Szijjártó Péter: Helyre kell állítani az együttműködést Kelet és Nyugat között

Mi az Európai Unió szerepe a regionális együttműködésben válság idején és a kihívások végül kikövezik a regionális együttműködés útját, vagy inkább hátráltatják azt? – effajta kérdéseket vitatott meg egymással kedden az Antalyai Diplomáciai Fórum keretében Szijjártó Péter, magyar külgazdasági és külügyminiszter és Mevlüt Cavusoglu, török külügyminiszter.

Hezam Nóra
Forrás: MTI2023. 01. 31. 15:12
CAVUSOGLU, Mevlüt; SZIJJÁRTÓ Péter
Budapest, 2023. január 31. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszterrel közösen tartott sajtótájékoztatóján a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2023. január 31-én. MTI/Illyés Tibor Fotó: Illyés Tibor Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Olyan jövőben hittünk, amelyben jó együttműködés lehet regionális integrációk között, olyan globális rendben, amelyben Nyugat és Kelet pragmatikus, civilizált módon tud együttműködni

– idézte az MTI Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert az Antalya Diplomacy Forum és a Külgazdasági és Külügyi Intézet pódiumbeszélgetésén. Mint mondta, Magyarországnak nemzetbiztonsági érdeke a pragmatikus együttműködés jövőbeli helyreállítása Kelet és Nyugat között, miután a két blokk közötti konfliktuson Közép-Európa mindig rajtavesztett. 

Arról is beszélt a fórumon, hogy az utóbbi időszakban szétesett a fennálló politikai és gazdasági világrend, és ezzel odalett az európai gazdasági fejlődés eddigi alapja is, a fejlett nyugati technológiák és az olcsó orosz energiaforrások kombinációja, jelezve, hogy most kevésbé tűnik realisztikusnak az eurázsiai együttműködés az ukrajnai fegyveres konfliktussal és a háborús retorikával.

Magyarország és Közép-Európa mindig rajtavesztett Kelet és Nyugat konfliktusán

– emlékeztetett a távirati iroda szerint.

Szijjártó a fennálló kihívásokra válaszként három ügyet említett, köztük a nemzetközi kapcsolatokba visszatérő kölcsönös tiszteletet, hogy a fizikai realitásoknak felül kell írniuk a politikai és ideológiai megközelítéseket, valamint hogy nyitva maradnak-e a kommunikációs csatornák a szemben álló felek között. 

Utóbbival kapcsolatban pedig fontosnak nevezte Törökország erőfeszítéseit, mondván, ezek nyomán sikerült megállapodni az ukrajnai gabonaexport újraindításáról.

A miniszter ezt követően leszögezte, hogy Magyarország sikere attól függ, hogy mennyire integrálódik a nemzetközi gazdaságba, elsősorban az exportteljesítményétől és a külföldi beruházások vonzásáról.

Hazánk – mint mondta – érdekelt egy erős Európai Unióban, miután a magyar kivitel körülbelül 80 százaléka a többi tagállamba irányul, a kormány ezért is vesz részt aktívan a közösség jövőjéről szóló vitákban.

Kijelentette, hogy az uralkodó politikai ideológiák csak gyengítik a blokkot, az európai egyesült államok eszméje pedig teljes zsákutca.

– Egy erős EU-nak erős tagállamokon kell alapulnia, amelyek büszkén képviselik kulturális, történelmi és vallási gyökereiket – figyelmeztetett.

A török álláspont az EU jelenlegi felállásával kapcsolatban hasonló. Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter a pódiumbeszélgetésen elmondta, hogy ha valaki meg szeretné érteni Törökország külpolitikáját, előbb az ideológiai előítéleteket kell levetkőzni.

Kifejtette továbbá, hogy ha Törökország fogalmaz meg egy problémát, általában elutasító válaszreakciót kapnak, míg, ha később Németország vagy Franciaország hozakodik elő ugyanazon problémával, azonnal priorizálják az ügyet és foglalkoznak a mielőbbi megoldásával. 

 

A politikus azt fájlalta ezzel kapcsolatban, hogy nem veszik elég komolyan Törökország véleményét a nemzetközi politikai színtéren. 

 

– Aki tehát nem illeszthető bele az európai fősodrú diskurzusba, azt megbélyegzik – fűzte hozzá Szijjártó Péter véleményéhez.

CAVUSOGLU, Mevlüt; SZIJJÁRTÓ Péter; SCHÕBERL Márton László
Az Antalya Diplomacy Forum és a Külgazdasági és Külügyi Intézet pódiumbeszélgetése. Fotó: Soós Lajos

A két külügyminiszter többek között abban is egyetértett, hogy az ukrajnai háborúnak nem lesz győztese, a tárgyalóasztalnál ér majd véget, a cél pedig az, hogy egy mindkét fél által elfogadható közös megegyezés szülessen. Szijjártó Péter rámutatott, hogy „Törökország és Magyarország együttműködése nagy segítséget jelentett eddig a globális kihívások leküzdésében és a jövőben is nagy segítséget fog nyújtani”. 

Bizonytalanság vesz minket körül, a problémák megoldása szempontjából tehát gyümölcsözőbb lehet a regionális együttműködésben rejlő lehetőségeket minél jobban kiaknázni, mint a globalizáció biztosította előnyökkel élni 

– fűzte hozzá Mevlüt Cavuşoglu. Majd hozzátette: „Ami most a legfontosabb, az a regionális kooperációk erősítése”. Ezzel kapcsolatban a magyar külügyminiszter elmondta, – ahogy azt a V4+Törökország 2021. decemberi külügyminiszteri találkozón is hangsúlyozta – az az érdekünk, hogy Magyarország és Törökország kapcsolata stabil és erős legyen.

 

Borítókép: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszterrel közösen tartott sajtótájékoztatóján a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2023. január 31-én (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.