Az osztrákok túlnyomó többségének lesújtó a véleménye a bevándorlókról

Egy felmérés szerint kétharmaduk rossznak tartja az együttélést, egy éve még a válaszadók alig fele vélekedett így.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 02. 12. 9:46
Az alsó-ausztriai tartományi parlament épülete Sankt Pöltenben. (Fotó: Wikimedia Commons / Ralf Roletschek)
Az alsó-ausztriai tartományi parlament épülete Sankt Pöltenben. (Fotó: Wikimedia Commons / Ralf Roletschek) Fotó: Ralf Roletschek
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az osztrákok kétharmada „inkább rossznak” vagy „nagyon rossznak” ítéli az együttélést Ausztriában a bevándorlókkal és a menekültekkel – derül ki az Osztrák Integrációs Alap (ÖIF) felméréséből.

A bevándorlókkal a megkérdezettek 67 százalékának, a menekültekkel 68 százaléknak voltak ellenérzései.

Legutóbb tavaly áprilisban végeztek hasonló kutatást. Akkor 47,5 százaléknak, illetve 45 százaléknak volt negatív képe a bevándorlókról.

A muszlimokkal való együttélést 67 százalék rossznak ítélte meg, míg ez az arány múlt év tavaszán még 60 százalék volt 

– ismertette az osztrák hírügynökség a héten közzétett felmérés eredményét.

Az ausztriai integrációs barométert rendszeresen elvégzi az ÖIF Peter Hajek politológus-közvéleménykutató intézetével együttműködésben. Ezer, 16 évesnél idősebb osztrák állampolgárt kérdeztek arról, hogyan viszonyul az országban élő bevándorlókhoz. Az előző felméréshez képest az arányok változását a szakértők azzal magyarázzák, hogy a tavalyi kedvezőbb megítéléshez hozzájárult az Ukrajnából érkező menekültek iránti szolidaritás.

Az együttélés problémái a közterületeket, a lakóövezeteket és az iskolákat érintik leginkább a felmérés szerint.

Susanne Raab osztrák integrációs miniszter szerint világossá vált, hogy a koronavírus-járvány számos olyan aggályt elfedett, amely most újra felszínre kerül a bevándorlókkal kapcsolatban. Például megint egyre többen aggódnak amiatt, hogy megismétlődhet a 2015-öshöz hasonló menekülthullám. A miniszter hangsúlyozta: az integráció sikere mindig az érkező emberek számától is függ, ezért Ausztria szorgalmazza, hogy 

Európa közös erővel állítsa meg az illegális bevándorlást.

 

Orbán Viktor: Ezen múlik Európa jövője

A migráció és illegális bevándorlás volt a pénteken zárult európai uniós csúcstalálkozó egyik legfontosabb témája. A tanácskozás után Orbán Viktor magyar miniszterelnök közölte: egyre nagyobb az Európára nehezedő migrációs nyomás, azonnal cselekedni kell, Brüsszelnek támogatnia kell a tagállamokat a határvédelemben.

Nem lehetett tovább elodázni, szembe kellett nézni a helyzettel, és világosan ki kellett mondani, hogy Európa nagy veszélyben van, sürgősen cselekedni kell. Ebben a tagállamok egyet is értettek

– ismertette Orbán Viktor. A kormányfő szerint már csak az a kérdés, hogy a bizottságban ülő brüsszeli bürokraták is megértik-e, hogy azonnal cselekedni kell. Támogatni kell a tagállamokat, köztük Magyarországot is, hogy kerítést építsenek és megerősítsék a határvédelmüket – mutatott rá Orbán Viktor. Hozzátette: „Ezen múlik Európa jövője!”

Borítókép: Az alsó-ausztriai tartományi parlament épülete Sankt Pöltenben (Fotó: Wikimedia/Ralf Roletschek)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.