foglalna a szírek számára.

2023. 01. 20. 20:29
-
TURKEY-SYRIA-CONFLICT Fotó: OZAN KOSE
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megkezdődött a jegyértékesítésünk a Zafer Utazási Iroda egyirányú damaszkuszi járataira! Írd be kommentbe a hazaküldeni kívánt nevet, és már foglalunk is! – írta legújabb adománygyűjtő kampányában a török Zafer (Győzelem) Párt. 

A mindössze 2021 augusztusában életre hívott, általában szélsőjobboldaliként jellemzett alakulat legfőbb témája a menekültellenesség, így nagy képzelőerő nem kell hozzá, hogy mi az üzenet: hazatoloncolnák a szíreket. Ümet Özdag, a párt vezetője eddig is főként bevándorlásellenes kijelentéseivel vetette észre magát. Részt vettek például egy „Csendes megszállás” című, a világhálón megjelent rövidfilm elkészítésében, amely egy disztópiáról szól, melyben a nem túl távoli jövőben a törökök már kisebbségbe szorulnak az arabokkal szemben. Máskor videókat készítettek arról, ahogy szíreket zavar haza. Visszatérő állítása az is, hogy Törökországban 13 millió menekült él, bár ez a szám még akkor is légből kapott, ha az ENSZ 3,6 milliós becslésénél a valóságban biztosan többen vannak.

A párt fő politikai ígérete, hogy megválasztásuk esetén egy éven belül visszaküldenének hazájába minden menekültet.

Habár feltűnőek, erre azért mégis kevés esélyük van. A legfrissebb közvélemény-kutatások szerint a Győzelem Párt támogatottsága 1-2 százalék körül mozog, miközben a parlamenti bejutáshoz a küszöb – még a tavalyi csökkentés után is – 7 százalék.

No nem annyira azért, mert a törökök ne értenek egyet mondanivalójukkal. Éppen ellenkezőleg. A felmérések szerint a gazdaság és a biztonsági helyzet után a menekültkérdés a harmadik legfontosabb téma, amely foglalkoztatja a választókat. A társadalomban tapinthatóan felerősödött a bevándorlóellenesség, amelyet jól jeleznek az olyan egyre gyakrabban előforduló események, mint mikor szír negyedekben tüntetnek, vagy olyan politikai döntések, hogy a „gettósodás” megfékezésére egyes környékeken 25 százalékos kvótát szabtak a külföldiek számára. 

A fordulat oka valószínűleg az, hogy Törökország súlyos gazdasági válsággal küzd, amelyért a menekülteket okolják.

Csakhogy ezt a többi politikai erő is pontosan látja, és ők is kampányuk zászlajára tűzték a probléma kezelését. Az ellenzék, élén a Köztársasági Néppárttal (CHP) szintén azt ígérte, hogy győzelmük esetén hazaküldenék a szíriaikat hazájukba. De még Recep Tayyip Erdogan és a kormánypárt, az Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) is elfordult az egykor meghirdetett „nyitott ajtók politikájától”, és egyre szigorúbb álláspontot képvisel. Ennek ágyazhat meg az is, hogy a hírek szerint a török elnök tapogatózó lépéseket tett, hogy rendezze a kapcsolatokat Bassár al-Aszad szíriai államfővel – nyilván ebben a törökországi szír menekültek helyzete is közrejátszik.

A valószínűleg májusban esedékes török parlamenti- és elnökválasztás előtt szüksége is van a sikerekre. A közvélemény-kutatások szerint a magyarországihoz hasonló, hatpárti ellenzéki összefogás jó esélyekkel indul. Közös köztársasági elnökjelöltjüket ugyan még nem nevezték meg, de a felmérések szerint Isztambul CHP-s polgármestere Ekrem Imamoglu, a szintén köztársaságpárti, ankarai városvezető Mansur Yavas is győzne Erdogan ellen – bár az olló hónapról-hónapra csökken.

 

Borítókép: Szíriai menekülttábor Gaziantep közelében még 2014-ben. (Fotó: OZAN KOSE / AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.