Aszad korábbi ellenséges arab államok politikusaival is találkozott

Bassár el-Aszad szíriai elnök vasárnap arab országok parlamenti vezetőivel találkozott Damaszkuszban a polgárháború több mint egy évtizede során megromlott kapcsolatok enyhülése jeleként.

Munkatársunk
Forrás: MTI2023. 02. 26. 18:37
ASZAD, Bassár el-
Damaszkusz, 2019. november 12. A SANA szíriai állami hírügynökség által 2019. november 11-én közreadott felvételen Bassár el-Aszad szíriai elnök interjút ad az orosz RT állami televíziónak Damaszkuszban november 6-án. A november 11-én sugárzott interjúban az elnök ígéretett tett arra, hogy Szíriában 2021-ben általános választást tartanak, amelyen bárki jelöltetheti majd magát. MTI/EPA/SANA Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az iraki, jordániai, palesztin, líbiai, egyiptomi és emírségekbeli házelnökök, valamint Omán és Libanon képviselői az Arab Interparlamentáris Unió küldöttségének keretében érkeztek a szíriai fővárosba. 

A SANA szíriai állami hírügynökség beszámolója szerint a delegáció a szíriai parlament tagjaival, illetve Aszaddal is találkozott. 

 

Nem lehetünk meg Szíria nélkül, Szíria pedig nem lehet meg arab környezete nélkül, amelybe reményeink szerint visszatérhet 

 

– hangoztatta Mohamed al-Halbúszi iraki házelnök. 

A polgárháború 2011-es kitöréséhez vezető tüntetések vérbe fojtása nyomán a damaszkuszi vezetés nagyban elszigetelődött az arab világon belül. Az Arab Liga 2011-ben felfüggesztette Szíria tagságát, több arab ország pedig hazahívta nagykövetét Damaszkuszból. 

Aszad ugyanakkor a február 6-i – több mint 5900 halálos áldozatot követelő – földrengést követően valamelyest oldani tudta ezt a helyzetet köszönhetően az arab államok segítőkészségének. A támogatásukat felajánlók sorában jelen van Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emírségek. Ez a két ország a polgárháború elején ellenzéki fegyvereseket segített Szíriában. 

 

A kapcsolatok enyhülésének számos további apró jele is mutatkozott, így például Abdel Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök a szíriai belső konfliktus kitörése óta nem beszélt Aszaddal, február 7-én azonban telefonon egyeztettek.

 

 A jordániai külügyminiszter pedig február 15-én látogatott Damaszkuszba. Aszad 2022-ben látogatott az Egyesült Arab Emírségekbe, 2023. február 20-án pedig Ománba utazott. A szíriai vezető a polgárháború kezdete óta csak ritkán hagyta el országát, és akkor is csak szövetségeseit  – Oroszországot, illetve Iránt  – látogatta meg.

 

Földrengés Szíriában: akadozott a mentés, „kevésbé volt lelkes” a segélyezés

Hóesés és fagyos időjárás nehezítette a túlélők felkutatását a török–szír határtérségben történt, a Richter-skála szerinti 7,8-es erősségű földrengés által szintén komolyan sújtott Szíriában. Az ottani helyzetet tovább bonyolította, hogy az évtizedes harcok miatt eleve rossz állapotban volt az infrastruktúra. A nagyszámú menekült és a gazdasági válság miatt a problémák csak hatványozódnak, ráadásul a segélyprogramok is alulfinanszírozottak.

Borítókép: A SANA szíriai állami hírügynökség által 2019. november 11-én közreadott felvételen Bassár el-Aszad szíriai elnök interjút ad az orosz RT állami televíziónak Damaszkuszban november 6-án (Forrás: MTI/EPA/SANA)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.